Val de proteste în prag de sărbători

În ultima perioadă, în întreaga țară nu a fost zi fără protest. Tot mai mulți bugetari își strigă nemulțumirile. Polițiști, grefieri, angajați din sănătate, cultură, de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), de la Institutul Național de Statistică sunt nemulțumiți de salarizare și de condițiile de muncă. Forme de protest au avut loc și la sediul instituțiilor din județul Argeș. Angajații APIA Argeș avertizează că, în lipsa rezolvării situaţiei de discriminare salarială, vor intensifica măsurile. Și salariații din Direcțiile de Sănătate Publică au continuat protestele pentru a patra săptămână. Polițiștii anunță ample acțiuni de protest în București, fiind nemulțumiți de indexarea cu 5% a salariului cât prevede proiectul de ordonanță pus în transparență decizională. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor anunță că polițiștii vor lăsa închisorile nepăzite de Crăciun și Revelion. Sindicatele din penitenciare cer deblocarea legii salarizării unitare, deblocarea normelor de echipare și de hrană, dar și eliminarea discriminărilor în ceea ce privește pensiile militare de stat. Nemulțumirea lor este legată și de majorarea cu doar 100 de lei a salariilor polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare.

În instanțe se judecă numai cauzele care au caracter urgent

La rândul lor, grefierii anunţă proteste pe termen nelimitat. Vor participa doar la şedinţele urgente și reduc la jumătate programul cu publicul.

În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor Curții de Apel Pitești s-a decis reducerea activității de joi, 14 decembrie, pe o perioadă nedeterminată, urmând să fie judecate numai cauzele cu caracter urgent, în materia penală și nonpenală. Această decizie a fost luată și de alte instanțe din Argeș și din țară.

Judecătorii și-au exprimat un punct de vedere în legătură cu proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuieli lor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene:

„- Intenția executivului de a acorda personalului din justiție „titluri de plată” pentru drepturile salariale recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive este contrară principiului independențel justiției, apreciat din perspectiva componenței financiare, reprezentată de drepturile salariale ale personalului din sistemul judiciar, potrivit art. 124 a1in.3 și art.133 a1in.1 din Constituția României;

- Este discriminatorie, contrar dispozițiilor art.16 din Constituție și art.14 din C.E.D.O., fiindcă privește numai categoria personalului ce face parte din familia ocupațională Justiție, nu și celelalte categorii profesionale, ale căror drepturi salariale recunoscute prin hotărări judecătorești sunt plătite de la bugetul public.

- Este contrară dreptului de proprietate al creditorilor, încălcând dispozițiile art.44 din Constituție și art.1 din Protocolul nr.1 la C.E.D.O.

- Ignoră cerlnțele de calitate a legii, de a avea un caracter previzibil și de a nu crea dificultăți insurmontabile în realizarea drepturilor creditorîlor, acestea fiind drepturi salariale, cu un regim juridic special, în ceea ce priveşte plata c’atre beneficiari.

- Instrumentul de plată propus de către Guvern reprezintă o instituție juridică nouă, ce nu beneficiază de o reglementare clară și previzibilă, nefiind definit de lege, iar, pe de altă parte, prin reglementarea impusă, acestea limitează în mod esențial dreptul de proprietate, respectiv dreptul de dispoziție, în sensul că sunt netransmisibile și nu sunt purtătoare de dobânzi. (…)”, se arată în comunicatul transmis de Curtea de Apel Pitești.

Și procurorii au decis restrângerea activității

Măsuri similare au fost luate și la nivelul unităților de Parchet din Argeș și din țară.

În cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş s-a stabilit că începând cu data de 15.12.2023, pe o perioadă nedeterminată de timp, se vor pune în aplicare următoarele măsuri, ca forme de protest ale procurorilor:

- „restrângerea activității vizând soluționarea dosarelor penale doar la cele cu caracter urgent, la cele în care s-au dispus măsuri preventive și la cele în care există riscul incidenței prescripției răspunderii penale;

- participarea procurorilor doar la ședințele de judecată cu caracter urgent, în acord, în corelaţie și în solidar cu formele de protest adoptate de magistrații judecători;

- suspendarea activităţii cu publicul”, se arată într-un comunicat de presă emis redacției noastre.

„Perpetuarea situaţiei de neplată a drepturilor salariale cuvenite procurorilor, recunoscute fie prin hotărâri judecătoreşti definitive, fie prin acte administrative emise de către ordonatorul principal de credite ar avea un impact negativ major, mai ales în contextul în care parchetele se confruntă cu o gravă lipsă de procurori, iar procurorii care se află în activitate sunt nevoiţi să soluţioneze un număr de dosare mult mai mare decât cel rezonabil. Atragem atenţia că, deşi este vorba de drepturi pecuniare cuvenite pentru activitatea desfăşurată în calitate de procurori, drepturile obţinute prin hotărâri judecătoreşti definitive au fost eşalonate la plată pe o perioadă de 5 ani, prin OUG nr. 114/2018 şi OUG nr. 3/2019, în prezent, autoritatea executivă punându-se în situaţia de a nu-şi respecta propriile acte prin intenția de amânare a plăţii sumelor aferente anului 2023.

În concret, este vorba despre o nouă eșalonare, pe o perioadă de 7 ani, a sumelor restante care au fost deja eșalonate pe o perioadă de 5 ani. Faţă de toate acestea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş apreciază, în unanimitate, că se impune a se atrage public atenţia asupra acestor aspecte şi, în special, cu privire la intenţia Guvernului de emitere a unei ordonanţe de urgenţă prin care să se dispună amânarea pentru anul 2024 a plăţii drepturilor salariale de natură restantă stabilite prin hotărâri judecătoreşti, precum şi faţă de riscul de a nu fi prevăzute în bugetele parchetelor sumele necesare plăţii salariilor integrale începând cu luna ianuarie 2024.”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea