O piteşteancă în război cu Ministerul Apărării Naţionale

# Elena Stoica se luptă cu morile de vânt pentru moştenirile familiei. Elena Stoica, descendenta foştilor proprietari ai unor imobile şi suprafeţe impresionante din Piteşti şi alte câteva localităţi argeşene, se luptă de ani buni să obţină de la Ministerul Apărării Naţionale documentele originale în baza cărora să i se recunoască drepturile revendicate. Un proces urât şi un război inegal, în urma cărora asupra familiei reclamantei au fost  aruncate calomnii pe care femeia le dezminte.
Pe 4 decembrie 2012, Tribunalul Argeş o chema în instanţă pe  Stoica M. Elena, în calitate de reclamant în procesul cu  Ministerul Apărării Naţionale – UM 02405 Piteşti, în calitate de pârât, pentru refuzul soluţionării cererii prin care femeia solicita o serie de documente din arhiva unităţii. Tribunalul Argeş –Secţia Civilă (complet specializat Contencios Administrativ şi Fiscal) respingea la aceeaşi dată acţiunea, cu posibilitate de recurs în termen de 15 zile de la data comunicării.
Ceea ce o nemulţumeşte însă pe femeie nu este doar sentinţa, ci şi calomniile ce s-au îndreptat asupra familiei sale în timpul demersurilor pe care aceasta le-a făcut la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Concret, Elena Stoica, a aflat cu stupoare că bunicii, străbunicii şi unchii săi au fost catalogaţi drept colaboratori ai Germaniei Naziste, motiv pentru care proprietăţile lor au şi fost confiscate. În răspunsurile oficiale înaintate Elenei Stoica a fost invocat articolul 3 din Legea 187/23 martie 1945, în care se arată că “pământurile şi alte proprietăţi ale criminalilor de război şi ale celor vinovaţi de dezastrul ţării, precum şi pământurile celor care s-au refugiat în ţările cu care România este în stare de război ori care s-au refugiat în străinătate după 23 august 1944 trec asupra statului pentru a fi împărţite plugarilor”. Tot aici este amintit şi Decretul nr. 83 din Legea 187/1945 care face referire la trecerea în proprietatea statului, ca bunuri ale întregului popor, a unor exploataţii agricole, creanţe, titluri etc. Elena Stoica spune că toate aceste invocări constituie calomnii la adresa familiei sale.
“Dezmint afirmaţiile calomnioase la adresa celor care îmi sunt străbunici, bunici, părinţi, unchi, afirmaţii făcute de Ministerul Apărării – UM 02405 Trivale, Piteşti, prin care se aduce prejudiciu demnităţii familiei mele, afirmându-se că rudele mele au fost colaboratori ai Germaniei Hitleriste. Pe acest motiv le-au fost confiscate terenurile şi actele de proprietate originale. O parte din aceste acte sunt la dumnealor şi refuză să ni le pună la dispoziţie. În schimb, avem parte de calomnii golăneşti şi afirmaţii grave. În timpul guvernării comuniste au fost date legi, decrete, hotărâri, ordonanţe, recenzii prin care au fost vândute, furate, instituţionalizate, terenuri şi construcţii. Aşa şi-au pierdut oamenii proprietăţile. Mă voi adresa Avocatului Poporului pentru că aici s-a încălcat dreptul de moştenire care este un drept  garantat prin Constituţie”, spune Elena Stoica nevoită să spele  onoarea familiei înainte de a începe recuperarea propriu-zisă a terenurilor şi imobilelor confiscate de stat.
Cât de greu îi este Elenei Stoica să adune toate documentele în baza cărora să poată fi reconstituit dreptul de proprietate  asupra terenurilor deţinute cândva de familia sa, numai ea ştie. Dar chiar dacă simte că se luptă cu morile de vânt, femeia este hotărâtă să meargă mai departe, mai ales că în joc este o avere fabuloasă.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea