Un monument istoric aflat în curtea liceului din Costești, la vânzare cu 240.000 de euro

 

Casa Nicolau, una dintre cele mai reprezentative clădiri din punct de vedere arhitectural din orașul Costești, a fost construită în jurul anului 1875 de către Hagi-Marcu Nicolau, un important agricultor al locurilor acelor vremuri. Monumentul istoric, de o frumusețe aparte, caută un nou proprietar care să îl readucă la viață. Pe site-ul casei de licitații Romania Sotheby's se află la vânzare, cu preț redus, de la 290.000 la 240.000 de euro, Clădirea are o istorie fascinantă, fiind locul în care a stat generalul german August von Mackensen, sediu al Securității, iar apoi a devenit liceu.

 

În timpul Primului Război Mondial casa a devenit cartier general al germanilor. Feldmareşalul Anton Ludwig August von Mackensen, cel care a comandat armatele germane din România în timpul acestui război, a locuit în această casă

 

Câțiva ani mai târziu, din 1933, casa și terenul aferent se întorc în posesia familiei Nicolau. Ajung în proprietatea lui Iulian Nicolau, inginer de drumuri și poduri, director în Ministerul Transporturilor înainte de război și ofițer de geniu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiul lui Hagi-Marcu Nicolau.

Din sediu al Securității a devenit liceu

După 1945, casa este naționalizată, fiind preluată de Banca Națională a României, sucursala Costești. Ulterior, între anii 1950 și 1963 funcționează aici Unitatea de Securitate din Costești.

Din 1963, imobilul este predat Primăriei Costești, care-l transformă în Liceul Teoretic Costești. De-a lungul timpului, în clădire au funcționat sala de sport a liceului, la demisol, laboratoarele de fizică și chimie, precum și biblioteca liceului.

Din anul 2007, clădirea și își schimbă din nou proprietarii, fiind retrocedată moștenitorilor, care ar locui în străinătate. De atunci, imobilul, aflat chiar în curtea Liceului Teoretic Costești, s-a ruinat văzând cu ochii.

Casa Nicolau se află în prezent într-o stare avansată de degradare, fiind fără ferestre și uși, iar acoperișul, pe alocuri, dărâmat. Autoritățile locale nu pot să facă nimic concret, singura măsură luată fiind cea a împrejmuirii clădirii pentru ca elevii să nu devină victime în urma degradării imobilului.

„Clădirea este distrusă în proporție de 70-80%”, a precizat Daniel Stancu, viceprimarul de la Costești, care în timpul liceului a făcut mai multe ore în incinta clădirii.„Am avut unele materii pe care le-am făcut aici. Aveam laboratorul de fizică și de chimie. Între timp s-a ales praful”, spune viceprimarul Daniel Stancu.

Starea precară a imobilului este confirmată și de Cristian Cocea, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Argeș.

„Investiția într-un monument istoric este considerabilă. Nu se rezumă numai la prețul pe care îl cere vânzătorul. Din păcate, este nelocuită și continuă să se degradeze”, precizează Cristian Cocea.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea