”Ravel, tablouri dintr-o expoziţie”, în premieră la Filarmonica Piteşti
Luni, 01 Octombrie 2012 00:00
Filarmonica Piteşti organizează joi, 4 octombrie a.c., de la ora 19.00, la Casa Sindicatelor, un concert simfonic avându-l la pupitru pe dirijorul Alexandru Ganea, iar ca solist, la vioară, pe Florin Croitoru. În program: A. Haciaturian - Concertul pentru vioară şi orchestră şi M. Musorgski-M. Ravel -Tablouri dintr-o expoziţie.
După concertele sale de debut, ca solist cu Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Christoph von Dohnanyi, Florin Croitoru a fost aclamat de presa din Austria ca fiind un „solist fenomenal” (O.O.Nachrichten - Linz), măiestrind o „tehnică perfectă” (Neue Kronen Zeitung - Viena).
A apărut în nenumărate recitaluri şi concerte, în multe ţări din Europa, Asia, Africa şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, a câştigat 11 premii la diferite concursuri internaţionale de vioară. Menţionăm, în 1992, premiul I la concursul internaţional de vioară „Fritz Kreisler” de la Viena, devenind astfel primul şi până astăzi singurul violonist român distins cu acest premiu de mare prestigiu.
În completarea personalităţii sale artistice, vin de asemenea multe imprimări pe CD, precum şi difuzări live sau imprimate la diverse posturi de radio şi TV din Statele Unite ale Americii, Ungaria, Italia, Franţa, Austria, Japonia, Irlanda, Islanda, Suedia, Polonia, Norvegia, Marea Britanie şi România.
A absolvit Academia de Muzică din Bucureşti. Profesorii săi de vioară în România au fost (în ordine cronologică): Ionel Nistor, Cristina Ardelean, Mihai Constantinescu, Valeriu Rogacev, Modest Iftinchi şi Stefan Gheorghiu. Din anul 1994 până în 1995, după ce s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, Florin Croitoru a lucrat cu profesorul Victor Danchenko.
Repertoriul şi imprimările sale includ majoritatea concertelor dedicate viorii, de la baroc la contemporani, precum şi câteva programe rare de recital, cum ar fi: „Nicolo' Paganini – 24 de Capricii pentru vioară solo”, „Fritz Kreisler – Universul miniaturilor”, „Virtuozitatea violonistică”, „Florin Croitoru cântă propriile transcripţii şi compoziţii originale”...
Când nu se află în turneu de concerte în străinătate, profesorul Croitoru îşi petrece timpul şi în ţara sa de naştere, datorită implementării cercetării sale doctorale (încheiate în 2003) cu privire la o nouă metodă de predare a viorii. Astăzi, mulţi dintre studenţii săi sunt laureaţi la diferite concursuri naţionale şi internaţionale de vioară.
În afară de solistică şi de cursuri de măiestrie, dr. Croitoru este invitat, în mod regulat, ca membru de juriu, în diverse concursuri internaţionale de muzică. Din 1999, susţine o clasă de vioară în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Alexandru Ganea a absolvit Liceul de Artă „George Enescu” din Bucureşti (specializarea vioară), Academia de Muzică, Facultatea de Interpretare Muzicală, specializări vioară şi muzică de cameră şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Dirijat, specialitatea - dirijat orchestră, clasa conf. univ. Dr. dr. Dumitru Goia. Tot la Academia de Muzică a finalizat studiile de master la vioară şi muzică de cameră şi de perfecţionare dirijat orchestră cu Sabin Pautza. Este doctor în muzică a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. În prezent este lector universitar doctor şi dirijor al Orchestrei Simfonice „Universitaria” a UNM Bucureşti.
A susţinut concerte cu: Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova şi cu orchestra Teatrului Muzical din Galaţi. A colaborat cu filarmonicile din Sibiu, Botoşani, Craiova, Chişinău, Giurgiu, Târgovişte, Râmnicu Vâlcea, Bacău. Din 2008, este angajat al Filarmonicii Piteşti.
A colaborat cu pianiştii: Valentin Gheorghiu, Roxana Gheorghiu, Viniciu Moroianu, Vlad Dimulescu, Horia Maxim, Horia Mihail, Csiky Boldizsar, Andreea Butnaru, violoniştii Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Paul Florin, Alexandru Tomescu, Cornelia Bronzetti, Cosmin Bănică, Eugen Ţichindelean, violonceliştii Marin Cazacu, Alexandru Moroşanu, Răzvan Suma, Laura Buruiană, Olga Mănescu, contrabasistul Petru Iuga, harpistul Ivan Roncea, flautistul Cătălin Opriţoiu, oboistul Dorin Gliga, cornistul Petrea Gâscă şi soprana Felicia Filip.