Sanctuar al aspretelui în comuna Brăduleț. Ministrul Mediului: „Un proiect de conservare unic la nivel mondial”

 

După ce, ani la rândul, a existat zvonul dispariției sale, numărul de exemplare de asprete identificate prin pescuit științific în cadrul proiectului de conservare „Aspretele Trăiește” a crescut bătând record după record.

Informațiile oficiale ale Ministerului Mediului înainte de 2019, anul de început al proiectului, estimau populația de asprete ca fiind între 10 și 15 exemplare. În urma cercetărilor populația a crescut semnificativ, fiind în prezent 157 exemplare. Arealul său a fost extins de la doar un kilomentru pe o lungime de 16 kilomentri a râului Vâlsan, între localitățile Brădetu (comuna Brăduleț) și Vâlsănești (comuna Mușătești), aici fiind singurul loc de pe întreaga planetă unde acest pește se mai regăsește.

 

Ministrul Mircea Fechet în vizită la „Sanctuarul Aspretelui”

În perioada 25 iunie – 3 iulie se desfășoară pescuit științific la asprete cu o echipa de nouă ihtiologi, parte din etapa finală a acțiunilor de evaluare a efectivelor speciei, desfășurate pe o perioadă de trei ani. De asemenea, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vizitat joi, 27 iunie, puncte cheie din cadrul proiectului „Aspretele Trăiește" al Fundației Alex Găvan, pe Valea Vâlsanului din Munții Făgărașului.

Ministrul a vizitat ”Sanctuarul Aspretelui” - locul unde se va construi baza de cercetare și înmulțire a speciei în captivitate, zona destinată proiectului pilot de reconstrucție ecologică, desfășurat în parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea, și a participat, împreună cu elevii din comuna Brăduleț, la un moment educațional, pe malul râului.

Proiectul de conservare, unic la nivel mondial, are ca partener strategic „Fauna&Flora International”, prima organizație pentru conservare a vieții sălbatice înființată în lume, în 1903.

Mă bucur foarte mult că am participat la un moment istoric: am văzut cum arată un asprete, cum este pescuit, lucru care mă emoționează, dar și responsabilizează profund deoarece această specie a fost foarte aproape de a dispărea cu totul de pe fața Pământului. Cu fiecare specie pe care o pierdem e ca și cum Planeta moare puțin! Salvarea asperetelui sau a oricărei alte specii pe cale de dispariție înseamnă, în același timp, salvarea omenirii. Mă bucur că vorbim acum de implicarea comunității locale, a primăriei și suntem obligați să găsim soluții pentru că ceea ce au făcut deja acești oameni este ceea ce recomandă și Comisia Europeană, respectiv reducerea poluării, reconstruirea habitatelor degradate, asigurarea conectivitatii cursurilor de apă. Ministerul este obligat să finanțeze aceste proiecte pentru a ne asigura că în aceste ape curgătoare nu se deversează nicio picatură de poluanți”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Sunt patru piloni de a salva aspretele:

„1. Construirea bazei de cercetare și reproducere în captivitate și de hub-ul comunitar;

2. Reconstrucția ecologică a râului Vâlsan, în primă fază, după care râul Doamnei, râul Argeș, unde aspretele trăia inițial, și alte râuri pentru repopularea cu asprete;

3. Cooperarea cu autoritățile publice centrale și locale pentru ecologizarea râurilor și pentru oprirea poluării acestora;

4. Implicarea comunităților locale și educația de mediu: noi credem că fără implicarea comunităților locale nimic nu se poate întâmpla”, transmite Fundația Alex Găvan

Visul nostru este nu doar să salvăm aspretele. Vrem ca proiectul să devină un far în conservarea vieții sălbatice și a naturii de pretutindeni și, în același timp, inspirație pentru toți cei ce vor să înceapă inițiative de mediu pentru a reconecta oamenii cu planeta. Salvând aspretele ne salvăm, de fapt, pe noi înșine. Suntem cu toți custozii acestei planete, nu stăpânii ei, nu cuceritorii ei, iar postura de custode vine cu o responsabilitate pe măsură. Aspretele este un templu. Planeta aceasta este un templu, cu toate câte sunt în ea. Acest templu suntem noi, cu toții”, a spus Alex Găvan.


Eveniment important, dedicat aspretelui, la Căminul Cultural Galeșu

De asemenea, duminică, 30 iunie, de la ora 13:00 la Căminul Cultural Galeșu din comuna Brăduleț se va desfășura un eveniment comunitar dedicat aspretelui, cel mai rar pește de apă dulce din Europa și poate chiar de pe întreaga planetă.

 

Temele întâlnirii: prezentarea proiectului Aspretele Trăiește, a obiectivelor și a echipei de implementare; acțiuni desfășurate până acum în beneficiul aspretelui, al Văii Vâlsanului și al comunității, precum și rezultatele concrete obținute; cum contribuie acest proiect la dezvoltarea durabilă a Văii Vâlsanului; planuri de viitor și modul cum se poate implica comunitatea locală.

Foto: Mircea Fechet/Alex Găvan - Facebook

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea