EVENIMENT EDITORIAL LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”DINICU GOLESCU” ARGEȘ
Luni, 23 Septembrie 2024 11:56
Sâmbătă, 28 septembrie, începând cu ora 11:00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș se va desfășura lansarea volumului de poezie ”RĂTĂCITOR, PE STRADA UNUI VIS” (Editura EURO PRESS, 2024), autor - Stancu Ovidiu GRIGORE. Evenimentul va fi moderat de poeta - membră a Uniunii Scriitorilor din România - și realizatoarea TV, Denisa POPESCU-MARTIN. Intrarea este liberă.
Stancu Ovidiu GRIGORE s-a născut în data de 24 august 1958, în localitatea Caracal, județul Olt, unde a locuit până la vârsta de 5 ani, împreună cu părinții, Nicu, avocat, decedat în anul 2003 și Maria, profesoară de biologie, actualmente pensionară.
Școala generală a fost începută în orașul Câmpulung Muscel, până în clasa a treia, continuată în Curtea de Argeș și terminată în Pitești, unde locuiește și în prezent. A fost perioada în care a citit peste 1000 de volume de literatură universală și care i-a adus oportunitatea de a-l întâlni pe scritorul Alexandru Mitru, acela care a simţit potenţialul creativ în tânărul din fața sa și i-a deschis apetitul pentru scris. După acea întâlnire începe să compună primele poezii, sub influența poeților clasici Esenin, Maiakovski, dar și a lui Beaudelaire, Macedonski, Blaga sau Labiş. Liceul ”Nicolae Bălcescu”, astăzi ”I.C. Brătianu”, a fost terminat în 1977, când a reuşit și intrarea la Facultatea de Medicină și Farmacie din București. Înainte de armată, la termen redus, în Dobrogea, Topraisar, o cunoaște pe Mădălina, viitoarea soție și mama celor doi copii, Bogdan, (născut în 1983) şi Daniela (născută în 1985).
În 1984 termină facultatea și se dedică medicinei și familiei. Stagiatura de trei ani, prin principalele secții ale Spitalului Județean Argeș, îl fac să se îndrăgostească de meserie, pe care toată viaţa a asemuit-o unei munci de detectiv, ce necesită pregătire continuă, logică impecabilă, curaj în decizii, responsabilitate, dar şi un grad de creativitate și libertinism în gândire, toate în slujba sănătății pacientului. Timpurile dificile îl fac să treacă prin diverse localități: Bârla, Cornățel, Cotmeana, unde ia contact cu viața rurală, cu oameni de diverse formații, dar, în principal, cu munca de apostolat, marcată de privațiuni și greutăți. Câteva poezii se mai adună în sertare și din această perioadă, create în scurtele răgazuri de linişte sufletească si relaxare. Ajuns prin examen la Pitești, în postul de medic de dispensar, reuşește mai apoi încadrarea ca medic specialist ”Medicină generală”, prin alt examen, la Dispensarul Urban Nr. 15, Pitești.
Aici începe și activitatea de medic de familie, din 1996 până în prezent. Activitatea de creaţie literară se concretizează în trei plachete de poezii: ,,HOTAR” (2006), apoi „PRIGONIT ÎN NOAPTE” (2010), care cuprind poezii împreună cu cele ale tatălui, publicate în memoria acestuia, și ultima plachetă, care cuprinde poezii proprii, ,,IUBIREA, GRĂDINA MEA ZEN” (2014). Prin medicină tratează trupul, cu ajutorul poeziei tratează sufletul oamenilor. Un alt hobby, legat de arte, este pictura, în care se refugiază sporadic, pentru relaxare, mai mult din curiozitatea încercării diverselor tehnici de pictură și a evadării din cotidian. Fire deschisă, autodidact, familist convins, cu o personalitate de tip melancolic, tinzând spre perfecţionare continuă, s-a ghidat în viaţă după formula „Fii deosebit!”, lucru pe care îl caută și astăzi.
«Poetul doctor se declară ,,Îmbolnăvit de fericire!” și își expune senin proiecţii de sentimente „Ţi-aș fi pregătit o cafea/ îndulcită cu gândurile mele / Încălzită la focul iubirii...”. Un poet care scrie rețete de iubire, „Te-am mușcat cu sete / Cu gândul să-mi rămână-n amintire / Gustul tău...”. Versul „Mirosul tău de mandarine...” este picătura magică prin care îşi tratează propria pasiune... Ovidiu Stancu este un poet de inimi... Poeziile sale sunt alifii pentru suflete rătăcite... Vindecă negreșit!» - Nicolae BADIU - editor.
ADRIAN-NICOLAE COMAN