Donații de patrimoniu în colecțiile Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș

 

De-a lungul secolelor a devenit o tradiție ca marile personalități locale și naționale să doneze, în beneficiul comunității, colecții personale de cărți și alte bunuri culturale.

Bibliotecile publice reflectă identitatea comunității pe care o deservesc, pentru că identifică documente relevante ale comunității locale care exprimă patrimoniul său în formă documentară, gestionează donații ale personalităților locale, organizează activități și evenimente de valorificare a moștenirii culturale locale. Colecțiile de documente ale Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș s-au îmbogățit de-a lungul timpului prin achiziții de documente românești și străine, și prin donații, acestea având o pondere însemnată în completarea fondurilor, numeroase documente fiind de mare valoare pentru memoria locală.

 

În fondul de patrimoniu al bibliotecii regăsim donații de carte care au fost oferite de către: Elena Perticari, fiica lui Carol Davila, inginerul Dimitrie Dima, omul politic Armand Călinescu și de către Ana Ciupagea, soția istoricului Gheorghe Ionescu-Gion. De asemenea, alte numeroase personalități culturale ale județului Argeș au făcut donații importante de carte: prof.univ.dr. Petre Popa, cărturarul Silvestru D.Voinescu (a fost director al Bibliotecii Județene Argeș timp de peste 40 de ani), prof.univ.dr. Ion Popescu-Sireteanu, prof. Ion Nania, prof.univ.dr.ing. Nicolae P.Leonăchescu.

 

La originile actualei Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș se află moștenirea prin testament de 200 de galbeni austrieci făcută în anul 1869 de Paraschiva Ștefu Nicolau, datorită căreia Primăria a dăruit cititorilor piteșteni în anul 1880 o bibliotecă publică organizată în sediul Primăriei, iar mai apoi, în localul liceului I.C.Brătianu.

# Gheorghe Ionescu-Gion (1857-1904), născut la Pitești, a fost publicist, profesor, istoric, făcând parte din galeria figurilor culturale importante pe care Argeșul le-a dat spiritualității românești.

Biblioteca Publică Ștefu înființată în Pitești în anul 1880, a primit prin donație, în anul 1904, fondul de carte al istoricului Gheorghe Ionescu-Gion, care cuprindea un număr de 1.589 de titluri, însumând un total de 2.961 de titluri, așa cum reiese din lucrarea Catalogul cărților ce conține Biblioteca defunctului G.I. Ionescu-Gion, dăruită Liceului din Pitești, București (1905), pe care o deține Biblioteca Centrală Universitară Carol I București.

Donația de carte ce a aparținut istoricului Gheorghe Ionescu-Gion, dăruită orașului Pitești imediat după moartea sa, se mai regăsește în fondul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș într-un număr de 143 de volume. Printre numele autorilor care au oferit dedicații și autografe, pe cărțile dăruite apreciatului istoric G. Ionescu-Gion, sunt personalități importante în cultura românească: istoricul V.A.Urechia, publicistul George Bengescu, scriitorul Dimitrie C.Ollănescu-Ascanio, istoricul Constantin Erbiceanu, prof.univ. I.G.Sbiera, filologul Emil Grigorovitza, istoricul George Bengescu, lingvistul Pericle Papahagi. Toate dedicațiile și autografele pe care le conțin aceste cărți sunt o dovadă a puternicei personalități a cărturarului piteștean.

# Elena Perticari-Davila (25.09.1865 - 21.12.1954), născută în județul Argeș, descendentă din familia Golescu, fiica doctorului Carol Davila și a Anei Racovița, a fost traducătoare și autoare de cărți memorialistice.

Donația Elena Perticari Davila în colecțiile bibliotecii cuprinde 89 de cărți, majoritatea fiind scrise în limba franceză și câteva în limba română. Cărțile donate bibliotecii în anul 1951 conțin sigiliul de proprietar: Helene Perticari și au fost aduse de la conacul familiei din localitatea Izvoru de Sus, județul Argeș. Se remarcă în această donație semnătura olografă a doctorului Carol Davila, pe atlasul Petit atlas complet d' Anatomie descriptive du corps humain, autor J.N.Masse, tipărit la Paris în 1852. De o incontestabilă profunzime este volumul cu caracter memorial Le General Dr. Carol Davila. Sa vie et son oeuvre d'apres sa corespondence, publicat de Elena Perticari în 1930, cu ocazia aniversării ilustrului organizator al serviciului sanitar militar și al ocrotirii sănătății publice în țara noastră. În anul 1935, aceasta a publicat, și în limba română, volumul Din viața și corespondența lui Carol Davila, lucrare ce se regăsește în Colecțiile Speciale ale bibliotecii și care poartă semnătura autoarei cu dedicația: „ca să cunoască mai de aproape viața unui om de bine – jertfită în întregime țării noastre. Elena Perticari Davila, aprilie 1937”.

# Armand Călinescu (22 mai 1893- 21 septembrie 1939), născut la Pitești, personalitate marcantă, a fost om politic, prim-ministru al României (1939), asasinat de un grup de legionari în stradă în mijlocul zilei.

Donația Armand Călinescu dăruită în anul 1972 de către familie, cuprinde 229 de volume, care s-au aflat în conacul lor din satul Ciupa, comuna Rătești, județul Argeș. Majoritatea cărților sunt scrise în limba franceză (apărute între anii 1917-1932, la faimoasele edituri Hachette și Gallimard din Paris), apoi în limba română, cele mai multe din domeniul istoriei și dreptului, și puține din domeniile economiei, finanțelor, literaturii și psihologiei. Unele cărți conțin autografele autorilor, iar altele semnătura lui Armand Călinescu, ca proprietar. Toate volumele sunt legate în piele, după un model unic, purtând marca Legătoriei de cărți Jakob Feins Fiul, furnizor al Curții Regale Române, iar pe cotorul fiecărui volum este scris cu auriu Armand Călinescu. Autograful piteșteanului Armand Călinescu, personalitate politică românească, conferă volumelor o autentică valoare bibliofilă.

# Dimitrie Dima (9.08.1876-6.03.1923), născut la Pitești, a fost unul dintre cei mai mari ingineri constructori români, din prima parte a secolului al XX-lea.

Donația inginerului constructor Dimitrie Dima cuprinde o parte din biblioteca personală (61 de volume, scrise în limbile română, franceză și germană, din domeniile literatură, geografie și tehnică), corespondență, diplome și tablouri, dăruite în anul 1972 de către familia inginerului Dimitrie Dima. Lucrarea Algerie et Tunisie (Paris, Librairie Hachette et C-ie, 1906) poartă autograful inginerului piteștean Dimitrie Dima, datat Paris, 1910. Unele lucrări dețin autograful soției, semnat Mitzi D.Dima, astfel de exemple fiind pe lucrările: P. Cerna. Poezii, 1914; G.Coșbuc. Balade și idile, 1914; Alexandre Dumas Fils. La dame aux camelias, 1914. În donație regăsim un număr important de fotografii realizate până în anii primului război mondial, reprezentând construcțiile impunătoare, în diferite stadii sau finite ale inginerului piteștean.

Fondurile de memorie locală și colecțiile speciale ale bibliotecilor publice dețin documente prețioase provenite din donații (incunabule, carte veche românească și străină, ex-librisuri, cărți cu dedicații și autografe) de la mari personalități ale vieții culturale românești, care au ales să doneze bibliotecile personale valoroase, pentru comunitatea din care provin.

Iar funcția patrimonială, reflectată în principal de preocupările pentru conservarea acestor documente rare, bibliofile, cu valoare istorică, culturală, științifică, a rămas o preocupare constantă a bibliotecilor publice.

Drd. Baciu Cristina, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș


 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea