Obştea Moşnenilor Arefeni, sau cum să bagi 1.200 de oameni şi peste 3500 hectare de pădure într-un S.R.L.

# Adrian Bostan, preşedintele Consiliului de Administraţie, stăpânul absolut al tot ceea ce mişcă în materie de fond forestier. Dorim să vă prezentăm, mai jos, varianta modernă a filmului „Cum să furi un milion”, în directă legătură cu „ingineriile” şi „lucrăturile” de o fantastică tenacitate prin care o asociaţie ale cărei obârşii s-a pierdut în negura vremurilor este băgată direct în curtea unor persoane interesate de înavuţire. Actorul principal al filmului cu pricina nu este, în opinia noastră, nimeni altcineva decât actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie, Adrian Bostan.
Introducere. Domnul Bostan nu avea, până în anul 2005, nicio treabă cu Obştea Moşnenilor Arefeni. Şi cum poţi fi actor principal la un film la care nu participi? Aşa încât, cu forcepsul, a intrat în Obşte pe marginea vechiului statut, venind cu o procură de reprezentare (pentru suprafaţa enormă de… 1 hectar) de la o rudă. Pe marginea vechiului statut spunem, pentru că în acesta dreptul de proprietate se transmitea numai prin deces urmaşilor, iar cei împuterniciţi aveau numai drept la vot, neputînd  accede în structurile de conducere ale Obştii. Aşa încât pasul al doilea a venit pe o cale cu totul şi cu totul naturală. Şi anume, schimbarea vechiului statut şi adoptarea unuia nou, în care schimbările erau favorabile…ghici ghicitoarea mea cui! Actualul statut cuprinde reglementări care sunt în contradicţie atât cu vechiul statut al Obştei din anul 1948, cât şi cu unele prevederi legale. Printre acestea pot fi enumerate: schimbarea dreptului la vot (iniţial, fiecare 5.000 m.p. deţinuţi aduceau un vot, acum toţi membrii Obştei au drepturi egale, indiferent de suprafaţa deţinută -  fapt care a adus un avantaj net de reprezentare celor cu suprafeţe mici de teren), calitatea de cenzor, condiţiile pentru calitatea de membru, condiţiile pentru a putea deţine funcţii în conducerea Obştei.
Opoziţia întâmpinată anterior de şeful Bostan din partea anumitor membri ai acestei Obşti nu a constituit decât motivul pentru ca acesta să clocească ceva idei geniale, din care una a fost înfiinţarea unui S.R.L. Spicuim din actul constitutiv al acestei firme, care a vrut a prelua de fapt cele peste 3000 de hectare de pădure, folosindu-se de acte ticluite cât să nu le înţeleagă cei peste 1000 de proprietari din Obşte: „ OBŞTEA MOŞNENILOR AREFENI… reprezentată de Bostan Adrian… în baza hotărârii nr. 51/05.11.2002 şi-a manifestat voinţa de a participa ca asociat unic la o societate comercială, persoană juridică română, reglementată de prevederile prezentului act constitutiv”
Ce s-a dorit de fapt? Nimic altceva decât transformarea Obştii într-un SRL, firmă în care aproape totul este permis, conform legilor comerciale. Adică înstrăinarea sau vânzarea de părţi sociale, dizolvarea societăţii, falimentul acesteia etc.

Obşte transformată în S.R.L. cu ocazia unei Adunări Generale care nu a existat

Cum s-a putut întâmpla minunea unei astfel de transformări? Foarte simplu, pe baza tabelului cu semnături şi a hotărârii adoptate la adunarea generală din data de 5 noiembrie 2002. Adunare care, de fapt, nu s-a ţinut niciodată! Cum au semnat, totuşi, peste 200 de moşneni pe acest tabel? Foarte simplu! Au semnat în ianuarie 2003, cu ocazia efectuării recensământului. Tabelul avea datele de început modificate, oamenii semnând în acesta ca într-un act de evidenţă al celor care aveau drepturi în Obşte.
Oamenii au aflat de existenţa acestei făcături, precum şi de înregistrarea, la Oficiul Registrului Comerţului Argeş, a noii forme de organizare. Drept pentru care au formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş. Rezolvarea acestei plângeri ţine de o rubrică gen  „Cascadorii râsului”, aşa încât o vom lăsa pentru unul din numerele următoare. În paralel a fost sesizat şi judecătorul delegat de pe lângă O.R.C. Argeş cu privire la înregistrarea acestui act fals.

Sunt moşnean, dar nu-s… Bostan

Dl. Popescu Aurel este numai unul dintre nemulţumiţii Obştei. El şi familia sa deţin aprox. 56 de hectare de pădure în cadrul acestei asociaţii. Importanţa votului său a fost „tăiată” odată cu modificarea statutului din 1948. „Sunt nemulţumit! Cel cu 80 de hectare votează la fel cu unul care are 2000 m.p. de pădure… Este un complot organizat!” Acesta a sesizat, în numeroase rânduri, şi organele abilitate ale statului cu privire la neregulile observate. Curios este faptul că, deşi toţi i-au dat dreptate, nimeni nu a luat nici o măsură fermă de îndreptare a lucrurilor. I.T.R.S.V. Ploieşti constată într-un raport numeroase nereguli găsite în gestionarea bunurilor Obştei, raport la care vom reveni pe larg. Capitolul „măsuri”? Aplicarea unei sancţiuni contravenţionale „şefului” Bostan Adrian şi… cam atât.
Climatul în cadrul Obştei Moşnenilor Arefeni este unul de neîncredere. Oamenii preferă să nu ştie ce se întâmplă cu pădurea lor, lăsând pe seama conducerii toate operaţiunile. Ca şi culoare politică zona este una de un roşu aprins, dacă ţinem cont că atât primarul cât şi vicele sunt înmatriculaţi la acelaşi partid, adică la PSD. Adrian Bostan mai este acuzat că se bazează pe sprijinul celor doi exponenţi ai administraţiei locale, sprijin care cântăreşte greu în ochii (şi în deciziile) oamenilor. De altfel, viceprimarul a fost membru în comisia de cenzori a Obştei, lucru în contradicţie cu legislaţia în vigoare. Vom reveni.
Spiridon VOINESCU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea