Schimbare neașteptată în procesul fostului primar incendiator de la Beleți-Negrești!
Joi, 21 Noiembrie 2024 11:05
Început în septembrie 2022, la Judecătoria Topoloveni, procesul lui Mihai Marin, fostul primar al comunei Beleți-Negrești, ”beneficiază” de o schimbare neașteptată. După ce, în toamna anului trecut, s-a schimbat completul de judecată și cercetarea judecătorească a fost reluată, la termenul de săptămâna trecută, urmare a cererii de abținere formulată de președinta completului de judecată, s-a dispus repartizarea aleatorie a cauzei la un nou complet. Drept urmare, se vor relua cercetarea judecătorească, respectiv readministrarea probatoriului și a probelor esenţiale în cauză. Mihai Marin este acuzat de violarea sediului profesional, distrugere și sustragere de înscrisuri și trebuie să plătească daune morale și despăgubiri de peste 1,3 milioane lei.
De unde a pornit toată nebunia
Conform procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni, în noaptea de 12 spre 13 decembrie 2021, Mihai Marin a intrat în curtea sediului primăriei cu autoturismul de serviciu, un Logan, cu intenţia clară de a incendia clădirile primăriei. Primarul a confecţionat mai multe torţe, cu ajutorul unor beţe din lemn găsite în magazia cu lemne şi a unor cârpe.
După aceea, Marin Mihai a forţat uşa de acces de la magazia de pe latura de vest a sediului primăriei, de unde a luat bidoane din plastic pline cu motorină ce urma să fie folosită de instituţie pe timpul iernii. Primarul a pătruns în sediul vechi al primăriei escaladând fereastra de la biroul viceprimarului şi a răvăşit bunurile din birou, aruncând pe podea toate înscrisurile oficiale din birou, strângându-le la un loc şi împrăştiind combustibil peste ele. În acelaşi mod a procedat şi în alte birouri.
După ce a dat foc Primăriei Beleţi-Negreşti, Mihai Marin a fugit cu maşina de serviciu, ascunzându-se, în aceeaşi noapte, la mănăstirea Prislop. Daunele au fost importante, prejudiciul total fiind estimat la peste 660.000 de lei. Primăria Beleţi-Negreşti s-a constituit parte civilă în cauză și cu suma de 500.000 lei, reprezentând daune morale. Deoarece Mihai Marin a dat foc și centralei telefonice digitale a primăriei, Orange România s-a constituit parte civilă cu suma de 160.087 lei.
După ce a incendiat Primăria Beleţi-Negreşti, primarul Mihai Marin a fugit şi a avut două posibile tentative de suicid. În noaptea de 13 spre 14 decembrie 2021, acesta a intrat cu maşina într-un parapet de beton, într-o curbă din Defileul Jiului. A fost transportat la Spitalul Târgu Jiu, pentru a primi îngrijiri medicale, dar a dispărut şi de acolo, fără aprobarea doctorilor. A fost găsit în apele râului Argeş, o noapte mai târziu, în stare de hipotermie. În cele din urmă, a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş, dar a plecat si de aici.
Nebunia a continuat pe tot parcursul dosarului, la Judecătoria Topoloveni
Primul termen în dosarul primarului piroman a fost la data de 2 iunie 2022, când Primăria și Orange s-au constituit părți civile și au solicitat sumele menționate mai sus. S-a dispus, ulterior, efectuarea unei expertize de specialitate. Sunt audiați, la mai multe termene, martori. La 21 septembrie 2023, ” Faţă de modificarea componenţei completului de judecată, raportat la cauzele CEDO Beraru şi Cutean contra României, (instanța) dispune reluarea cercetării judecătoreşti, respectiv readministrarea probatoriu sau a probelor esenţiale în cauză. Având în vedere lipsa rechizitoriului şi a volumelor I, II, şi III ale dosarului de fond, urmează ca la următorul termen de judecată să se stabilească probele ce vor fi readministrate în cauză, respectiv martorii care urmează a fi reaudiaţi.” Așadar, punct și de la capăt.
Între timp, Mihai Marin a fost în arest din decembrie 2021 până în iulie 2022, fiind plasat, ulterior, în arest la domiciliu, până la finalul lui decembrie 2022. Ulterior, împotriva lui Mihai Marin a fost luată măsura controlului judiciar de către magistrații de la Judecătoria Topoloveni, măsură menținută și printr-o decizie dată pe 5 ianuarie 2024. Numai că Mihai Marin a contestat decizia în scurt timp, iar în ianuarie 2024, Tribunalul Argeș i-a admis contestația. Din ianuarie 2024, acesta s-a întors în primărie și a rămas, în funcția de primar, până la alegerile din această toamnă. Funcția de primar al comunei, din această toamnă, a fost câștigată de Constantin Cătănea (PSD).
La instanță, lucrurile au evoluat… mai mult pe loc. Așa încât, după încă cinci termene de la schimbarea completului (și 17 termene de la începerea procesului, pe fond)… surpriză! Președintele completului de judecată formulează, în această toamnă, o cerere de abținere, iar săptămâna trecută i se aprobă. Schimbându-se judecătorii, cercetarea a fi reluată. Așa încât, deși Primăria Beleți-Negrești a sfârșit, parțial, sub flăcări, la sfârșitul lui 2021, procesul – aflat în primă instanță – ar putea dura până spre sfârșitul lui… sfântu-așteaptă! Este cunoscută criza de personal judiciar din Argeș, această criză fiind și mai accentuată la Topoloveni, unde două judecătoare au ieșit la pensie în vara anului trecut. De atunci, instituția a funcționat cu judecători-delegați, adică, pe românește, cu luminile de avarie aprinse.