“O șansă în plus” – o inițiativă remarcabilă, o investiție în viitorul nostru, cu sute de beneficiari

# Parteneriat Inspectoratul Școlar Argeș - Universitatea Pitești # Grupele de excelenţă la Limba Română, concretizate prin parteneriatul ISJ Argeş - UPIT Piteşti. “O șansă în plus” este un protocol încheiat la data de 07.01.2013 între Inspectoratul Școlar Județean Argeș și Universitatea din Pitești, în scopul de a ajuta elevii din județ să promoveze examenul de Bacalaureat, să devină studenți pe locuri subvenționate și să treacă mai ușor prin viață.
A fost un efort considerabil, ca într-un timp atât de scurt să se poată mobiliza cadre didactice, preuniversitare și universitare, elevi, studenți și logistică. Este necesară o energie uriașă, pe care o au oameni ca profesor Florin Gardin, prim-inspector general I.S.J.A, Prof. Univ. Ionel Didea - rectorul Universității din Pitești, Prof. Aurelian Costache - inspector de matematică, Prof. Univ. Dr. Sebastian Parlac - prorector al Universității Pitești, Prof. Univ. Dr. Corneliu Udrea - decanul Facultății de Matematică-Informatică, alături de alți 28 de profesori din mediul preuniversitar și 13 profesori din mediul universitar, într-o acțiune de voluntariat de mare anvergură. Programul se desfășoară prin intermediul Centrului de Învățământ Pre și Post Universitar al Universității din Pitești, condus de lector univ.dr. Gheorghe Nistor.

În ce constă noutatea?

Prof. Gheorghe Nistor: ”În primul rând, este folosită o echipă mixtă, formată din profesori cu experiență îndelungată, din mediul preuniversitar și universitar. În afara cadrelor didactice, în clase există și studenți care, la o simplă ridicare a mâinii, sosesc imediat pentru a ”depana” orice neînțelegere.
Se folosesc cele mai noi tehnici de predare și, astfel, alături de matematică, elevul poate învăța noțiuni de Analiză Tranzacțională, Tehnici de Public Speaking, Tehnici de NLP (Neuro Linguistic Programming), limbaj nonverbal și paraverbal, pentru a putea fi cel mai bun pe un segment dat, cu un efort minim de învățare.

De exemplu, vă prezentam Rețeta aplicată elevilor de clasa a XII-a cu note la matematică cuprinse între 4 si 6, modulul M2 (Vom reveni ulterior cu programele aplicate pentru notele 6 – 8 si 8 – 10, modulele M1, M2, Rețetele fiind totale diferite):
Resurse alocate: amfiteatru, două table, flipchart, profesor la catedră și două studente, Monica și Cosmina pregătite pentru intervenție.
Pasul 1: Ice-breaking + joc de energizare (2 minute).
Pasul 2: Joc de deschidere – încălzire logică (exact ca la alergare) – 10 minute. Și anume:
Întrebare: Câți elevi estimați că sunt în clasă? Câți elevi estimați că vor fi în clasă săptămâna viitoare?
Exemplu de problemă: O blondă singură în stația  de autobuz Casa Cărții. Tu te uiți, ea te ignoră. Tu o fixezi, ea îți șoptește: “Vino în acest loc peste exact 1,8 ore”. Când revii? Dar după 0.3 zile? (Se vor explica/recapitula unitățile de măsură).
Pasul 3: Unde se folosește fiecare noțiune matematică pe care o întâlnim?
De exemplu: Vasile are o matrice. Ce face Vasile cu o matrice? O poate folosi ca un tabel în care își scrie zilnic câte lucruri a uitat să facă. Dar și Gogu are o matrice. Dați exemplu de o matrice Gogu? Ce pot face împreună cele două matrici? Operații matriciale (Dezvoltă). Un alt exemplu: Un șir de gâște poate fi un șir din analiza matematică din clasa a XI-a. Dați exemplu de un șir de gâște convergent. La ce vă uitați?
Pasul 4: Câte puncte pot căpăta din baremul de corectare, la un subiect la examenul de Bac, a cărui rezolvare nu o știu, dar despre care am ceva amintiri? Cum redactez subiectul? Cum folosesc ceea ce nu știu?
Pasul 5: Prezentarea primei teme de recapitulare/învățare.
Pasul 6: Debriefing – Jocuri de recapitulare (De exemplu mingea de foc: S-a aruncat în sală o minge de ping-pong pentru ca cel care a prins-o să spună într-o frază ce a reținut, apoi a aruncat-o mai departe pentru a primi un alt răspuns, s.a.m.d.)
Pasul 7: Feedback la catedră + temă pentru acasă
Pasul 8: Se încheie cu o “poveste în poveste” + completarea pe flipchart a tehnicilor folosite (De exemplu: Aplică NLP pentru a fi cel mai bun la capitolul matrici cu minim de efort)”
Vă așteptăm și sâmbata viitoare de la 11 la 14 în corpurile T și S,Târgul din Vale, la Universitatea din Pitești, împreună cu echipele I.S.J.A. și UPIT

Lector Univ. Dr. Nistor Gheorghe, Director al Centrului de Învățământ Pre și Post Universitar – UPIT

Grupele de excelenţă la Limba Română, concretizate prin parteneriatul ISJ Argeş - UPIT Piteşti

Colaborarea dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş şi Universitatea din Piteşti, despre care aţi putut citi în ediţiile anterioare ale ziarului nostru, nu se rezumă la  matematică. Protocolul de colaborare încheiat de ISJ Argeş cu UPIT este unul amplu şi include mai multe activităţi culturale şi educative. Grupele de excelenţă la limba română, recent formate, sunt şi ele rezultatul acestei colaborări.
“Este vorba despre activităţi care au ca scop creşterea calităţii educaţiei şi creşterea numărului de elevi care să obţină rezultate deosebite la disciplină, în cadrul concursurilor şi olimpiadelor şcolare şi care, eventual, să îşi continue parcusurul educaţional în cadrul facultăţilor Universităţii Piteşti. O primă activitate din cadrul acestui parteneriat s-a desfăşurat în data de 15 ianuarie, când a avut loc o Sesiune de comunicări ştiinţifice legate de viaţa şi activitatea lui Mihai Eminescu.  Cu această ocazie au participat, alături de studenţi şi profesori ai Facultăţii de Litere, profesori din învăţământul preuniversitar şi elevi. Toţi cei prezenţi au apreciat activitatea ca fiind un succes.” a declarat pentru Atitudine în Argeş,  Cristina Cergan, inspector de specialitate -  ISJ Argeş.
Sâmbătă, 29 ianuarie, a avut  loc, în cadrul Facultăţii de Litere, prima întâlnire a grupelor de excelenţă ale elevilor de liceu, de a căror pregătire se ocupă echipe mixte de profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar.

“Sperăm ca aceste activităţi să aibă ca rezultat obţinerea unui număr cât mai mare de premii la concursurile şi olimpiadele şcolare naţionale şi internaţionale, care să plaseze judeţul Argeş pe un loc de onoare la nivelul ţării”, a mai declarat inspectorul Cristina Cergan.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea