1100 de piteşteni care s-au grăbit să-şi achite impozitele locale la început de an trebuie să-şi recupereze sumele plătite în plus

Consilierul PP-DD este de părere că, la Piteşti, autoritatea executivă a dat  dovadă de o grabă nejustificată atunci când a propus majorarea prin indexare cu 10% a impozitului pe clădiri şi a impozitului pe terenuri, readuse ulterior la nivelul celor de anul trecut.
De săptămâna trecută, piteştenii care şi-au achitat taxele şi impozitele majorate pot să-şi recupereze diferenţa plătită în plus, de la Primărie, asta după ce  Consiliul Local Piteşti a hotărât menţinerea obligaţiilor la bugetul local pentru anul în curs la la nivelul celor  din 2012. Persoanele fizice care până în data de 12 ianuarie 2013, inclusiv, au achitat integral, pentru anul 2013, impozitul pe clădire şi/sau impozitul pe teren şi care nu mai au alte impozite şi taxe locale de plată pentru anul 2013 pot opta pentru una din variantele: restituirea sumei achitate în plus sau compensarea sumei a-chitate în plus cu obligaţii de plată viitoare către bugetul municipiului Piteşti (operaţiune care se face din oficiu de către Primăria Piteşti, dacă persoana nu a solicitat restituirea). Restituirea  sumelor achitate în plus se face în perioada 22 ianuarie - 14 martie 2013, în fiecare zi de marţi, între orele 11 şi 14 şi joia, între orele 14 şi 18,  la sediul Primăriei Piteşti, intrarea B, demisol.  Procedura are loc în baza cererii depuse de contribuabil în ziua de restituire (marţi, respectiv joi), a actului de identitate prezentat de solicitant şi a deciziei de restituire, întocmită de serviciul de specialitate al primăriei.  După data de 15 martie 2013, restituirea sumelor se va face după programul care i se va comunica fiecărui solicitant la depunerea cererii de restituire.

”Grabă nejustificată” din partea autorităţilor locale

Consilierul local Mariean Neacşu spune că putea fi evitată toată această procedură care implică punerea pe drumuri a contribuabililor şi un efort în plus din partea salariaţilor Primăriei Piteşti, dacă autorităţile locale nu s-ar fi grăbit să ia decizii pripite şi ar fi aşteptat, aşa cum s-a procedat în alte oraşe, reglementările ulterioare.
“Prin HCL nr 241/27.12.2012 au fost stabilite impozitele şi taxele locale pentru anul 2013. Din trei în trei ani, conform Codului Fiscal, Guvernul are obligaţia, prin lege, să indexeze, tinând cont de rata inflaţiei, nivelul taxelor şi impozitelor locale, existând în acelaşi timp şi obligativitatea autorităţilor locale să indexeze aceste impozite şi taxe locale. Noutatea o reprezintă faptul că, începând cu anul 2013, Guvernul a stabilit, aşa cum prevede legea, ca impozitele şi taxele locale să poata fi indexate ţinând cont de rata inflaţiei, ramânând totusi la nivelul fiecărei autorităţi locale decizia de oportunitate, dacă se măresc sau nu impozitele locale sau dacă se actualizează cu rata inflatiei. Foarte multe autorităţi deliberative ale administraţiei publice locale, la propunerea autoritatii executive nu s-au grabit la sfârsitul anului 2012 să indexeze impozitele şi taxele locale. La Piteşti, autoritatea executivă, dând dovadă de o grabă nejustificată, a propus autorităţii deliberative majorarea prin indexare cu10% a impozitului pe clădiri şi a impozitului pe terenuri. Cred că Primarul Pendiuc şi consilierii USL au dorit să comunice Guvernului că «au îndeplinit în regim de urgenţă» majorarea prin indexare  a acestor taxe şi impozite”, spune consilierul PP-DD.    Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea