Rezistența în comunism pe înțelesul copiilor, la Piteşti
Luni, 21 Octombrie 2024 11:43
Sâmbătă, 26 octombrie, vă invităm la Muzeul Comunismului pentru Copii pentru deschiderea unei expoziții captivante şi cu totul speciale dedicate copiilor şi tinerilor care au avut curajul să se opună comunismului. Expoziția va fi deschisă între orele 11:00 şi 18:00 la Muzeul Comunismului pentru Copii din Piteşti (în incinta fostei închisori şi a Memorialului Închisoarea Pitești). Pe tot parcursul zilei, istoricii Lucian Vasile şi Ioana Haşu-Georgiev, împreună cu echipa muzeului și voluntari, îi vor întâmpina pe vizitatori cu dezbateri, tururi ghidate, jocuri şi ateliere speciale.
Nu există limită de vârstă, iar intrarea este liberă.
Mai mult, vizitatorii vor putea lua acasă un suvenir generos: manualul „Istoria comunismului în România", disponibil gratuit în muzeu.
„Rezistența în comunism pe înțelesul copiilor" este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, pentru cei mici şi cei mari deopotrivă, ce vorbeşte despre importanța rezistenței împotriva unui regim totalitar. Expoziția propune zone interactive în care copiii pot participa activ la evenimentele istorice prin simulări de situații în care aceștia fac alegeri în fața presiunii regimului comunist sau își exprimă gândurile și sentimentele legate de informațiile din muzeu.
Expoziția include exponate tactile - obiecte originale din închisorile comuniste -, mărturii și jocuri educaționale ce fac mai ușoară înțelegerea contextului și a impactului rezistenței, ateliere și activități creative de desen și scriere și o zonă de reflecție și dezbatere în care copiii să poată reflecta asupra informațiilor și experiențelor dobândite și să poată discuta cu alți copii și cu ghizii muzeului.
Pentru România, tranziția de la regimul comunist la democrație a fost un proces dificil și încă incomplet în anumite privințe. Studiul istoriei comunismului este esențială pentru a înțelege provocările și obstacolele întâlnite în acest proces de tranziție și pentru a consolida instituțiile democratice. Înțelegerea și acceptarea istoriei comune poate contribui la reconciliere și la construirea unei coeziuni sociale mai puternice. Mai mult, regimurile comuniste au lăsat cicatrici adânci în memoria colectivă, iar proiectul propus poate fi un mediator si o platformă transparentă pentru dezbatere.
Pe 23 august 2022 am deschis Muzeul Comunismului pentru Copii, în 2023 fiind vizitat de aproximativ 5000 de copii, 1500 de adulți curioși, iar peste 2000 de elevi de vârste între 7 și 18 ani au beneficiat de tururi ghidate și ateliere în muzeu. Alte câteva mii de persoane au vizitat muzeul în 2024. Voluntari din licee piteștene s-au alăturat echipei noastre în această perioadă intensă, fiind ei înșiși ghizi pentru vizitatori.
În 2023 şi 2024 am sprijinit părinți, profesori, organizații și școli în a educa elevii pe tema comunismului și avem siguranța că există o nevoie acută de programe adaptate și dedicate copiilor. De asemenea, este necesară instruirea profesorilor pentru a lucra cu metode interactive și atractive pentru cei mici pe acest subiect ce a devenit materie obligatorie în școli.
În 2023 am primit premiul pentru activare culturală în spațiul public în cadrul Galei Premiilor AFCN, am fost invitați să vorbim despre acest proiect în programul „Rețeaua Memoriei” (Craiova, 2022) și la conferința „Remembrance and Future Forum” (Varșovia, 2023). Proiectul a reprezentat o ocazie unică de a vorbi publicului larg despre importanța educației copiilor cu privire la dictatura comunistă și considerăm că interesul deosebit de care s-a bucurat Muzeul Comunismului pentru Copii în primii trei ani reprezintă o platformă solidă pe care muzeul poate dezvolta noi proiecte adresate publicului tânăr, tot mai curios în ce privește comunismul.
Expoziția „Rezistența în comunism pe înțelesul copiilor" este disponibilă şi în limba engleză.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri:
Asociația Foștilor Deținuți Politici din România
Asociația Lindenfeld/ Ajungem Mari
Colegiul Național „Zinca Golescu”
Colegiul Național „Alexandru Odobescu”
Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”
Școala Gimnazială Dârmănești
Școala Gimnazială „Iordache Păcescu”
Liceul Teoretic „Ion Cantacuzino”
Memorialul Închisoarea Pitești
Editura Manuscris