Trei oameni de afaceri și un angajat de la DSVSA Argeș au scăpat de dosarele penale

Instanțele din Argeș au dispus încetarea procesului penal în alte trei dosare, după ce s-a constatat că faptele inculpaților au fost prescrise. Trei oameni de afaceri au scăpat de acuzațiile de evaziune fiscală, dar nu și de prejudiciile din dosare. Într-un alt dosar, unui consilier superior din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor Argeș i-a fost încetat procesul penal pentru infracțiunea privind falsul în declarații.

Prejudiciu de peste 140.000 de lei

Un om de afaceri din Argeș scapă de dosar după ce instanța i-a încetat procesul penal. Tribunalul Argeș a constatat, pe 15 noiembrie, că au fost prescrise faptele în dosarul în care Vasile Cristinel Manolescu, în calitate de administrator al SC TURISM AGREMENT 2008 SRL, a fost judecat pentru evaziune fiscală.

În rechizitoriul procurorilor, inculpatul este acuzat că „în perioada 04.07.2011 – 10.12.2012, cu intenție directă și în baza unei rezoluții infracționale unice, a înregistrat în documentele financiar-contabile ale societății și a declarat la organele fiscale competente cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, (…)în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului, cauzând astfel un prejudiciu total de 147.234 lei (din care 67.814 lei reprezintă TVA dedus nelegal și 7.680 lei reprezintă impozit pe profit)”.

Cercetările în cauză au plecat după ce Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeș a făcut o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș. Dosarul a fost trimis în judecată în septembrie 2022.

Recent, Tribunalul Argeș a dispus încetarea procesului penal față de inculpat dar a admis în parte acţiunea părţii civile. Acesta a fost obligat de instanță la plata către AJFP Argeș „a sumei de 147.234 lei, la care se adaugă sumele reprezentând obligaţii fiscale accesorii datorate în condiţiile Codului de procedură fiscală, calculate până la data plăţii efective”, se arată în hotărârea instanței. De asemenea, a fost menținută măsura asigurătorie a sechestrului asupra a mai multor terenuri din orașul Mioveni care aparțin inculpatului. Decizia instanței nu este definitivă.

Obligați la plata unui prejudiciu de peste 860.000 de lei

Alți doi oameni de afaceri au beneficiat de încetarea procesului penal pornit împotriva acestora. Tribunalul Argeș a constatat, pe 14 noiembrie, că faptele au fost prescrise.

Inculpatul Florin Daniel Preda este acuzat că în perioada decembrie 2010 - mai 2013, în calitate de asociat și administrator statutar în cadrul unei firme a dispus evidențierea în documentele contabile și în declarațiile fiscale ale societății a unor achiziții fictive de bunuri (cofrag modulat, fier beton, paleți, pal hidrofugat, MDF, parchet frasin etc.) în cuantum total de 2.688.943,88 lei (cu TVA inclus) de la opt societăți comerciale cu comportament de tip „fantomă” controlate de inculpatul Ion Ungheanu, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. În acest fel, cei doi inculpați au creat bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 867.401 lei, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Pentru evidențierea contabilă și fiscală a achizițiilor fictive, omul de afaceri Florin Daniel Preda a primit de la partenerul său de afaceri, Ion Ungheanu, un număr total de 120 de facturi, emise în numele celor opt societăți comerciale de tip „fantomă”, în baza cărora s-a atestat în mod nereal că a achiziționat bunuri.

Tribunalul Argeș a admis acţiunea civilă formulată de către partea civilă, Agenția Națională de Administrare Fiscală, şi i-a obligat pe cei doi inculpații la plata, în solidar, a sumei de 867.401 lei cu titlul de despăgubiri materiale. Decizia instanței nu este definitivă.

Angajatul DSVSA Argeș este acuzat că nu a menționat toate veniturile în declarația de avere

Florian Olteanu, consilier superior din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș, este acuzat de procurori că nu a completat în declarațiile de avere din perioada 2015-2018, mai multe venituri pe care le-ar fi obținut. Judecătoria Pitești a dispus, pe 9 noiembrie, încetarea procesului penal pentru comiterea infracţiunii de fals în declaraţii. Decizia instanței nu este definitivă. Angajatul DSVSA Argeș ar fi obținut venituri de peste 140.000 de lei în urma prestării de servicii medicale veterinare, în calitate de medic veterinar, pentru mai multe adăposturi din Argeș. În același timp desfășura și activități în cadrul DSVSA Argeș.

În rechizitoriul procurorilor s-a reținut că inculpatul „în calitate de angajat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor Argeș, în funcţia publică de consilier, a completat şi a depus la sediul acestei instituţii declaraţiile de avere nr.63/28.05.2015, nr.37/24.05.2016, nr.8/15.05.2017 şi nr.26/23.05.2018, aferente perioadei…, înscrisuri din conţinutul cărora a omis să menţioneze alte categorii de venituri în afara celor salariate, cuantificate la suma de 143.720 lei”. Aceste servicii au fost prestate de inculpat, în calitate de medic veterinar, prin intermediul unor societăți comerciale, în cadrul căreia a îndeplinit atribuţii de administrare faptică.

Conform DSVSA Argeș, inculpatul este angajat în cadrul acestei instituţii începând cu data de 03.06.2002.

A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea