Girexim, firma lui Gheorghe Văsâi, executată silit pentru o sumă uriașă!
Joi, 14 Noiembrie 2024 11:05
Afacerea Publitrans-CNCD-Girexim, numită, generic ”afacerea autobuzul”, a ieșit prost, după cum se știe. A plouat cu sentințe penale și cu ani de pușcărie. Unul din cei care au ieșit șifonați de aici a fost Gheorghe Văsâi. Un om bogat, cu afaceri multe și bănoase, pe care această asociere (și modul în care a fost făcută) l-a costat mult mai mult decât făcea. Adică Văsâi ar fi produs, probabil, zeci de afaceri mai bănoase în timpul pe care a trebuit să îl aloce (sau a fost obligat să îl aloce) afacerii autobuzul.
Iată acum că, deși a achitat cea mai mare sumă din toți cei considerați vinovați, tot Gheorghe Văsâi este executat silit. Probabil că, dintre toți, la el s-au găsit cele mai multe bunuri care se pot supune vănzării.
Se vinde, din proprietatea Gireximului, un teren mare, de peste 3,5 hectare (34.064 m.p. + 1.519 m.p.), la o sumă, și ea, uriașă: aprox. 29 de milioane de lei – primul imobil, și aproape 1,5 milioane al doilea imobil. Vânzarea este organizată de Biroul Executorului Judecătoresc Vârgă Ioan, va avea loc pe 5 decembrie și se face în favoarea creditorului Publitrans 2000 S.A.
În publicația de vânzare se specifică, într-adevăr, că suma datorată este de 23.553.649 lei, dar că aceasta ”va fi diminuată cu plățile parțiale efectuate.”
Cum s-a născut dosarul ”autobuzele Publitrans-CNCD-Girexim”
Dosarul Publitrans a luat naștere după ce societatea de transport public local din Pitești, SC Publitrans 2000 SA, deținută în totalitate de Consiliul Local Pitești, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziționate de Consiliul Local prin alocare de fonduri. „Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Pendiuc Tudor ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere in participațiune între S.C. Publitrans 2000 S.A. și societățile private CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A, în folosul ultimelor două societăți”, arată procurorii DNA.
Pentru infracțiunile de dare și luare de mită a intervenit prescripția răspunderii penale
23 de milioane de lei de plată, două procese pentru a scăpa de ele
La Curtea de Apel București au fost înregistrate două dosare prin care se încearcă lichidarea sau diminuarea sumei care a venit de plată în urma stabilirii vinovățiilor în dosarul penal. Primii care au atacat au fost Pendiuc și Văsîi. Dosarul a fost deschis în luna iunie și are un prim termen în luna decembrie a acestui an. Al doilea dosar, ce are ca obiect ”pretenții revizuire latură civilă”. Acest al treilea dosar a fost conexat cu unul din cele de mai sus. Doar că, pe 2 noiembrie: ” Tip solutie: Respinge revizuirea
Solutia pe scurt: În unanimitate, cu aplicarea art. 399 alin. 4 C.proc.civ.: Respinge cererile de revizuire formulate de Pendiuc Tudor, Girexim Universal S.A. Pitești, Văsîi Gheorghe si Scarlat Constantin ca inadmisibile. Obligă revizuentul Scarlat Constantin la plata către intimata Publitrans 2000 S.A. a sumei de 5.000 lei cheltuieli de judecată – onorariu de avocat – …, în dosarul atasat nr. 3214/2/2024. Respinge în rest ca neîntemeiată cererea intimatei Publitrans 2000 S.A. cu privire la acordarea cheltuielilor de judecată aferente cererilor de revizuire formulate în dosarul nr. 3698/2/2023. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 02.10.2024.”