Biserica Domnească din Curtea de Argeș va fi restaurată

 

Biserica Domnească din Curtea de Argeș este una dintre cele mai reprezentative edificii medievale ale arhitecturii românești, fiind cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească. Construcția lăcașului a fost începută de domnitorul Basarab I (1310-1352), fiind continuată de Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364). Biserica a fost pictată în timpul lui Vlaicu Vodă (1364-1377). În cadrul proiectului vor fi refăcute și picturile murale interioare, deosebit de valoroase.

 

„Se pregătește proiectul de restaurare pentru Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeș. Inclusiv refacerea picturii, care este foarte valoroasă. Fiind de grupă națională valorică, proiectul va trece la avizare pe la Minister. Eu știu că lucrurile sunt avansate. Anul acesta începe refacerea”, a precizat Cristian Cocea, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Argeș.

 

Biserica Domnească din Curtea de Argeș este o ctitorie începută de Domnitorul Basarab I și așezată sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Nicolae. Este singurul lăcaș de cult din România unde se află o pictură bisericească care o înfățișează pe Maica Domnului gravidă. Imaginea are o semnificație excepțională pentru creștinătate. O astfel de pictură mai poate fi văzută doar la Mănăstirea Chora din Istanbul. Biserica Domnească este unică și prin faptul că este o biserică bizantină în stilul Renaşterii paleologe.

Biserica a trecut acum șapte ani din proprietatea Muzeului Municipal Curtea de Argeș în cea a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. „Proiectul privind reabilitarea Bisericii Domnești este aprobat. Așteptăm începerea finanțării în această primăvară, după care va fi semnat contractul de lucrări. Devizul se va face actualizat tot în această primăvară, estimările fiind în jurul unei valori de cinci milioane de euro pentru toate lucrările de reabilitare”, a precizat arhimandritul Caliopie Ichim pentru „Adevărul”.

Biserica Domnească din Curtea de Argeș este un monument de o valoare excepțională. Ea adăposteşte şi 13 morminte ale domnitorilor munteni. Tot aici se află și misteriosul Mormânt 10, legat de care s-au făcut zeci de cercetări. Mormântul princiar din Biserica Domnească a fost descoperit neprofanat în 1920, în naosul bisericii, odată cu renovarea acesteia.

Descoperirea i-a aparținut istoricului Virgil Drăghiceanu, sub supravegherea căruia s-au efectuat săpăturile. La început, istoricii au crezut că acolo ar fi fost îngropat unul dintre nepoţii lui Basarab I. Ulterior, după numeroase cercetări, s-a avansat ipoteza conform căreia în mormânt s-ar afla unul dintre fiii lui Basarab I, ipoteză nedovedită până acum.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea