Din ciclul “Hoţul neprins e lichidator cinstit!” Col.(r) Motrun Petre riscă să-şi piardă jobul de practician în insolvenţă
Miercuri, 21 Iulie 2010 19:54
Stimaţi cititori, în cele ce urmează vă propunem să vă descreţiţi puţin frunţile şi să vedem ce-a mai făcut, în ultima vreme, un personaj- cheie din serviciile secrete ale judeţului, trecut de câţiva ani în rezervă. Este vorba, dacă nu cumva aţi şi anticipat, de colonelul de informaţii în rezervă Petre Motrun, fostul şef al SRI Câmpulung, fost membru al PRM şi al Partidului Democrat şi devenit, de mai bine de trei ani, unul dintre cei mai performanţi lichidatori judiciari din judeţ. Dacă aţi sesizat o urmă fină de cinism în această succintă descriere, înseamnă că, în ciuda unor porniri interioare cam abrupte, reuşim să ne păstrăm eleganţa în abordarea acestui subiect. Pe scurt, iată despre ce este vorba: dl. Motrun, ca orice securist pe care „loviluţia” l-a prins pe fază şi i-a oferit un loc la lojă, la premiera superproducţiei „Atunci i-am condamnat pe toţi la libertate!”, e un tip abil. Aşa fiind, nu putea, după trecerea sa în rezervă, decât să se reorienteze profesional. A avut o tentativă de a se implica în treburile publice şi devenit rromân mare, cu carnet la PRM, după care a intrat brusc în Partidul Democrat. După un mandat de consilier local în comuna sa natală, Poienarii de Muscel, Petrică Motrun a considerat că a servit suficient comunitatea de pe această poziţie şi a devenit ceea ce este şi acum: practician în insolvenţă, adică lichidator. Ceea ce, deşi sună uşor sinistru, e cât se poate de onorabil şi, pe de altă parte, bănos. Cum face lichidatorul Motrun bani – asta e o altă treabă, şi aici am vrut să ajungem.
Gaşca automotivată de la Amrom
În 2006, când corbii graşi din reţeaua fostului Comerţ Exterior argeşean se înfruptau din stârvul încă îndestulător al ARO, a descins în judeţ Virgil Măgureanu, fostul şef al serviciilor secrete din România. Mai precis, a descins exact în Piaţa V. Milea nr. 1, la etajul 4 al Consiliului Judeţean Argeş, în cabinetul lui Costică Nicolescu, preşedintele judeţului. Măgureanu i-a avansat atunci lui Nicolescu o propunere de afaceri care, în linii mari, era destul de rezonabilă: să se mai păstreze ceva din ARO, să nu se distrugă chiar tot, pentru ca el, Măgureanu, împreună cu nişte „oameni de bine”, să dezvolte acolo un parc industrial şi o mică afacere din care toată lumea ar fi avut de câştigat. În acest sens, Măgureanu înfiinţase SC Amrom Automotive 2006 SA, având o echipă chiar performantă (aici o spunem serios), în fruntea căreia se aflau Mihai Ciobanu şi Enoiu Niculae, doi oameni cu experienţă şi grade corespunzătoare, care ştiau şi demonstraseră că pot face treabă la ARO, în trecut. Numai că Nicolescu a dat cu flit propunerii lui Măgureanu, motiv din care acum, dacă aţi observat, şeful judeţului are nişte cearcăne cam pronunţate. Ei, asta-i o altă poveste, cu întorsul roţii, dar noi aci trebuie să spunem ce ne interesează, şi anume că în afacerea Amrom a intrat, fiindcă nu se putea să nu intre, şi fostul şef al SRI Câmpulung, omul de încredere al lui „domn’ profesor” Măgureanu, recte Petrică Motrun. În urma întrevederii Nicolescu- Măgureanu, Amrom a primit, totuşi, o porţie din caşcavalul falimentului ARO. În echipa Amrom, domnul colonel în rezervă Petre Motrun a primit funcţia de director administrativ. Porţia a fost destul de consistentă, pentru că s-a terminat în primăvara anului trecut, când Amrom Automotive a intrat în insolvenţă. Şi cine credeţi că a fost numit în calitate de lichidator al Amrom Automotive? Bingo! Tocmai lichidatorul Petre Motrun, fostul director administrativ al Amrom Automotive. În varianta concentrată, lucrurile s-au petrecut cam aşa: la trei luni de la demisia directorului administrativ Petre Motrun, din SC Amrom Automotive 2006 SA, în dosarul de insolvenţă al SC Amrom Automotive nr. 318/1259/2009 aflat pe rolul Tribunalului Comercial Argeş a fost numit, în calitate de lichidator judiciar Petre Motrun! Fericirea nu avea să dureze decât un pic, până ce planul lui Motrun avea să fie dejucat de principalul creditor din dosarul de insolvenţă al societăţii. Câteva luni mai târziu, Motrun Petre era nevoit de împrejurări să renunţe la calitatea de lichidator judiciar al Amrom Automotive 2006 SA, întrucât picase „ciupeala”. Noi i-am zis „ciupeală”, dar chestia comportă consecinţe grave, întrucât legea îi interzicea lui Motrun să fie lichidator la o societate comercială la care fusese şi director. Acum, să vedem filmul.
Motrun, cumulardul
În data de 13 iulie 2006, la ITM Argeş se înregistra contractul individual de muncă al lui Petre Motrun, încheiat cu SC Amrom Automotive 2006 SA. Domnu’ Motrun primea funcţia de director administrativ şi un salariu de 3500 lei, başca o indemnizaţie de conducere de 1050 lei. Avea să înceapă o perioadă frumoasă în viaţa domnului Motrun, care, pe lângă treburile Amrom, se apucase să studieze sistematic pentru a deveni practician în insolvenţă. După ce şi-a dat toate examenele de rigoare, Motrun Petre a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România. Asta se întâmpla în martie 2007. Pe 15 martie, prin adresă oficială (vezi facsimil 1), directorul administrativ Petre Motrun cere preşedintelui CA al SC Amrom Automotive 2006 SA (altfel spus, bunului său amic Ciobanu Mihai Mărţişor), să-i desfacă contractul de muncă, întrucât a promovat examenul de practician în insolvenţă! Ura! Aiurea-n tramvai! Domnu’ Motrun n-a mai insistat pe problema asta, iar dacă dânsul n-a mai insistat, nici domnu’ Ciobanu nu s-a mai ocupat... Două săptămâni mai târziu, exact în ziua în care lichidatorul Petre Motrun obţinea atestatul pentru cabinetul său individual de insolvenţă, la contractul individual de muncă încheiat între Amrom şi directorul administrativ al acestei societăţi, Petre Motrun, intervenea un act adiţional (vezi facsimil 2), ceea ce îi conferea personajului nostru, din acel moment, calitatea de cumulard: Petre Motrun era şi director administrativ cu juma’ de normă la Amrom, şi lichidator atestat UNPIR. Motrun a rămas director administrativ la Amrom până în 2 februarie 2009, când bunul său amic Ciobanu, preşedintele CA al societăţii, i-a desfăcut contractul de muncă (vezi facsimil 3). Pe 8 aprilie 2009, instanţa Tribunalului Comercial Argeş avea să-l numească pe practicianul în insolvenţă Petre Motrun ca administrator judiciar în dosarul de insolvenţă al SC Amrom Automotive 2006 SA – firma la care, până în urmă cu trei luni, practicianul în insolvenţă fusese şi director administrativ. Asta, potrivit legii pentru organizarea activităţii practicienilor în insolvenţă, era imposibil, întrucât era ilegal. În dosarul de insolvenţă al Amrom, Petre Motrun a deţinut calitatea de administrator judiciar în perioada aprilie 2009 – octombrie 2009. În data de 26 octombrie 2009, în dosarul de insolvenţă al Amrom era numit administrator judiciar provizoriu SCP Prosolventa – Savu Ion, în locul lui Petre Motrun, care se retrăsese, fiindu-i deconspirată incompatibilitatea.
Petre Motrun riscă să îşi piardă atestatul de practician
Conform art. 30, alin. 2 din OUG 86/2006 privind organizarea activităţii de practician în insolvenţă, dar şi potrivit prevederilor Codului de Etică Profesională şi Disciplină al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Petre Motrun a încălcat legea în momentul în care a acceptat să fie numit ca administrator judiciar la societatea la care, până în urmă cu trei luni de zile, deţinuse funcţia de director administrativ. Astfel, practicianul în insolvenţă Motrun Petre a încălcat articolul amintit din OUG 86/2006, dar şi unul dintre cele opt principii fundamentale care trebuie să guverneze conduita în relaţiile profesionale cu ceilalţi, şi anume principiul respectării prevederilor legale. Din acest punct de vedere, practicianul Motrun a încălcat prevederile art. 23, Secţiunea a 7-a a Codului de Etică Profesională şi Disciplină a UNPIR, care stipulează: „Membrii Uniunii nu îşi vor exercita calitatea de practician în insolvenţă pentru o persoană juridică la care cel în cauză a deţinut calitatea de administrator, asociat, acţionar, director sau membru al consiliului de administratie ori alte functii ori pozitii similare, potrivit art. 30 alin. (2) din O.U.G. 86/2006”. Încălcarea principiilor fundamentale ale Codului de Etică Profesională şi Disciplinară a UNPIR atrage răspunderea disciplinară, sancţiunile putând culmina cu excluderea din UNPIR a lui Petre Motrun. Camil Dalu