Prima condamnare în dosarul blocului construit ilegal în Pitești

 

# Un an de închisoare pentru un afacerist din Argeș

# Procurorii solicită desființarea blocului din Tancodrom

La Judecătoria Pitești a fost condamnată o primă persoană în dosarul blocului construit ilegal în zona Tancodrom din Pitești. Acesta ar fi ajutat membrii comisiei să falsifice procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor din data de 20 septembrie 2021, deși blocul construit nu respecta prevederile proiectului și ale autorizației de construire. Nicolae Mădălin Pandelică este acuzat că, în calitate de reprezentant al societății care a executat construcția, a semnat procesul verbal de recepție a lucrărilor deși cunoștea că lucrările nu sunt conform autorizației.

 

Afaceristul a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

 

„În calitate de reprezentant al executantului a semnat acest proces verbal, atestând astfel că lucrarea executată îndeplinește condițiile legale pentru recepție”, se menționează în acord. Procurorii susțin că acesta a fost implicat în activitatea infracțională doar în ceea ce privește emiterea procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, neavând legătură cu activitățile ilicite desfășurate ulterior în legătură cu emiterea certificatului de atestare a edificării construcției.

Pe 8 februarie 2024, Judecătoria Pitești a admis acordul și l-a condamnat pe inculpat la un an închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals intelectual, în legătură cu procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Dacă hotărârea instanței va rămâne definitivă, afaceristul va presta și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile, în cadrul Direcţia de Sănătate Publică Argeș sau Complexul de Servicii pentru Copilul în Dificultate Sfinții Constantin și Elena din Pitești.

Trei apartamente în acte, dar zece în realitate

Între timp, continuă la Judecătoria Pitești procesul în care un inspector de la Serviciul Urbanism și Autorizații de Construire din cadrul Primăriei Pitești, un diriginte de șantier, un om de afaceri și firma sa sunt acuzați că au întocmit, în mod nelegal, mai multe documente prin care au atestat că blocul din Tancodrom ar fi fost realizat conform autorizației municipalității. Următorul termen de judecată, pe fond, a fost stabilit pe 17 aprilie 2024. Inculpații sunt judecați pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual sau uz de fals. Proprietarul blocului construit ilegal în Piteşti este omul de afaceri Florian Ţăpoi, trimis în judecată alături de firma sa, Florian Construct Invest Concept SRL. Mai sunt cercetați inspectorul Marius Adrian Drăguț de la Primăria Pitești și dirigintele de șantier Sorin Gheorghe Bărăscu. Obiectivul de investiții trebuia să fie o locuință formată din parter și două etaje, care să cuprindă trei unități locative și patru locuri de parcare. În realitate, însă, acolo s-a realizat, în anul 2021, o clădire cu demisol, parter, două etaje și o mansardă, având 10 spații locative și 11 locuri de parcare. Membrii comisiei de recepție au admis în unanimitate recepția la terminarea lucrărilor, iar clădirea a fost înscrisă în cartea funciară.

„S-a reușit crearea aparenței realizării în condițiile legii a unei construcții cu regim de înălțime de D+P+2E+M, cu 10 spații locative (deși autoritatea prevăzută de lege autorizase doar realizarea unei construcții cu regim de înălțime de P+2E, cu 3 spații locative), s-a întabulat în cartea funciară această construcție, activitate care urma să fie continuată prin vânzarea efectivă a acestor spații către diverse persoane.”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Activitatea de vânzare a celor zece apartamente nu s-a mai realizat pentru că pe fir au intervenit organele de urmărire penală. Persoanele care au plătit în avans au primit banii înapoi.

Se cere desființarea totală a construcției

În noiembrie 2021, Primăria Pitești a dispus sistarea autorizației de construcție a blocului din zona Tancodrom în urma unor reclamații venite de la cetățeni. S-a constatat că nu a fost respectată autorizația de construire existentă.

„Membrii comisiei de recepție au admis în unanimitate recepția la terminarea lucrărilor - neintervenind opinii separate și fără constatarea vreunei deficiențe, iar prin actul întocmit, respectiv procesul verbal, membrii comisiei au atestat în mod nereal că a fost respectată autorizația de construire și proiectul tehnic care a stat la baza emiterii acesteia”, se arată în actul de sesizare al instanței.

După neregulile descoperite de autoritățile locale s-a dărâmat mansarda, ultimul nivel al construcției. Ulterior, după perchezițiile desfășurate de anchetatori în cauză, societatea investitoare a transformat demisolul în subsol, încercând să intre în legalitate. Totuși, procurorii au propus instanței de judecată să dispună desființarea construcției. S-a cerut dărâmarea clădirii pentru că nu ar avea o structură de rezistență care să susțină întreaga construcție.

„După percheziția din data de 22.11.2021 societatea investitoare a transformat demisolul într-un subsol, prin închiderea golurilor cu cărămidă, fără a se repecta proiectul tehnic inițial care prevedea ca zidurile să fie din beton armat, se apreciază că se impune ca instanța de judecată să dispună repunerea în situația anterioară prin desființarea totală a construcției realizate”, se mai arată în rechizitoriu.

A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea