Avocatul Alin Anton este cercetat sub control judiciar. Între timp a luat și ultimul examen pentru a deveni magistrat
Luni, 12 Februarie 2024 20:24
# CSM urmează să decidă dacă îndeplinește condiția bunei reputații pentru a intra în magistratură
Avocatul Alin Anton, din cadrul Baroului Argeș, este cercetat de procurorii de la DNA Pitești pentru că ar fi pretins 10.000 de euro de la o clientă, pe nume Veronica Grigorie din județul Vâlcea, condamnată pentru fraudă informatică, pentru a-şi trafica influenţa la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Interesant este că avocatul argeșean a fost cercetat de DNA tocmai când se pregătea să susțină ultima probă a concursului de intrare în magistratură.
Deși s-a cerut la Curtea de Apel Pitești arestarea sa preventivă, instanța a respins propunerea și a dispus cercetarea sa în libertate, fără nicio restricție. Hotărârea nu era definitivă, ea fiind contestată de procuror. În acest interval, Alin Anton a promovat și ultima probă, cea a interviului. Doar că la câteva zile de la obținerea calificativului „admis” la proba interviului pentru intrarea în magistratură s-a judecat la ÎCCJ apelul în dosarul privind luarea măsurii arestării preventive. Pe 6 februarie 2024, Instanța Supremă stabilește față de Alin Anton măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. Hotărârea este definitivă.
„Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti împotriva încheierii penale nr. 1/F/CC/DL din data de 18 ianuarie 2024, pronunțate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curții de Apel Piteşti – Secția penală şi pentru cauze cu minori şi de familie. Desfiinţează, în parte, încheierea penală atacată şi în rejudecare: În temeiul art.211 alin. (2) din Codul de procedură penală raportat la art.202 alin.(1), (2), (3) şi (4) lit. b) din Codul de procedură penală şi art.204 din Codul de procedură penală, dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul Anton Alin (...) pe o perioadă de 60 de zile începând cu data de 06.02.2024 şi până la data de 05.04.2024, inclusiv”, se arată în hotărârea ÎCCJ.
Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, avocatul trebuie să respecte mai multe obligaţii:
- să se prezinte la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
- să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
- să se prezinte la organul de poliţie în raza căruia locuieşte efectiv, desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
- să nu părăsească ţara decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar;
- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale cu denunţătoarea Grigorie Veronica şi nici cu martorii I.N.M. și N.M. sau cu orice alt martor ce va dobândi această calitate în dosar.
Îndeplinește condiția bunei reputații pentru a intra în magistratură?
Rămâne de văzut cât de mult îl va afecta măsura controlului judiciar pe Alin Anton în ceea ce privește examenul de intrare în magistratură. Spunem acest lucru pentru că deși a fost admis la probele concursului, candidatul trebuie să fie verificat acum de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sub aspectul îndeplinirii condiției bunei reputații. Plenul CSM va hotărî, în următoarea perioadă, cu privire la îndeplinirea acestui aspect și apoi va valida rezultatele concursului. Cât de mult va conta măsura controlului judiciar care există pe numele candidatului Alin Anton, nu putem noi să ne pronunțăm cu privire la acest aspect. Un lucru este cert: candidații care nu se bucură de o bună reputație sunt declarați respinși chiar dacă au promovat celelalte probe. Dacă CSM confirmă că avocatul argeşean îndeplineşte şi această condiţie, atunci ar urma numirea sa ca magistrat prin decret prezidenţial.
Acuzațiile aduse avocatului
Avocatul Alin Anton a fost reținut, pe 17 ianuarie 2023, pentru 24 de ore de procurorii DNA Pitești pentru trafic de influență. Acesta este acuzat că a luat 10.000 de euro de la Veronica Grigorie, clienta sa, pentru a influența decizia judecătorilor ÎCCJ într-un dosar penal. Avocatul este acuzat că în primăvara anului 2019 ar fi cerut și primit de la aceasta 10.000 de euro, prin „Western Union”, pentru a interveni la judecătorii. Femeia spera să i se admită recursul în casație formulat și, astfel, să scape de condamnarea primită pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă informatică.
Acțiunea a fost respinsă, iar în anul 2023, fosta sa clientă ar fi depus denunț împotriva avocatui.
Alin Anton are calitatea de suspect în acest dosar. „Ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză), condamnată într-un dosar penal la o pedeapsă cu închisoarea în regim de detenție, suma de 10.000 euro, pe care ar fi și primit-o efectiv, în perioada aprilie-iulie 2019, prin mai multe transferuri făcute prin intermediul sistemului ”Western Union”. Banii respectivi ar fi fost pretinși de suspect pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra judecătorilor din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și că-i va determina pe aceștia să adopte o soluție de admitere a recursului în casație pe care martorul, prin intermediul avocatului, urma să o exercite”, a transmis DNA.
A.V.