Fostul primar Ion Năftănăilă rămâne după gratii

 

# Instanța i-a respins cererea de liberare condiționată

Pe 19 iulie 2024 s-a înregistrat pe rolul Judecătoriei Piteşti contestaţia lui Ion Năftănăilă, fostul primar de la Albești de Muscel, privind propunerea Comisiei pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni, prin care s-a apreciat că nu poate fi liberat condiţionat.

Fostul edil se află încă din decembrie 2021 în executarea unei pedepse de patru ani închisoare, pentru infracțiuni de corupție. Deși pedeapsa ar urma să expire la termen la data de 05.12.2025, Ion Năftănăilă dorește să fie eliberat condiționat pentru că a executat fracţiunea corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de acest lucru, respectiv 2/3 din pedeapsă.

 

Judecătoria Pitești confirmă acest aspect, dar susține că acest lucru reprezintă „prima condiţie a liberării conditionate”. „Instanţa subliniază că prin executarea fracţiei obligatorii de pedeapsă, petentul condamnat a dobândit numai o vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate, nu un drept în acest sens, fiind necesar ca acesta să îndeplinească şi celelalte condiţii prevăzute de lege şi să dea dovezi temeinice de îndreptate pentru a se dispune liberarea condiţionată”, se arată în motivarea judecătorilor.

 

Ion Năftănăilă are mai multe condamnări. Recent, Tribunalul Argeș a admis cererea de contopire a pedepselor primite de Ion Năftănăilă, constatând că infracţiunile pentru care a fost condamnat sunt concurente, şi a stabilit în final doar 4 ani închisoare pentru toate faptele comise. Astfel, fostul primar de la Albeştii de Muscel a sperat să îi convingă pe judecători să îl elibereze condiţionat, înainte de termen.

Nu a reușit nici la Judecătoria Pitești, nici la apel, la Tribunalul Argeș. Ultima dintre ele i-a respins contestația printr-o decizie definitivă, pe 21 august 2024.

„În temeiul art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 1 lit. b C.pr.pen. respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatorul Năftănăilă Ion, ..., deţinut la Penitenciarul Mioveni, împotriva sentinţei penale nr. 1363/02.08.2024 pronunţate de Judecătoria Piteşti în dosarul nr. 14225/280/2024. În temeiul art. 275 alin. 2 C.pr.pen, obligă pe contestator la plata sumei de 250 lei, cheltuieli judiciare către stat. În temeiul art. 275 alin. 6 C.pr.pen., suma de 90 lei reprezentând onorariul parţial cuvenit apărătorului din oficiu, …, se avansează din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei. Definitivă”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș.

Instanța a menţinut data de 16 noiembrie 2024, ca termen stabilit de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată va putea fi reînnoită.

Judecătorii au arătat, în motivare, că Ion Năftănăilă nu a achitat despăgubirile de peste 200.000 de lei, care îi fuseseră imputate încă din anul 2014, în urma unei decizii judecătorești. Acest lucru a reprezentat unul dintre motivele pentru care i-a fost respinsă cererea. „Potrivit sentinţei penale nr. ##/F/17.03.2014 a Curţii de Apel Piteşti, în sarcina petentului au fost stabilite obligaţii civile, după cum urmează: 202.851, 70 lei, în solidar, cu partea responsabila civilmente Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, cu titlu de despăgubiri materiale. Înscrisurile de la dosarul cauzei nu atestă stingerea acestei obligaţii, în integralitate”, se arată în motivarea judecătorilor.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea