Odioasa moştenire lăsată de guvernarea PNL

# CJAS Argeş, obligată să plătească 15 miliarde de lei vechi, în contul abuzurilor lui Valeriu Acatrinei. Vă mai amintiţi, desigur, stimaţi cititori, de Valeriu Acatrinei, fostul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS)  Argeş; liberal dintr-o bucată, care a intrat în istoria instituţiei şi conştiinţa opiniei publice prin „transparenţa” cu care şi-a tratat, preferenţial şi mărinimos, clientela de partid. Noi, la vremea respectivă, am scris despre modul în care a „porţionat” Acatrinei contractele furnizorilor de servicii medicale, referindu-ne, îndeosebi, la laboratoarele de analize paraclinice. Pe cât de generos a fost, însă, şeful CJAS Argeş cu clientela liberală, pe atât de dur s-a comportat faţă de unul dintre oamenii care nu s-au „integrat” corespunzător în sistem. Este vorba de Dragoş Cândea, patronul Centrului Medical Mipet. În 2007, Acatrinei, aflat la cârma CJAS Argeş, a reziliat unilateral contractul cu Mipet, dintr-un motiv aberant, cusut cu aţă albă care, ulterior, a fost taxat ca atare de Justiţie. La trei ani de la acest abuz, CJAS Argeş are de plătit oalele sparte de Acatrinei în scandalul Mipet. Mai precis, nota de plată lăsată de liberalul Acatrinei depăşeşte cifra de 15 miliarde de lei vechi. Nenorocirea pică acum pe capul PD-L, respectiv pe Ştefan Ciocănel, preşedintele CJAS Argeş, care este pus în postura de a plăti către Mipet această sumă, în contul antecesorului său liberal, Valeriu Acatrinei. Anul trecut, CJAS Argeş a fost nevoită să plătească alte cinci miliarde de lei vechi, tot către Mipet şi tot în contul fostei conduceri liberale a instituţiei. Ca un veritabil om politic ce este, Acatrinei refuză să discute cu presa pe această temă, pozând într-un om care nu are ce să-şi reproşeze. Şi ce reproşuri ar avea să-şi facă un om care, după ce în mandatul de conducere a CJAS Argeş devenise „binefăcătorul” Centrului Medical Elim (altfel, un furnizor serios de servicii medicale), a părăsit sistemul public şi s-a angajat la...Elim?!...Desigur, niciun reproş!

Ciocănel plăteşte abuzurile lui Acatrinei

Deci, la această oră Mipet a declanşat procedura de executare silită a CJAS Argeş, pentru 1.582.719,51 lei, conform unei sentinţe pronunţate de Curtea de Apel Piteşti în luna mai a.c., prin care era menţinută o sentinţă a Tribunalului Argeş. Exclusiv formal, preşedintele Ştefan Ciocănel a atacat sentinţa Curţii de Apel Piteşti, pentru a nu i se imputa faptul că nu a exercitat toate căile de atac. „Noi nu comentăm sentinţa Justiţiei, legea ne cere să o respectăm. În această fază a procesului, deşi mai avem o cale de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sentinţa Curţii de Apel Piteşti este executorie. Noi am făcut demersurile către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş, pentru a informa că ne aflăm în situaţia legală în care nu trebuie să ni se blocheze conturile instituţiei şi, în acelaşi timp, am solicitat această sumă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Desigur, dumneavoastră ştiţi că această situaţie nu nouă ne este imputabilă, ci conducerii anterioare a instituţiei. Din păcate, noi trebuie să plătim pentru greşelile altora!”, a declarat preşedintele- director general al CJAS Argeş, Ştefan Ciocănel. La rândul său, directorul general Mipet, Dragoş Cândea, a ţinut să precizeze: „ Vreau să vă spun că regret această situaţie, care nu de noi a fost creată, pe care nu am dorit-o dar pe care suntem nevoiţi să o rezolvăm. Nici nu vreau să fac referire la Valeriu Acatrinei, să spunem doar că, pur şi simplu, nu vreau să îmi aduc aminte de acea perioadă şi de răul pe care ni l-a făcut! Totodată, îmi pare rău că rezolvarea acestei probleme financiare delicate cade în sarcina domnului Ştefan Ciocănel – un om care nu are legătură cu această situaţie, căruia nu am nimic a-i reproşa vizavi de conduita sa profesională şi pe care, de altfel, îl stimez!”.

Care este diferenţa dintre o floretă şi măciuca „moldovinească”

Ar fi mai simplu, pentru a relata cauzele care au condus la această situaţie şi pentru a nuanţa diferenţa la care am făcut referire în intertitlu, să intrăm în arhiva publicaţiei şi să dăm un copy-paste la unul dintre materialele scrise pe această temă. Nu vom face asta, preferând a vă expune succint istoricul scandalului dintre Acatrinei şi Mipet. În aprilie 2007, după ce CJAS Argeş semnase contractul de furnizare a serviciilor cu Mipet, şeful Acatrinei a semnat un ordin de control al laboratoarelor patronate de Dragoş Cândea, în urma căruia câţiva funcţionari au descins la sediul Mipet, dar nu pentru a face vreun control! Directorului general Mipet i s-a pus în vedere ca, în două zile, să aducă la Bucureşti, la sediul CNAS, corespondenţa şi documentele financiar-contabile care au stat la baza încheierii contractelor dintre CJAS Argeş şi Mipet, în anii 2006 şi 2007! Dincolo de faptul că această dispoziţie nu avea cu  absolut nimic de-a face cu cadrul legal în care trebuia să se facă un control la un agent economic, reprezentând o măsură abuzivă (aşa cum aveau să constate două instanţe argeşene), ordinul lui Acatrinei îi impunea lui Cândea să prezinte la Bucureşti şi documente aflate în afara tematicii de control prevăzute de lege! Dragoş Cândea a încercat, dar fără succes, să-i explice lui Acatrinei faptul că toată documentaţia pe care este obligat s-o transporte inutil la Bucureşti poate fi consultată la sediul din Piteşti al Mipet, controlul fiind dispus de Casa din Argeş şi nu de cea Naţională! Practic, directorul Mipet a sesizat că acest control, din moment ce nu are legătură cu legea, nu urmăreşte altceva decât să-l „radă” şi a făcut imposibilul. În mai puţin de două zile a xerocopiat un volum impresionant de documente şi le-a transportat la sediul CNAS Bucureşti, într-un camion, reuşind să se încadreze în termenul extrem de scurt impus de şeful Acatrinei! Cu toate acestea, contractul Mipet a fost reziliat unilateral, din motive decretate doar de Acatrinei ca fiind legale, instanţa considerându-le, evident, abuzuri! Abuzuri pentru care acum, în plină criză, CJAS Argeş trebuie să plătească nu mai puţin de 15 miliarde de lei vechi!

Dosarul lui Acatrinei de la DNA, ţinut prin sertare de trei ani

În faţa acelor abuzuri evidente, Dragoş Cândea a reacţionat pe două căi – civilă şi penală. Pe cale civilă (după un sinuos traseu în Comercial, pe care nu-l mai relatăm, că nu mai are nicio importanţă), directorul general Mipet a câştigat. În latură penală, Cândea a sesizat DNA, reclamându-l pe Acatrinei pentru corupţie, şeful CJAS Argeş fiind şi vicepreşedinte al PNL Argeş. Abuzul era reprezentat tocmai de rezilierea unilaterală a contractului din 2007. Din informaţiile deţinute de noi, DNA nu a soluţionat, până la această dată, plângerea penală făcută de directorul general Mipet pe numele lui Valeriu Acatrinei.  Dacă există o rezoluţie, iar dacă aceasta este NUP, lucrurile devin şi mai interesante! Ar însemna că ne aflăm în situaţia paradoxală în care o instanţă civilă stabileşte nişte sume care trebuie plătite în urma unor acte manageriale taxate drept abuzive, dar în latură penală nu avem nici abuz şi nici prejudiciu! Credeţi că aşa ceva ar fi imposibil?! Mai citiţi raportul pe Justiţie al Comisiei Europene pentru România, stimaţi cititori şi justiţiabili argeşeni, ca să nu vă mai mire nimic! Viorel Zorilă

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea