Şedinţă de Consiliu Local Costeşti cu sala plină

Şedinţă cu sala plină şi cu destul de multe scântei săptămâna trecută, cu ocazia întrunirii Consiliului Local al oraşului Costeşti. Scântei sărite, paradoxal, la discuţiile despre…apă! Mai exact, la proiectul de hotărâre privind aprobarea delegării gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare al oraşului către S.C. Apă Canal 2000 S.A. „Problema”  a intervenit ca urmare a depunerii unei cereri de finanţare cu fonduri nerambursabile de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Argeş (ADIA), din care face parte şi oraşul Costeşti. Proiectul de hotărâre luat în discuţie nu a urmărit altceva decât alinierea cadrului instituţional în vederea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate în vederea accesării fondurilor oferite de Programul Operaţional Sectorial Mediu. Asocierea vizată, parte a unui program complex ce urmăreşte obţinerea unei sume de cca. 100 milioane euro, are prevăzută pentru Costeşti o sumă de peste 10 milioane euro. Suma va fi folosită pentru extinderea cu 14 km. a reţelei de canalizare, reabilitarea şi extinderea reţelei de apă.
În deschidere, primarul Ion Baicea a prezentat o situaţie la zi privind alimentarea cu apă în zonă, sumele cheltuite precum şi provenienţa acestora.  Situaţia iniţială, înainte de venirea operatorului Apă Canal 200 S.A., era una critică. Operatorul local se afla în faliment, nemaifiind în stare să livreze populaţiei apă curentă; de extinderea reţelei, canalizare sau investiţii noi nici  nu putea fi vorba. În prezent, Costeştiul este foarte aproape de a atinge gradul de confort normal pentru o localitate europeană, reţelele de apă şi canalizare extinzându-se către zone mărginaşe. Se lucrează asiduu şi la înlocuirea conductelor existente în oraş, a căror vechime ajunge undeva la 45 de ani.

Vicele Mimi Niţă, veşnic opozant al primarului. Cu excepţia votului…

Discuţiile s-au aprins atunci când a venit vorba de majorarea preţurilor la apă şi canal, majorare prin care trebuiau susţinute noile investiţii, deşi  majorarea respectivă nu era prevăzută pe ordinea de zi a şedinţei. Câţiva cetăţeni au obiectat împotriva acestor majorări viitoare, invocând faptul că, în unele zone de blocuri, apa are încă impurităţi. Primarul oraşului a promis că nu se va pune problema unei scumpiri a apei până ce ultima conductă veche nu va fi înlocuită. „Ştiu că preţul apei este unul care interesează pe toată lumea. Vreau însă ca oamenii să bea apă plată de la robinet! Nu doresc să mai văd cetăţeni ai oraşului cumpărând bidoane de 5 l. de la magazin, preţ cu care ar putea plăti o tonă de apă plată la robinetul din casă!” – a mai spus primarul Baicea. Discuţiile pe marginea subiectului s-au întins pe durata a două ore – timp în care vicele Mimi Niţă s-a plimbat prin sală şi pe holurile Primăriei ca un leu în cuşcă. Nimeni nu a putut să explice starea de nervozitate a viceprimarului. Într-un colţ, câţiva cetăţeni arătau cu degetul pe „guralivii” opozanţi ai proiectului, spunând că au fost aduşi în mod special de vicele Niţă, iar acesta ieşea pe hol pentru a vedea dacă au venit „întăriri”. Nu ştim dacă este adevărat, însă până la sfârşitul discuţiilor „întăririle” nu au apărut. Primarul a ţinut să se consemneze în procesul verbal de şedinţă că nicio majorare de preţ nu se va opera până la finalizarea înlocuirii conductelor din zona blocurilor, înlocuire  la care deja se lucrează. După care a ţinut să precizeze că doreşte implicarea consilierilor locali în urmărirea şi supravegherea proiectului în discuţie.

Final, aplauze, cortina…

În final, după două ore de discuţii, a urmat votul. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu votul a peste două treimi dintre consilierii prezenţi. Bineînţeles, vicele Mimi Niţă s-a abţinut, deşi iniţial a criticat propunerea de hotărâre. Demn de remarcat este faptul că, deşi „şeful” PSD-iştilor a votat nul, colegii de partid au fost de acord cu propunerea. Nimic nou sub soare la partid. Noroc cu investiţiile ce vor schimba puţin faţa oraşului…

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea