Valea Iașului speră la conturi pline în urma unei tranzacții imobiliare de răsunet
Luni, 28 Ianuarie 2013 23:37
# Internațional Lazăr Company este dispusă să își extindă afacerile pe teritoriul localității # Primar Nicolae Barbu: ”Suntem hotărâți să accesăm fonduri europene pentru a putea completa nevoile de finanțare ale comunei”. Comuna Valea Iaşului este constituită din 9 sate (Valea Iaşului, Bădila, Bărbălăteşti, Borovineşti, Cerbureni, Mustăţeşti, Ungureni, Ruginoasa, Valea Uleului) ce se întind pe o suprafaţă totală de 2.717 ha, unde sunt amplasate 885 de gospodării şi circa 1000 de locuinţe. Datorită apropierii de zona montană, comuna Valea Iaşului reprezintă o cale de
tranzit importantă, fiind străbătută de două drumuri naţionale, respectiv de DN7C Curtea de Argeş -Vidraru - Depresiunea Făgăraş si de DN73C Rm. Vâlcea - Câmpulung Muscel. Despre nevoile de dezvoltare ale localității și despre proiectele de viitor am purtat o interesantă discuție cu edilul acesteia, domnul Nicolae Barbu.
”Avem canalizare funcțională, încă din anul 2010 în trei sate”
Primarul Nicolae Barbu: Ne propunem ca, în anul 2013, să finalizăm o serie de proiecte începute în anii trecuți și aflate în diferite stadii de execuție. Aici m-aș referi la faptul că, anul acesta, dorim să finalizăm rețelele de apă din comuna Valea Iașului, în sensul că, din șapte sate, avem apă curentă în cinci, avem în al șaselea, satul Bărbălătești, rețeaua realizată în proporție de 95%, nu mai sunt decât foarte mici retușuri de realizat; mai avem de introdus rețeaua în cel de-al șaptelea sat, satul Borovinești. Menționez că aceste două sate, Borovinești și Bărbălătești sunt cele mai mici din comună, dar sunt importante pentru noi și dorim să închidem cât de curând acest proiect numit ”apă curentă” peste tot.
Venim, în funcție de posibilitățile financiare, cu cea de-a doua utilitate, strâns legată de alimentarea cu apă, și anume canalizarea. Avem canalizare funcțională, încă din anul 2010 în trei sate, Cerbureni, Mustățești și Valea Uleiului, cu descărcare la Curtea de Argeș. Celelalte două sate, Valea Iașului și Ungureni nu au canalizare funcțională. Rețeaua este făcută, avem stație de epurare, însă ne mai trebuie o extindere de circa 1,5-2 km. pentru a avea un număr suficient de abonați ca să punem în funcțiune întregul sistem, inclusiv stația de epurare. Ne propunem, de asemenea, să facem extinderi și în satele care au rețea de canalizare funcțională. Sunt proiecte pe care ni pe propunem în viitorul foarte apropiat, cu rezolvare, în mare parte, în decursul acestui an.
Problema este că, după ce rezolvăm cu aceste utilități, trebuie să turnăm și asfalt. Noi beneficiem de două drumuri naționale. Nu avem drumuri județene, de drumurile comunale însă trebuie să ne ocupăm prin forțele proprii. Pe drumurile comunale însă nu avem decât 1,5 km. de asfalt, deci aici este destul de mult de lucru. În acest sens avem proiecte tehnice realizate, am trecut prin mai multe etape pe Măsura 3.2.2. fără a primi însă finanțare. PNDI este și el, după cum se cunoaște, fără șanse mari de finanțare, așa încât ne chinuim să găsim alte resurse.
Prin forțe proprii sperăm să putem construi două grădinițe cu program prelungit, pentru a putea ține tinerii și copiii în comună, de asemenea, gândim ridicarea a două dispensare umane. În cele două mari părți în care este împărțită comuna, avem școală și cămin, dorim ca cetățenii să beneficieze și de grădiniță și dispensare umane.
# De unde bani pentru toate aceste proiecte?
Primar: Din taxele și impozitele colectate de la cetățeni și de la agenții economici. De asemenea, suntem în măsură să profităm de o anumită oportunitate care a apărut de curând, este vorba de un proiect la care se lucrează și pe care, în măsura în care va fi realizat, îl vom mediatiza corespunzător. Este vorba de vânzarea a două hectare de teren către Internațional Lazăr Company. Terenul este concesionat de firma menționată, este vorba de o bucată de teren lipită de proprietatea pe care aceștia o dețin deja pe raza comunei. Într-o perioadă scurtă se va încheia contractul de vânzare cumpărare. S-au parcurs toate procedurile legale, raport de evaluare, aprobări ș.a.m.d. Primăria va încasa circa 10 miliarde de lei vechi. Mai avem proprietăți pe care intenționăm să le concesionăm și din care să obținem venituri. Avem, de exemplu, concesionate toate islazurile și pășunile alpine, în suprafață de circa 800 de hectare, care aduc o sumă destul de consistentă la bugetul local, și asta fără să forțăm nota, pentru că terenurile deservesc în special nevoilor oamenilor comunei.
Suntem hotărâți să accesăm fonduri europene pentru a putea completa nevoile de finanțare ale comunei, numai așa vom putea asigura o dezvoltare în ton cu nevoile oamenilor și cu pretențiile de civilizație pe care le nutrim cu toții.