Transformarea digitală, un catalizator al schimbărilor

Tehnologiile digitale schimbă viețile oamenilor – de la modul în care comunicăm până la modul în care trăim și lucrăm. Digitalizarea are potențialul de a oferi soluții pentru multe dintre provocările cu care se confruntă Europa și oferă oportunități cum ar fi: crearea de locuri de muncă, promovarea educației, stimularea competitivității și a inovării, combaterea schimbărilor climatice și facilitarea unei tranziții verzi.

În acest sens, Centrul Europe Direct Argeș din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș a organizat o sesiune de informare cu privire la transformările universului digital în contextul evoluției inteligenței artificiale, care s-a adresat bibliotecarilor și multiplicatorilor de informație europeană din județul Argeș.

În prima parte a evenimentului a luat cuvântul doamna Voinicu Mihaela, manager în cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș care a prezentat informații despre tranziția digitală - un element cheie pentru dezvoltarea economică a UE, traiectoriile preconizate la nivelul Uniunii Europene pentru atingerea obiectivelor digitale stabilite în cadrul programului de politică pentru 2030 privind deceniul digital, dar și informații despre programul Europa digitală - un program de finanțare al UE axat pe aducerea tehnologiei digitale în rândul întreprinderilor, al cetățenilor și al administrațiilor publice.

În plus, interacțiunea umană în mediul online, diversificarea amenințărilor cibernetice, protejarea identității și a datelor personale în spațiul virtual, securitatea vieții private au fost alte câteva subiecte de interes pentru participanți.

Invitat special la eveniment a fost doamna Gabriela Solomon – Director de programe la Fundația Comunitară Vâlcea, care a povestit participanților despre programul Fondul Științescu - un program de finanțare pentru proiecte educative în domeniile STEM (științe, tehnologie, inginerie, arte, matematică) și a oferit exemple de proiecte care se pot realiza în acest domeniu.

În cadrul evenimentului reprezentanții Asociației Naționale a Bibliotecilor și Bibliotecarilor Publici din Romania – filiala Argeș au acordat Premiul – Bibliotecarul Anului doamnei Oana Marinică Mustățea din cadrul Bibliotecii orașului Topoloveni pentru merite deosebite în anul anterior anului premierii, în semn de recunoaștere a celor mai valoroase proiecte și inițiative locale. Au fost premiați și cei mai activi multiplicatori de informație europeană, oameni pasionați de educație și cultură, implicați în diverse proiecte derulate pentru dezvoltare comunitară pe tot parcursul anului 2024.

Această sesiune de informare a subliniat importanța adaptării continue a bibliotecilor la noile tehnologii și a demonstrat că inteligența artificială poate fi un aliat de nădejde în misiunea bibliotecilor de a facilita accesul la informație și cunoaștere.

Informațiile au fost prezentate pentru a fi preluate, transmise și multiplicate de către participanți astfel încât să fie în măsură, pe de o parte, să se protejeze la nivel individual, iar, pe de altă parte, să ofere sfaturi și recomandări celor apropiați.

Educația constituie unul dintre pilonii viitoarei societăți din România, sens în care Centrul Europe Direct Argeș încurajează organizarea și a altor evenimente de acest gen, oferind sprijinul și disponibilitatea de a contribui activ în planificarea și construirea unor inițiative similare pentru cetățenii din județul Argeș.

Ștefan Nicolescu Georgeta Elena

Centrul Europe Direct Argeș din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu”Argeș

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea