UPDATE - Omul de afaceri Gheorghe Văsîi a fost eliberat din penitenciar după ce a reparat televizoare, a lucrat la biserică și a scris poezii

 

UPDATE: Gheorghe Văsîi a fost eliberat condiționat pe 21 august, după ce instanța a amânat pentru o zi pronunțarea în dosar. Tribunalul Argeș a respins contestația formulată de procurorii DNA. Astfel, afaceristul s-a întors acasă.

„Respinge, ca nefondată contestația formulată de contestatorul Parchetul de pe lângă ÎCCJ - Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Pitești, intimat fiind Văsîi Gheorghe (...) Definitivă.”, se arată în hotărârea instanței.

 

Textul inițial: #Văsîi și firma sa au achitat peste 8,3 milioane de lei din prejudiciu

Gheorghe Văsîi, managerul Girexim Universal SA, ar putea fi primul eliberat din penitenciar dintre cei trei condamnaţi la patru ani închisoare cu executare în dosarul Publitrans. Iar marți, 20 august, ar putea fi ziua cea mare, când afaceristul ar putea fi, din nou, un om liber. Tribunalul Argeș va analiza contestația făcută de Parchet, iar magistrații vor lua o decizie definitivă. Patronul de la Girexim a primit un prim verdict favorabil la Judecătoria Pitești și se așteaptă acum la o hotărâre asemănătoare și la apel.

Precizăm că, pe 29 iulie 2024, Judecătoria Pitești i-a admis cererea de eliberare condiționată. În perioada detenției, Gheorghe Văsîi, în vârstă de 66 de ani, a muncit la biserică, a reparat zeci de televizoare, a scris la revista penitenciarului și a urmat mai multe cursuri. Toate aceste lucruri, precum și faptul că a plătit o parte substanțială din prejudiciul stabilit în dosarul „Publitrans”, au făcut ca decizia primei instanțe să fie una favorabilă condamnatului.

 

Mai activ în penitenciar decât Pendiuc și Scarlat

Gheorghe Văsâi, Constantin Scarlat, patronul firmei CNCD, și Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului, au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare, pe 5 mai 2023, de Curtea de Apel București, în dosarul „Publitrans”. Dintre cei trei, Văsâi a fost cel mai activ în penitenciar.

Afaceristul a participat și la mai multe programe de pregătire, „cel mai important fiind, în opinia sa, programul de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, absolvit cu credite, participând şi la asistenţă psihosocială pentru formarea deţinuţilor”, se arată în motivarea Judecătoriei Pitești.

Deținut de nota 10: a reparat 50 de televizoare și a scris 100 de poezii

Văsîi a menţionat instanței de judecată că a avut două locuri de muncă pe perioada detenţiei. Fiind inginer electronist, acesta a reparat și a pus în funcţiune peste 50 televizoare în cadrul penitenciarului. De asemenea, a lucrat și la biserica penitenciarului Mioveni. În plus, „la cursuri a avut mereu media 10, a participat la realizarea postului tv, a scris pentru revista din cadrul penitenciarului, a scris peste 100 de poezii”, se mai arată în dosarul Judecătoriei Pitești.

De asemenea, Văsîi ține legătura constant cu familia, fiind susţinut moral şi financiar de ei.

Văsîi, Scarlat și Pendiuc au fost obligați și la plata prejudiciului de peste 23 de milioane de lei către partea civilă Publitrans 2000 SA. Gheorghe Văsîi a plătit o parte considerabilă din prejudiciu, susținând că atunci când va fi liber va contribui mai mult la plata acestuia: „A dat dovezi temeinice de îndreptare, chiar şi plata prejudiciului (…) este singurul din dosar ce plăteşte prejudiciul. Când va ieşi din penitenciar va produce venituri suplimentare şi va contribui mai mult la plata prejudiciului”.

A plătit mai multe milioane de lei din prejudiciu

Executarea pedepsei închisorii a început la data de 5 mai 2023 și urmează să expire la data de 21 august 2026, fiind scăzute și mai multe zile pe care le-a ispășit în arest preventiv/arest la domiciliu.

Comisia pentru liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Mioveni a arătat, în cazul lui Văsîi, că „este îndeplinită fracţiunea prevăzută de lege pentru a putea fi dispusă liberarea condiţionată, cel condamnat se află în regim semideschis, concluzionând că deţinutul poate fi liberat condiţionat întrucât are un comportament corespunzător”.

Pe parcursul detenției, acesta nu a fost sancționat disciplinar și a fost recompensat de șapte ori.

Gheorghe Văsîi și firma sa, Girexim Universal SA, au plătit în total 8.307.606,79 lei (a achitat în mod voluntar 1.505.692,28 lei, iar societatea sa a achitat 6.801.914,51 lei) din prejudiciul de 23.279.706,03 lei.

Astfel, Judecătoria Pitești a constatat că „petentul condamnat a depus suficiente eforturi pentru a se contura buna sa credință în vederea achitării cuantumului despăgubirilor civile” și a admis propunerea de liberare condiționată . Rămâne de văzut dacă și Tribunalul Argeș va menține această măsură.

Diferența dintre Pendiuc și Văsîi

Amintim că în aceeași situație a fost și Tudor Pendiuc. Judecătoria Pitești i-a admis propunerea de liberare condiţionată pe 13 iunie 2024, dar aceasta a fost respinsă de Tribunalul Argeș, pe 4 iulie 2024, în urma contestației procurorilor DNA.

Tudor Pendiuc rămâne, astfel, la închisoare cel puțin până în decembrie 2024. Decizia Tribunalului Argeș a fost una surprinzătoare ținând cont că au fost foarte multe indicii care îl arătau pe Tudor Pendiuc că e pregătit să iasă din pușcărie. Comisia de eliberări condiționate de la Penitenciarul Mioveni a dat și atunci aviz favorabil privind liberarea sa. Singura diferență majoră dintre Pendiuc și Văsîi este că ultimul dintre ei a plătit o bună parte din prejudiciu. De asemenea, a primit și mai multe recompense.

Dosarul Publitrans a luat naștere după ce societatea de transport public local din Pitești, SC Publitrans 2000 SA, deținută în totalitate de Consiliul Local Pitești, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziționate de Consiliul Local prin alocare de fonduri. Fostul primar, Tudor Pendiuc, a fost acuzat și condamnat că a asigurat un folos necuvenit inculpaţilor Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi. Curtea de Apel București a constatat că „primarul Pendiuc Tudor a făcut posibilă încheierea nelegală a contractului de asociere în participaţiune nr. 1029/22.02.2008 precum şi a acordului de prelungire a acestui contract”. În urma asocierii dintre S.C. Publitrans 2000 S.A. și societățile CNCD S.A/S.C. Girexim Universal S.A, firmele private au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociație și au realizat și un profit substanțial, în timp ce societatea publică de transport s-a regăsit, la finalizarea contractului, tot fără autobuze.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea