Avocatul Alin Anton a fost denunțat la DNA în 2023 pentru fapte care ar fi avut loc în 2019

 

# Pus în libertate de judecători după ce a fost reținut pentru 24 de ore

# Nu are interdicție în a-și desfășura activitatea de avocat

Cunoscutul avocat Alin Anton, din cadrul Baroului Argeș, a fost reținut, pe 17 ianuarie 2023, pentru 24 de ore de procurorii DNA Pitești pentru trafic de influență. Acesta este acuzat că a luat 10.000 de euro de la un client pentru a influența decizia judecătorilor ÎCCJ într-un dosar. Avocatul este acuzat că în primăvara anului 2019 ar fi cerut și primit de la o femeie 10.000 de euro pentru a interveni la judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a o ajuta. Acesta ar fi primit banii de la clientă prin „Western Union”.

 

Femeia spera să i se admită recursului în casație formulat și, astfel, să scape de condamnare. Acțiunea a fost respinsă, iar în anul 2023 aceasta ar fi depus denunț împotriva fostului său avocat. Alin Anton are calitatea de suspect într-un dosar de trafic de influență, instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Pitești.

 

„Ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză), condamnată într-un dosar penal la o pedeapsă cu închisoarea în regim de detenție, suma de 10.000 euro, pe care ar fi și primit-o efectiv, în perioada aprilie-iulie 2019, prin mai multe transferuri făcute prin intermediul sistemului ”Western Union”. Banii respectivi ar fi fost pretinși de suspect pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra judecătorilor din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și că-i va determina pe aceștia să adopte o soluție de admitere a recursului în casație pe care martorul, prin intermediul avocatului, urma să o exercite”, a transmis DNA.

DNA a contestat decizia de respingere a măsurii preventive

După ce a fost reținut pentru 24 de ore, pe 18 ianuarie 2024, avocatul a fost prezentat la Curtea de Apel Pitești cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Instanța a respins propunerea procurorilor DNA, iar avocatul va fi cercetat în libertate, neavând nicio restricție. „În baza art.227 alin.1 C.p.p. respinge, ca neîntemeiată, propunerea nr. 30/P/2023 din data de 18 ianuarie 2024 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti privind arestarea preventivă a inculpatului ANTON ALIN”, arată Curtea de Apel Pitești. Decizia nu este definitivă, ea fiind contestată de procurorii DNA la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Apărat în instanță de colegii săi

La Curtea de Apel Pitești, Alin Anton i-a avut ca avocați pe Radu Nistor și pe Bogdan Dorcea. Cei doi au reușit să convingă judecătorii să nu admită măsura arestului preventiv față de colegul lor.

„El și-a făcut treaba ca avocat. Din convorbirile depuse la dosar nu rezultă în vreun fel că a făcut trafic de influență”, susține Radu Nistor, unul dintre avocații lui Alin Anton. De asemenea, Radu Nistor remarcă mai multe schimbări în cadrul DNA. „Remarc comportamentul absolut impecabil al procurorilor și al ofițerilor de poliție judiciară de la DNA. S-au comportat foarte normal. Nu mai sunt ca în alte vremuri”, susține avocatul argeșean.

Avocatul Dragoș Nicolescu: „Baroul Argeș este alături de toți avocații săi”

Și Dragoș-Andrei Nicolescu, decanul Baroului Argeș, este alături de colegul său.

„Baroul Argeș este alături de toți avocații săi. Respectă justiția, dar și drepturile și libertățile fundamentale ale omului, printre care și prezumția de nevinovăție care este foarte importantă. Este o parte a naturii umane de a pune etichete, de a-și da cu părerea despre tot și despre toate fără să cunoască în realitate tot ceea ce trebuie cunoscut, gândindu-se în mod neîntemeiat că acela este adevărul pe care îl privesc ei”, a precizat Dragoș Nicolescu.

La un pas de a intra în magistratură

Alin Anton este avocat de 18 ani, fiind specializat în drept penal. Recent, acesta a participat la concursul de intrare în magistratură. A fost admis la proba scrisă, iar în luna februarie sau martie urmează să susțină interviul.

Avocatul are o vastă expertiză în dreptul penal. „Voi permanentiza implicarea mea în îmbunătățirea și implementarea legii. Voi lupta în continuare pentru garantarea și apărarea drepturilor cetățenești. Chiar dacă mă confrunt permanent cu partea întunecată a laturii umane, dorința mea este de a aduce legea și dreptatea în rândul oamenilor”, preciza avocatul Alin Anton, recent, pentru ziarul „Ancheta”.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea