Intervenții chirurgicale minim invazive de mare complexitate la Spitalul Orășenesc Mioveni
Luni, 30 Septembrie 2024 12:26
Cea mai mare parte a afecțiunilor urologice își găsește astăzi rezolvarea prin metode chirurgicale minim invazive, datorită aparaturii performante și expertizei vaste a medicilor din acest domeniu. Aceste intervenții asigură pacientului multiple avantaje: operații fără incizii mari, dureri postoperatorii minime și o durată redusă a spitalizării.
Reamintim că, în urmă cu un an, la Spitalul Orășenesc Mioveni a fost realizată cu succes prima intervenție chirurgicală urologică minim invazivă din județul Argeș, o nefrectomie pentru o tumoră renală prin abord laparoscopic. Tumorile renale reprezintă, în ultima perioadă, o patologie frecvent abordată în cadrul Secției de Chirurgie Generală a Spitalului Orășenesc Mioveni. În ultimele opt luni, au fost efectuate cu succes 13 intervenții chirurgicale de acest tip.
Aceste intervenții urologice de mare complexitate au fost realizate de o echipă medicală cu experiență vastă în chirurgia minim invazivă și cu rezultate remarcabile.
Echipa medicală este condusă de reputatul conf. univ. dr. Teodor Potecă, medic primar Chirurgie Generală și doctor în Medicină, Șeful Secției Chirurgie Generală (1) din cadrul Spitalului Clinic Colentina. Alături de el, dr. Ioana Georgeta Simion, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă și doctor în Științe Medicale, Șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă (2) din cadrul aceluiași spital, dr. Marian Forminte, medic primar Chirurgie Generală (Spitalul Clinic Colentina), Gabriel Burtea (medic specialist urolog - Spitalul Orășenesc Mioveni) și Mariana Sorica, medic rezident Chirurgie Generală (voluntar), contribuie la realizarea cu succes a acestor intervenții chirurgicale.
Nefrectomia este o procedură chirurgicală prin care rinichiul este îndepărtat total sau parțial. Această intervenție este indicată pentru tratarea cancerului renal sau a altor boli și leziuni ale rinichilor, cum ar fi rinichiul compromis din punct de vedere funcțional.
Un avantaj major al laparoscopiei este reducerea semnificativă a ratei complicațiilor postoperatorii, evitarea inciziilor de mari dimensiuni la nivelul abdomenului și crearea premiselor unei evoluții favorabile. De asemenea, această metodă reduce timpul de spitalizare, permite o recuperare rapidă și o reintegrare socio-profesională mult mai rapidă, în comparație cu intervențiile chirurgicale clasice.