Reorganizarea bat-o vina! Argeșul, aproape să piardă și instituțiile de mediu

 

De câteva zile circulă, pe mai multe rețele de comunicare, un proiect de ordonanță redactat la nivelul Ministerului Mediului, prin care Garda Națională de Mediu și Garda Forestieră Națională, precum și Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate se vor comasa în opt Gărzi Regionale de Mediu, respectiv, în opt Agenții Regionale de Mediu. Conducerea noilor instituții urmează să fie asigurate de câte un comisar regional/ președinte cu rang de secretar de stat care va fi ajutat de câte un secretar general.

 

Cei doi vor fi numiți prin decizie a prim-ministrului la propunerea conducătorului autorității publice centrale care răspunde de mediu, ape și păduri. Conform documentului, încă neoficial, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se va reorganiza și va fi restructurat, în teritoriu, în autorități regionale de mediu, care vor avea în subordine, fiecare, instituțiile de profil din mai multe județe. Argeșul ar putea să treacă, cu tot cu bagaje, în subordinea județului Prahova, cu sediul în municipiul Ploiești.

 

Conform anexelor documentului neoficial, lista Autorităților Regionale de Mediu (ARM) și a Gărzilor Regionale de Mediu (GRM) va arăta astfel:

# GRM și ARM Suceava

Sediul: Municipiul Suceava

Județele arondate: Botoșani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Harghita;

# GRM și ARM Bacău

Sediul: Municipiul Bacău

Județele arondate: Bacău, Covasna, Vaslui, Vrancea, Galați;

# GRM și ARM Ploiești

Sediul: Municipiul Ploiești

Județele arondate: Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila;

# GRM și ARM București

Sediul: Municipiul București

Județele arondate: Bucureşti, Călăraşi, Constanţa, Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa, Tulcea, Teleorman;

# GRM și ARM Râmnicu Vâlcea

Sediul: Municipiul Râmnicu Vâlcea

Județele arondate: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea;

# GRM și ARM Brașov

Sediul: Municipiul Brașov

Județele arondate: Braşov, Mureş, Sibiu, Bistriţa Năsăud;

# GRM și ARM Oradea

Sediul: Municipiul Oradea

Județele arondate: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş;

# GRM și ARM Cluj

Sediul: Municipiul Cluj Napoca

Județele arondate: Alba, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj.

„Prin proiectul de OUG se instituie un corp unic de control și o autoritate unică de implementare și monitorizare în domeniul mediului, apelor și pădurilor, la nivel regional. Ca urmare se desființează ANPM și instituțiile din subordine (1+41), ANANP (1), GNM(1) și GFN cu instituțiile din subordine (1+9), deci un nr. total de 54 instituții și se înființează 8 Autorități Regionale de Mediu și 8 Gărzi Regionale de Mediu.

Instituțiile care se desființează erau conduse de un număr de 4 secretari de stat și 7 subsecretari de stat. Prin inființarea celor 16 instituții se crează un număr de 16 secretari de stat ( sau subsecretari de stat)”, conform Notei de prezentare a proiectului de Ordonanță de Urgență privind înființarea autorităților regionale de mediu, gărzilor regionale de mediu și modificarea unor acte normative.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea