Omul de afaceri Paraschiv Andreescu, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

 

# Prejudiciu de peste 1,3 milioane de lei

După ce în 2023 a scăpat de acuzații în unul dintre dosarele „Cheresteaua”, după ce faptele au fost prescrise, Paraschiv Andreescu, zis și Paul Andreescu, administratorul societății Stania Bar, va fi judecat pentru evaziune fiscală într-un alt dosar. Afaceristul argeșean a fost trimis în judecată, alături de Crenguța Ioana Andreescu, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș la sfârșitul anului trecut. Pe 18 ianuarie 2024, instanța a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul procurorilor și a dispus începerea judecății cauzei.

 

Dosarul a fost înregistrat la Parchet în anul 2017 după o sesizare făcută de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș. După mai mulți ani de cercetări, procurorii au stabilit că cei doi inculpați ar fi creat un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de peste 1,3 milioane de lei.

 

Paraschiv Andreescu este acuzat de procurori că „în perioada 20.03.2012-28.03.2014, în calitate de administrator în drept și fapt al SC Stania Bar SRL, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului, a înregistrat și declarat la organele fiscale competente 242 de facturi fiscale care atestau în mod nereal achiziția de produse alimentare și nealimentare a căror denumire nu se poate identifica și prestări servicii forestiere de la SC ATS Sara Forest SRL, prin aceasta prejudiciind bugetul consolidat al statului cu suma de 1.332.770 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Celălalt inculpat din dosar, Crenguța Andreescu, administrator al societățiii ATS Sara Forest, este acuzată de complicitate la evaziune fiscală.

Pe bunurile deținute de cei doi inculpați s-au dispus măsuri asiguratorii în vederea reparării prejudiciului. Mai multe terenuri ale lui Paraschiv Andreescu sunt sub sechestru. ANAF s-a constituit parte civilă în dosar.

Se încearcă recuperarea prejudiciului în dosarul „Cheresteaua”

Paraschiv Andreescu este vizat de anchetatori și în dosarul „Cheresteaua 3”, în care s-a stabilit un prejudiciu cumulat adus bugetului de stat în cuantum de 10.717.871,73 lei. Dosarul a fost afectat de prescripția răspunderii penale și nu a mai fost trimis în judecată. În acest caz, Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș, încearcă să recupereze, în instanță, prejudiciul aferent săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea