Viața în penitenciar! Gheorghe Văsîi, mai harnic decât Tudor Pendiuc și Constantin Scarlat în pușcărie
Miercuri, 31 Ianuarie 2024 13:21
# Văsîi a achitat și peste 6 milioane de lei din prejudiciul stabilit în dosarul „Publitrans”
# Pendiuc, despre greşelilor făcute: „Le asum şi le regret”
Tudor Pendiuc, fostul primar al municipiului Pitești, și oamenii de afaceri Constantin Scarlat, patronul CNCD, și Gheorghe Văsîi, patronul Girexim Universal, continuă să ispășească la Penitenciarul Mioveni pedepsele de patru ani de închisoare în urma condamnării din 5 mai 2023 din dosarul Publitrans. Cei trei au fost obligați și la plata prejudiciului de 23.279.706,03 lei. Dacă în pușcărie aceștia lucrează și obțin recompense, în afara unității de detenție au fost începute demersurile pentru recuperarea prejudiciului, iar o parte a și fost achitat.
Pentru că cei trei deținuți sunt trecuți de vârsta de 60 de ani, pot fi eliberați condiţionat, conform legii, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani. Rând pe rând, aceștia au depus la Judecătoria Pitești cereri de liberare condiționată. Dar fără succes, instanța de judecată respingându-le ca neîntemeiate. S-a făcut apel, iar dosarele s-au mutat la Tribunalul Argeș.
Văsîi ține legătura constant cu familia, fiind susţinut moral şi financiar de ei
În cererile de liberare condiționată depuse în instanță aceștia au precizat că au prestat activități în penitenciar, au participat la activităţi socio-educative și au fost recompensați pentru acest lucru. Dintre cei trei, cel mai activ a fost Gheorghe Văsâi. Până la începutul lunii ianuarie 2024, lui Văsîi, în vârstă de 65 de ani, i s-a considerat ca executate un număr de 18,99 zile, ca urmare a muncii prestate în penitenciar, obținând și trei recompense în această perioadă. „A fost recompensat prin suplimentarea dreptului la pachete şi vizite şi a îndeplinit toate recomandările din Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică. În plus, a mai evidenţiat că a menţinut constant legătura cu familia, fiind susţinut moral şi financiar”, se arată în dosarul de la Judecătoria Pitești.
De asemenea, Gheorghe Văsîi a achitat împreună cu firma sa, Girexim Universal SA, suma de 6.139.180 lei, o parte importantă din prejudiciul stabilit în dosar. „Împreună cu partea responsabilă civilmente Girexim Universal SA a achitat o parte substanţială din obligaţiile impuse de instanţă prin hotărârea de condamnare, respectiv suma de 6.139.180 lei din total de 23.279.706,03 lei la care a fost obligat în solidar cu inculpaţii”, se menționează în dosar.
Lui Gheorghe Văsîi i-a fost respinsă cererea de liberare condiționată de către Judecătoria Pitești pe 11 ianuarie 2024. Hotărârea instanței nu este definitivă, ea fiind atacată cu apel de Văsîi.
Pendiuc a reflectat asupra greşelilor făcute
Tudor Pendiuc, în vârstă de 69 de ani, a fost primul dintre cei trei care a depus o cerere de liberare condiționată la Judecătoria Pitești. În solicitarea depusă în instanță și-a recunoscut faptele, a spus că vrea să fie alături de familia sa și a invocat probleme de sănătate.
„În toată perioada detenţiei, pe lângă faptul că a participat la mai multe programe sociale şi educative organizate sau la care a fost solicitat, a reflectat şi asupra greşelilor făcute, pe care şi le asumă şi le regretă. Precizează ca are o familie unită, are trei nepoţi care îl aşteaptă acasă, doreşte să se ocupe doar de creșterea și educarea lor, are o vârsta înaintată, aproape 70 de ani, are probleme cardiace, renale, de prostată și alte probleme medicale şi doreşte să meargă acasă”, se arată în dosar.
Chiar dacă a executat o treime din pedeapsă, judecătorii susțin că nu este de ajuns. Pe timpul detenţiei, Pendiuc a fost recompensat de 2 ori și nu a fost sancționat disciplinar. De asemenea, i se consideră ca executate un număr de 6,98 zile, ca urmare a muncii prestate în penitenciar. Judecătoria Pitești a remarcat faptul că Tudor Pendiuc nu și-a manifestat intenţia de a achita, în mod voluntar, măcar o parte din despăgubirile civile stabilite în dosar.
Fostul primar are sechestru pus pe bunuri, fiind începute demersurile pentru recuperarea prejudiciului. Judecătoria Pitești a respins ca neîntemeiată cererea sa de liberare condiționată. Pendiuc a făcut apel, iar dosarul se află la Tribunalul Argeș, următorul termen de judecată fiind stabilit pe 7 februarie.
Constantin Scarlat este la dispoziţia executorului judecătoresc
Nici Constantin Scarlat, în vârstă de 68 de ani, nu a avut sorți de izbândă la Judecătoria Pitești. Și în cazul său, instanța i-a respins cererea de liberare condiționată, pe 11 ianuarie 2024, ca neîntemeiată. Decizia a fost contestată, iar procesul urmează să fie reluat la Tribunalul Argeș.
La fel ca și ceilalți doi „colegi de suferință”, Constantin Scarlat a executat fracţia cerută de lege, iar pe parcursul executării pedepsei a avut un comportament bun, a desfăşurat activităţi în cadrul penitenciarului, a fost recompensat şi nu a fost sancţionat pe parcursul detenţiei, executând pedeapsa în regimul semideschis. Petentul a fost recompensat de două ori, nu a fost sancţionat disciplinar și i s-a considerat ca executate, în urma muncii prestate în penitenciar, un număr de 13,4 zile. „Arată că a fost executată silit, însă, nu a plătit de bunăvoie nicio sumă de bani dintre sumele care au fost reţinute ca prejudiciu prin hotărârea de condamnare, întrucât i s-a pus sechestru pe tot şi este la dispoziţia executorului judecătoresc”, se arată în dosarul de la Judecătoria Pitești. Dar aceste lucruri nu sunt de ajuns ca instanța să îl pună în libertate.
Concluzia judecătorului este că: „Eliberarea din închisoare, prin simpla împlinire a fracţiei minime şi în contextul unui comportament civilizat - normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale”.
Concluzii asemănătoare au fost și în cazul celorlalți doi deținuți. Rămâne de văzut ce va hotărî Tribunalul Argeș. Dacă cererile vor fi din nou respinse, Pendiuc, Scarlat și Văsîi vor putea face noi cereri de liberare condiționată după data de 20 mai 2024.
A.V.