BAC 2024. Aproape 4.400 de elevi argeșeni s-au înscris la probele scrise
Luni, 01 Iulie 2024 11:20
# Un singur elev va susține examenul la filosofie
Probele scrise din prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2024 se vor desfășura în perioada 1-5 iulie. Luni, 1 iulie, se va susține proba scrisă la Limba și literatura română, marți, 2 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: matematică și istorie), joi, 4 iulie, se va susține proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una dintre disciplinele: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, sociologie și psihologie), iar vineri, 5 iulie, va fi susținută proba scrisă la limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).
Ce subiecte au picat la română
Au fost publicate și subiectele care au picat la proba scrisă de la limba și literatura română. Primele două subiecte sunt identice atât la profilul real, cât și la uman, singura diferență între examene fiind ultimul subiect, unde diferă tema eseului.
Astfel, la Subiectul I - elevii au avut de rezolvat cinci exerciții pe baza fragmentului primit la prima vedere și anume „O vizită la Tudor Arghezi” (din volumul „Amintiri și portrete”), de Gabriel Dimisianu.
La Subiectul II - elevii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian.
La ultimul subiect, cel mai amplu al examenului de Bacalaureat, candidații de la profilul real au avut de scris un eseu de minim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile nuvelei „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici. În schimb, la profil uman, elevii au avut de prezentat un eseu cu particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-o nuvelă studiată.
4397 de candidați s-au înscris la probele scrise în Argeș
În Argeș s-au înscris pentru susținerea acestor probe, în prima sesiune, 4.397 de candidați. Dintre aceștia, 3.939 sunt din seria curentă, iar 458 candidați provin din promoțiile anterioare. Vor fi și 22 de cazuri speciale, cu aprobare a Ministerului Educației.
Situația detaliată în Argeș, pe probele care urmează a fi susținute, este următoarea, cu mențiunea că în acest județ nu sunt elevi care vor susține proba la limba și literatura maternă:
În Argeș sunt 15 centre de examen la bacalaureat: Colegiul Naţional "Ion C. Brătianu" Pitești, Colegiul Național "Zinca Golescu" Pitești, Colegiul Național "Alexandru Odobescu" Pitești, Liceul Tehnologic "Dimitrie Dima" Pitești, Colegiul Tehnic "C.D. Nenițescu" Pitești, Colegiul Tehnic "Armand Călinescu" Pitești, Liceul Tehnologic "Dacia" Pitești, Liceul Teoretic „Ion Cantacuzino” Pitești (Locație Școala Gimnazială "Matei Basarab"), Liceul Tehnologic Auto Câmpulung, Colegiul Național "Dinicu Golescu" Câmpulung, Colegiul Național "Vlaicu Voda", Liceul Tehnologic "Regele Mihai I" Curtea de Argeș, Liceul Teoretic Costești, Liceul Teoretic "Ion Mihalache" Topoloveni și Liceul Teoretic "Iulia Zamfirescu" Mioveni.
Centru de evaluare a fost stabilit la Colegiul Național „Alexandru Odobescu" Pitești. De asemenea, au fost stabilite și puncte de lucru la: Colegiul Național „Vlaicu Voda" Curtea de Argeș, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I" Câmpulung și Școala Gimnazială Traian Pitești.
Obiecte interzise
Probele de examen încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30. Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, conform procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.
În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Afișarea rezultatelor/depunerea contestațiilor
Afișarea rezultatelor inițiale (în centrele de examen și online) va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00. Între 9-11 iulie vor fi soluționate contestațiile. Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen și online). Rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).
A.V.