În Argeș au fost afectate de secetă aproximativ 47.000 de hectare

 

# Culturile de floarea-soarelui și porumb au fost cele mai afectate

Ministerul Agriculturii informează că fiermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă și care au încheiat procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile de primăvară vor putea primi până la 200 de euro/hectar, din data de 15 octombrie 2024. Potrivit unor estimări, aproximativ 40% din culturile de grâu, porumb, canola și floarea-soarelui au fost distruse, în special în partea de sud a țării. Se estimează că pierderile agricultorilor vor depăși 1,5 miliarde euro. Situația este una gravă și la nivelul județului Argeș, în special la culturile de floarea-soarelui și porumb.

 

„Luni, 19 august, a fost ultima zi în care am primit cereri. Până pe 15 septembrie se primesc procesele verbale și se fac constatările. După data de 15 septembrie se fac rapoartele de sinteză care se vor trimite la Ministerul Agriculturii până pe 27 septembrie.”, a precizat Eugen Dulică, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Argeș, care a mai adăugat: „Situația nu este bună deloc. Județul Argeș, anul trecut, a fost ferit. Noi nu am avut niciun fel de cultură afectată, a plouat cum trebuie. Anul acesta Dumnezeu și-a întors fața. Avem o problemă”.

 

Sudul județului – grav afectat

Sudul Argeșului a fost cel mai afectat, dar probleme au fost semnalate și în alte zone din județ. „Problema este nasoală, în sensul că tot sudul județului a fost afectat. Ca raport avem, la floarea soarelui, în sudul județului, între 60-70% dintre terenuri, iar la porumb e mai gravă situația pentru că avem 70-90%. De asemenea, avem și în nord câteva localități afectate, unde avem secetă într-o anumită proporție. Vorbim de Cuca, Bălilești, Merișani, Dârmănești”, a explicat Eugen Dulică.

În Argeș sunt 47 de mii de hectare de culturi agricole calamitate de secetă. „Ca hectare avem undeva la 27.000 de hectare de floarea soarelui, avem vreo 16.000 de porumb și vreo 4.000 de lucernă. Lucerna are cam o proporție de 50%.”, a mai spus directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Argeș.

Fermierii susțin că unele culturi pot fi salvate prin irigații, însă refacerea sistemelor de irigații în câmp a început în România abia în ultimii ani. Sistemul național de irigații a fost distrus în timpul procesului de privatizare a terenurilor care a urmat căderii regimului Ceaușescu.

Producție bună la grâu

În schimb, la nivelul județului nu există probleme în ceea ce privește culturile de grâu. „Nu am avut probleme la grâu. Am avut o producție bună. Media a fost de 4200 kg pe hectar”, a mai precizat Eugen Dulică.

De asemenea se așteaptă ca bugetul total estimat, de maximum 75,2 milioane euro, pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2023 să fie rambursat de urgenţă fermierilor. „În acest sens, MADR consideră că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată producătorilor afectaţi, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice şi surse de finanţare atât cele din partea Uniunii Europene, cât şi ajutoare naţionale suplimentare", se precizează într-o informare a ministerului.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea