Decizia de respingere a liberării condiționate l-a luat pe nepregătite pe Tudor Pendiuc

 

# Fostul primar și-a sunat avocatul din penitenciar

# Avocatul Dan Panțoiu: „E ceva de neînțeles... I s-a dat o lovitură îngrozitoare!”

Tudor Pendiuc rămâne la închisoare cel puțin până în decembrie 2024. Decizia Tribunalului Argeș a fost una surprinzătoare ținând cont că au fost foarte multe indicii care îl arătau pe Tudor Pendiuc că e pregătit să iasă din pușcărie. Comisia de eliberări condiționate de la Penitenciarul Mioveni a dat aviz favorabil privind liberarea sa. De asemenea, fostul primar a executat deja peste jumătate din pedeapsa de patru ani primită în dosarul „Publitrans”, deși, conform legii, pentru că are peste 60 de ani (Pendiuc va împlini 70 de ani pe 5 august n.red.) trebuia să execute doar o treime din pedeapsă pentru a fi propus pentru liberare condiționată.

 

A dovedit pe parcursul încarcerării că își regretă faptele și a primit mai multe recompense, nefiind niciodată sancționat disciplinar. De altfel, a achitat și o parte din prejudiciul stabilit în dosar, iar bunurile pe care le deţine sunt supuse sechestrului asigurător. În plus, până și procurorul DNA a solicitat, la Judecătoria Pitești, admiterea propunerii de liberare condiţionată.

 

Având în vedere toate aceste aspecte menționate, pe 13 iunie 2024, Judecătoria Pitești a admis propunerea de liberare condiţionată. Doar că după câteva zile, DNA-ul și-a schimbat radical părerea și a contestat decizia. Astfel, dosarul a ajuns la Tribunalul Argeș iar judecătorii i-au respins lui Pendiuc, pe 4 iulie, propunerea de liberare condiţionată. Iar decizia este una definitivă!

„Admite contestaţia formulată de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ICCJ – DNA – ST PITEȘTI împotriva Sentinţei penale nr. 1082/13 Iunie 2024 pronunţate de Judecătoria Piteşti în dosarul nr.9055/280/2024, intimat fiind condamnatul PENDIUC TUDOR. Desfiinţează sentinţa contestată, iar pe fond respinge propunerea de liberare condiţionată a condamnatului PENDIUC TUDOR. În temeiul art. 587 alin. 2 C.proc.pen., fixează termen de rediscutare la data de 02.12.2024. Definitivă”, se arată în hotărârea instanței. Pendiuc va rămâne la închisoare, astfel, până în decembrie 2024 când va putea cere, din nou, eliberarea sa.

Avocat: „Sunt contrariat, siderat, surprins, stupefiat. Nu înțeleg...”

Toată lumea, inclusiv Dan Ioan Panțoiu – avocatul lui Pendiuc, așteaptă acum să vadă cum au motivat judecătorii Tribunalului Argeș respingerea propunerii de liberare condiţionată. „Sunt contrariat, siderat, surprins, stupefiat în continuare. Nu înțeleg...”, ne-a precizat Dan Panțoiu, care nu înțelege cum s-a ajuns la o asemenea decizie, complet diferită de cea de la prima instanță.

„Să așteptăm motivarea că va veni în câteva zile și atunci o să vă pot spune și comenta ce au avut în vedere când au deliberat cele două judecătoare. (…) Sunt foarte curios să văd cum se motivează acum. Sunt captivat de ideea de a citi motivarea”, ne mai spune avocatul, care a completat: „Verdictul meu ca om de drept, de 38 de ani în avocatură și numai în penal, este că e ceva de neînțeles”.

„Am încercat să îl încurajez prin telefon, dar nu mai are glas”

După decizia Tribunalului Argeș, Tudor Pendiuc și-a sunat avocatul. „M-a sunat și el și m-a întrebat: «ce cred?». I-am spus: «Nu mai cred nimic! Îți spun doar că nu înțeleg»”, susține Dan Panțoiu.

Tudor Pendiuc a fost foarte afectat în urma deciziei Tribunalului Argeș. „I s-a dat o lovitură îngrozitoare. Împlinea 70 de ani peste câteva zile, pe 5 august. Ce vrei de la un om care a respectat regulamentele, care are numai recompense, nu are nicio sancțiune? Are peste 25 de boli constatate de personalul medical de la Mioveni, de la spital, nu de mine. Este de neînțeles. (…) Am încercat să îl încurajez prin telefon, dar nu mai are glas. Când îți pui atâtea speranțe, mai ales că în prima instanță DNA-ul, prin procurorul de ședință, a pus concluzii de admitere a propunerii penitenciarului și de punere în libertate. Au venit și s-au sucit”, spune avocatul.

„Toată activitatea avută pe parcursul vieţii sale va fi umbrită de această condamnare”

Pendiuc aștepta, cu mari emoții, să fie eliberat pentru a fi alături de familia sa. De altfel, având ultimul cuvânt în fața magistratului de la Judecătoria Pitești, Tudor Pendiuc a solicitat admiterea propunerii de liberare condiţionată susținând, printre altele, că „toată activitatea avută pe parcursul vieţii sale va fi umbrită de această condamnare pe care o regretă enorm. De asemenea, la momentul la care va ajunge acasă va continua să poarte povara acestei pedepse. Activitatea sa publică şi administrativă s-a încheiat de mult timp, iar în continuare se va ocupa de familie şi de creşterea celor trei nepoţi”, se arată în dosarul de la Judecătoria Pitești.

Amintim că Tudor Pendiuc, fostul primar al municipiului Pitești, și oamenii de afaceri Constantin Scarlat, patronul CNCD, și Gheorghe Văsîi, patronul Girexim Universal, au fost condamnați, pe 5 mai 2023, de Curtea de Apel București la câte patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Publitrans”. Cei trei inculpați au fost obligați și la plata prejudiciului de peste 23 de milioane de lei către partea civilă Publitrans 2000 SA, în solidar și cu societățile SC Girexim Universal SA și SC CNCD SA.

Tudor Pendiuc a asigurat un folos necuvenit inculpaţilor Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi. Curtea de Apel București a constatat că „primarul Pendiuc Tudor a făcut posibilă încheierea nelegală a contractului de asociere în participaţiune nr. 1029/22.02.2008 precum şi a acordului de prelungire a acestui contract”.

În urma asocierii dintre S.C. Publitrans 2000 S.A. și societățile CNCD S.A/S.C. Girexim Universal S.A, firmele private au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociație și au realizat și un profit substanțial, în timp ce societatea publică de transport s-a regăsit, la finalizarea contractului, tot fără autobuze. S-a stabilit, astfel, un prejudiciu adus societății Publitrans 2000 SA în valoare de 23.279.706.03 lei.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea