Dosarul delapidării Spitalului Județean Argeș cu 4 milioane de lei a rămas în pronunțare

 

 

Pe 1 februarie, la Tribunalul Argeș, a rămas în pronunțare dosarul în care fosta contabilă a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Pitești, Amalia Elena Bozkurt (fostă Dumitraşcu), este acuzată că a delapidat din conturile unității medicale suma de aproximativ 4 milioane de lei. Aceasta este judecată alături de Nicolae Iordache şi Cătălin Iordache, foștii patroni ai firmei Rivertex Project (societate radiată între timp din registrul comerțului), pentru constituirea unui grup infracțional. Magistrații au amânat pronunțarea deciziei la data de 29 martie 2024.

Prejudiciu de 3.988.688 de lei

Conform anchetatorilor, timp de cinci ani, între 27 noiembrie 2012-30 martie 2017, Amalia Dumitrașcu a completat 69 de ordine de plată cu denumirea unor societăți comerciale furnizoare ale SJU Pitești, dar care aveau codul de identificare fiscală și numărul de cont ce aparțineau Rivertex Project SRL. Prin această schemă, contabila a determinat cu intenție ca persoanele din cadrul spitalului să semneze fără vinovăție ordinele de plată în baza cărora a fost transferată suma totală de 3.988.688 de lei din contul deschis la trezorerie de către spital în contul societăţii membrilor grupului infracţional.

„Am întrebat-o: «Amalia, de ce ai făcut asta?» Mi-a răspuns: «Ca să îmi cresc copilul!»”

La unul dintre termenele de judecată de la Tribunalul Argeș a fost audiată și Florina Isabela Din, actualul director financiar contabil al Spitalului Județean. De numele ei se leagă descoperirea plăților ilegale efectuate de Amalia Dumitrașcu la unitatea medicală. În fața judecătorului, Isabela Din a precizat că Amalia Dumitrașcu i-a recunoscut aceste plăți ilegale

„Am întrebat-o: Amalia, de ce ai făcut asta? Și mi-a răspuns: «Ca să îmi cresc copilul!». (...) Eu am tot insistat să aducă banii”, a declarat Isabela Din, în sala de judecată.

Va fi recuperat prejudiciul?

Amalia Bozkurt (fostă Dumitraşcu), s-a angajat la Spitalul Județean de Urgență Pitești în anul 2008. A lucrat la unitatea medicală până în octombrie 2017, când și-a dat demisia din funcție, fiind acuzată pentru delapidare.

Pe latura civilă, fosta contabilă a fost obligată deja de instanță să returneze spitalului suma de aproximativ 4 milioane de lei, conform unei decizii definitive a Curţii de Apel Piteşti din 2021. Unitatea medicală nu a reușit, însă, să recupereze banii. Nici Rivertex Project, firma din Ştefăneşti, în conturile căreia au intrat uriaşele sume, nu ar avea de unde să achite prejudiciul. La sfârșitul anului 2023, Tribunalul Specializat Argeș a dispus închiderea procedurii de insolvenţă şi radierea din registrul comerţului a societății Rivertex Project SRL.

A.V.


 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea