”Nu neg că mi-aş fi dorit o continuare a activităţii de parlamentar, dar şi noua funcţie este o provocare la fel de mare pentru mine!”

# Declară Ion Burnei, subprefectul judeţului Argeş. La o lună de la învestirea în funcţia de subprefect al judeţului  Argeş, Ion Burnei vorbeşte despre provocările pe care i le-a adus noua ipostază,  despre relaţiile cu  oamenii  dar şi despre ce însemnat pierderea bătăliei pentru candidatura la alegerile  parlamentare.

# Ce înseamnă pentru dumeavoastră noua funcţie, cum aţi găsit noul loc de muncă şi ce v-aţi propus să aduceţi nou sau să schimbaţi în Instituţia Prefectului?
- Nu aş puncta ceva special, dar, la o lună de la învestitură, îmi propun ca şi aici, în noul loc de muncă, să fac lucruri bune, de care să-mi aduc aminte cu plăcere, la fel cum s-a întâmplat în toate celelalte locuri prin care am trecut. Consider această funcţie drept o provocare şi o încercare şi sunt  hotărât să iau lucrurile ca atare, în ideea că până la urmă această perioadă va însemna o şlefuire a mea. Nu am venit cu obiectivul de a schimba ceva în această instituţie, pentru că sunt adeptul concepţiei potrivit căreia lucrurile bune se fac fără o bruscare a climatului existent.  Îmi doresc o relaţie frumoasă cu cei care îmi sunt aici colegi, o relaţie bazată pe cooperare, pentru că întotdeauna am considerat că nu trebuie să te detaşezi de oameni, căci numai împreună cu ei poţi să realizezi ceva bun şi durabil.  Sunt lucruri pe care orice om de bun simţ le face în relaţiile de muncă, nimic mai mult. Vizavi de problemele pe care le-am identificat sau nu aici, sunt lucruri pe care nu-mi permit să le punctez, dar pot afirma că am găsit înţelegere în tot ceea ce am promovat prin atitudine şi sunt în continuare de părere că numai printr-un mod elegant de a aborda lucrurile poţi crea ceva constructiv.  Una din activităţile în care mă voi implica în perioada imediat următoare este  evaluarea  instituţiilor  deconcentrate din judeţ, prin urmărirea câtorva indicatori de performanţă. Evaluarea se va face în funcţie de iniţiativele luate la nivel local, de reflectarea în presă a activităţii desfăşurate, de implementarea programelor guvernamentale în teritoriu, de relaţia pe care directorii o au cu cetăţenii şi de percepţia pe care o au primarii sau colaboratorii despre ei. În funcţie de aceşti indicatori, se va acorda un punctaj de la 0 la 100, punctaj în funcţie de care vom şti care sunt punctele forte şi punctele slabe în manageriatul fiecărei instituţii.

”Nu-i putem trage la răspundere pe actualii directori pentru ceea ce au făcut ceilalţi, de dinaintea lor”

# Pentru ce va conta această evaluare şi în ce măsură vom asista la demiteri  din funcţii pe criterii de neperformaţă?
- Nu cred că lucrurile trebuie abordate neapărat în maniera aceasta. Într-adevăr, ne interesează să ştim ce directori fac treabă bună în instituţiile pe care le conduc şi care dintre ei nu au performanţe, însă lucrurile trebuie analizate foarte atent, pentru a nu  se crea o confuzie între instituţie şi omul aflat la conducerea ei. Dacă lucrurile merg sau nu bine într-una sau alta din aceste instituţii, depinde nu doar de managerul ei, ci şi de cei aflaţi în subordine, la fel cum depinde de o serie de alţi factori ce trebuie la rândul lor analizaţi.  În plus, sunt mulţi directori numiţi de curând în funcţiile respective,  aşa că dacă instituţia funcţionează bine sau rău nu e neapărat  meritul sau vina celui care o conduce. Nu-i putem trage la răspundere pe actualii directori pentru ceea ce au făcut ceilalţi, de dinaintea lor. Interesul este să vedem ce nu merge, ca să ameliorăm situaţia. Nu sunt excluse nici măsuri radicale, dar în primul ne interesează să vedem în ce situaţie suntem, pentru ca apoi să rezolvăm problema, dacă ea există. Nu schimbarea este scopul. Eu, unul, sunt mai conciliant vizavi de atitudinea faţă de om şi faţă de anumite servicii, atunci cînd există bunăvoinţă. Sunt  însă mai drastic atunci când nu există implicare şi bunăvoinţă. Când aceşti factori se cumulează, vorbim şi de performanţe, de aceea cred că în evaluarea pe care o facem , lucrurile trebuie privite în ansamblu.
# Dacă aţi fi candidat la alegerile parlamentare, după cum s-a votat în Argeş, cel mai probabil aţi fi luat încă un mandat de parlamentar. În ciuda intenţiei dumneavoastră de a candida la Camera Deputaţilor, acest lucru n-a fost posibil şi v-aş ruga să ne spuneţi ce credeţi că i-a determinat pe colegii dumneavoastră de partid să parieze pe Simona Bucura Oprescu şi nu pe dvs., atunci când au votat candidaturile!
- N-aş vrea să vorbesc în numele colegilor mei, aş fi prea subiectiv să mă exprim în locul lor, dar, totodată, nici nu pot să spun că n-aş fi agreat să am o contunuitate, ca parlamentar. Mi-am dorit acest lucru şi ar fi meschin din partea mea să spun că n-am sperat într-o reuşită, mai ales că m-am implicat pentru acest obiectiv. Atunci a fost un şoc, pentru că mă aşteptam ca acela să fie firul lucrurilor, însă funcţia pe care o deţin acum e o provocare la fel de mare pe care o accept şi în care mă implic. Noi, oamenii, avem un conservatorism al nostru, un imobilism şi de multe ori inerţia e cea care ne caracterizează. Această obişnuinţă de a «paşte  iarba  pe care o cunoşti» nu ne provoacă însă destul de mult. Trăim cu impresia că ne regăsim cel mai bine în ceea ce am făcut deja şi nu privim mereu provocările ca pe o şansă. Eu, personal, pot spune că situaţia actuală mă motivează să demonstrez mai mult. Până la urmă, diversitatesea te stimulează, iar eu simt că pot pune în slujba acestei funcţii o mare parte din experienţa acumulată anterior. Nu neg că mi-aş fi dorit o continuare a activităţii de parlamentar, dar şi noua funcţie e o provocare la fel de mare pentru mine.  
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea