Directorul Crăciun, acuzat de subaevaluarea patrimoniului Comat Argeş SA

Scandalul izbucnit la SC Comat Argeş SA  a devenit public după ce un grup de acţionari ai societăţii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care organele judiciare din Piteşti instrumentează, de mai bine de un an,  mai multe plângeri penale pe care le-au făcut directorului Nicolae Crăciun şi unor persoane din echipa acestuia. Pe de o parte, acţionarii nemulţumiţi din Comat, al căror lider de opinie este fostul director al societăţii, Gheorghe Ilie, denunţă ca fiind ilegală o cesiune de acţiuni care avut loc în vara lui 2008, între SIF Oltenia şi directorul Crăciun Nicolae.
La începutul lui august 2008, Nicolae Crăciun cumpăra de la SIF pachetul de 10% pe care fondul îl deţinea în structura acţionariatului Comat. Protestatarii afirmă că această cesiune a încălcat abuziv legea comercială şi statutul societăţii, întrucât tranzacţia s-a petrecut fără ştirea şi acordul AGEA, care nici măcar nu a fost convocată.
În octombrie 2008, după ce aflaseră de această tranzacţie, acţionarii nemulţumiţi (care, ulterior, aveau să-l reclame penal pe directorul Crăciun) au cerut să să procedeze la o evaluare a capitalului social în vederea stabilirii valorii reale a patrimoniului societăţii şi a valorii reale a unei acţiuni. Conform acestui raport, finalizat în decembrie 2008, terenul Comat, constând în 4,4 hectare situate în intravilanul Piteştiului a fost evaluat la 27 euro/mp, când preţul real de piaţă al zonei, susţin contestatarii raportului de evaluare, era de minim 450 euro/mp! Astfel, mai reclamă aceştia, întreg patrimoniul Comat a fost evaluat la 1,6 milioane de euro, când valoarea reală se situa în jurul pragului de 20 de milioane de euro!

 

Evaluatorul, cercetat penal pentru falsuri în înscrisuri

Firma care a făcut evaluarea nu a fost aleasă prin  votul AGA, mai spun reclamanţii, ci a fost selectată personal de directorul Nicolae Crăciun, iar raportul de evaluare este o „făcătură” care conţine falsuri şi date eronate pe baza cărora au fost evaluate clădirile societăţii. Nu vom intra în detalii (lista neregulilor observate de părţile vătămate este lungă, iar spaţiul tipografic nu permite dezvoltarea acestora), spunând doar că, pe baza acestui raport de evaluare, preţul unei acţiuni Comat era, la finele lui 2008, de 6 euro, când – afirmă contestatarii documentului – acesta nu ar fi trebuit să fie mai mic de 80 de euro/acţiune! Prin urmare, evaluatorul a fost reclamat şi este cercetat penal pentru infracţiunea de fals în înscrisuri. Acest dosar este instrumentat, în faza actelor premergătoare, de Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Directorul Crăciun ar fi avut nevoie de acest raport, susţin reclamanţii săi, pentru a justifica preţul infim, de 10 euro/ acţiune, cu care, în vara aceluiaşi an, achiziţionase pachetul de 10%, de la SIF Oltenia, fără să fi convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, aşa cum era obligat de lege să facă.

„La acest moment, refuz să fac comentarii!”

Directorul Nicolae Crăciun a acceptat să poarte, neoficial, o discuţie pe marginea acuzaţiilor care i se aduc. Oficial, a afirmat domnia sa, va lua o poziţie publică numai după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti se va fi pronunţat, printr-o rezoluţie, asupra acuzaţiilor formulate împotriva sa.

NUP pentru Crăciun, în dosarul privind cesiunea SIF Oltenia

Părţile vătămate în dosarul în care directorul Crăciun Nicolae este cercetat pentru cesiunea făcută cu SIF Oltenia afirmă că problema este pe cale de a fi închisă cu rezoluţia neînceperii urmăririi penale. „Ofiţerul de caz de la Poliţie care a instrumentat dosarul 969/P/2009 ne-a adus la cunoştinţă faptul că a terminat actele premergătoare cu propunerea neînceperii urmăririi penale împotriva numitului Crăciun Nicolae. Aşteptăm să vedem dacă procurorul îşi va însuşi această propunere şi, în funcţie de situaţie, vom acţiona. Tot ce vă putem spune este că că vom face uz de toate căile de atac posibile, ordinare şi extraordinare, în această cauză, penmtru că avem deja certitudinea bazată pe probe că organele judiciare vor să muşamalizeze aceste ilegalităţi care au o miză uriaşă, de cel puţin 20 de milioane de euro!”, au declarat părţile vătămate din dosarele penale care îl vizează directorul Crăciun Nicolae şi echipa acestuia. Vom reveni, pe măsură ce vor apărea elemente noi.
Viorel Zorilă

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea