Teren concesionat la tarife derizorii

# Consilierul local Mariean Neacşu spune că organele de cercetare  ar trebui să se sesizeze din oficiu. Cu sprijinul Consiliului Local Piteşti, SC Milomar Auto Parts SRL a reuşit  concesionarea unui teren intravilan, în zona  Depou, la doar 0.49 euro/mp/lună,  fără TVA (aprox 2,2 lei/mp/lună), în condiţiile în care până şi pensionarii plătesc mai mult la închirierea sau concesionarea terenurilor aferente garajelor autorizate pe domeniul public.  Consilierul local Mariean Neacşu atrage atenţia că nu este prima dată cand se concesionează sau inchiriază anumite terenuri care aparţin domeniului public la preţuri derizorii şi  aşteaptă ca organele de cercetare să se sesizeze din oficiu şi să stabilească de ce anumiţi consilieri locali nu au fost de acord ca la bugetul local să vină mai mulţi bani.

1165 euro/an fără TVA pentru suprafaţa de 198 mp

Unul dintre proiectele de hotărâri care au generat dispute în cadrul  şedinţei de Consiliu Local din 30 ianuarie 2013 a fost cel referitor la validarea raportului procedurii de atribuire a contractului de concesiune a terenului în suprafaţă de 198 mp,  situat în intravilanul municipiului Pitesti, b-dul Petrochimiştilor, zona Depoul CFR, FN,  un teren ce aparține domeniului public. Procedura aplicată pentru atribuirea terenului a fost prin negociere directă, deşi, teoretic, spune Mariean Neacşu, oportună şi  avantajoasă ar fi fost organizarea unei licitaţii. Redevenţa ofertată de către SC Milomar Auto Parts SRL (singurul ofertant) a fost de 1161 euro/an, fară TVA, echivalentul a 2,2 lei/mp/lună, o sumă mult prea mică pentru un astfel de teren.
“Cu toate că OUG 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică menţionează la art 15 «obligaţia concendentului de a stabili contractul de concesiune, de regulă, prin aplicarea procedurii licitaţiei», totuşi, procedura de atribuire a  contractului de concesiune s-a făcut prin negociere directă! După negocieri «dure şi de lungă durată», comisia de negociere a obţinut «fabuloasa» sumă de 1165 euro/an fără TVA pentru suprafaţa de 198mp. Făcând un calcul simplist, rezultă că terenul a fost concesionat pentru o valoare de 0.49 euro/mp/lună, fără TVA (aprox 2,2 lei/mp/lună).  Am considerat că această sumă este derizorie şi am propus aprobarea validării Raportului procedurii de atribuire a terenului în suprafaţă de 198 mp, la o valoare de 1euro/mp/lună (4,4 lei mp/lună). Am adus şi argumente pentru acest amendament.”, a declarat consilierul PPDD.
Mariean Neacşu a  cerut dublarea tarifului şi a dat exemplul  terenurilor pentru garajele autorizate pe domeniul public, care se închiriază sau concesionează la valori cuprinse între 2 şi 5lei/mp/lună, arătând că pensionarii plătesc 3 lei mp/lună, iar persoanele cu handicap trebuie să scoată din buzunar 2 lei/mp/lună.
“Pentru valoarea de 0.49 euro/mp/an, concesionarul va plăti aproximativ 5100 lei/an, iar pentru valoarea propusă de mine, prin amendament,  de 1 euro/mp/an, concesionarul ar fi urmat să plătească 10200 lei/an, o valoare dublă.”
Mariean Neacşu crede că dacă exista interes din partea consilierilor USL,  firma ar fi putut fi putut fi determinată să plătească la bugetul local un tarif  ceva mai apropiat de nivelul real al pieţei.
“În cazul în care Consiliul Local nu aproba validarea raportului, o noua comisie ar fi negociat cu singura firmă participantă o noua valoare a contractului de concesiune. Dacă procedura de negociere directă eşua, terenul, în suprafaţă de 198 mp, se scotea la o licitaţie pentru amenajarea de garaje autorizate (propunere făcută de mine). Sunt convins că s-ar fi găsit persoane interesate care să-şi amenajeze garaje autorizate pe domeniul public.”, mai precizează Mariean Neacşu.
Consilerul PPDD spune că, dacă pe terenul în suprafaţă de 198 mp s-ar fi amenajat garaje,  (cel putin 10 garaje de dimensiuni 3x5=15mp), cu o chirie de 5lei/mp/lună, la bugetul local al Primăriei Municipiului Pitesti, s-ar fi încasat, anual, o sumă de 15x5x10x12=9000lei
“Cu toate că le-am explicat consilierilor locali cele două variante de a aduce cât mai mulţi bani la bugetul local, amendamentul propus de mine a fost respins.”, mai spune consilerul PPDD.

Suspiciuni

Numai că terenul în cauză n-avea şanse să poată fi închiriat, pentru că spre respectiva suprafaţă nu există cale de acces, aceasta fiind blocată de clădirea proprietarului firmei care a şi reuşit concesionarea terenului la derizoriul preţ de 2,2 lei/mp.  Dubioasă situaţie!
“În cuvântul lor, consilierii locali Tudosoiu Dumitru şi Dinescu Gheorghe au precizat că terenul în suprafaţă de 198mp nu poate fi închiriat sau concesionat pentru amenajarea de garaje autorizate, deoarece nu există cale de acces. În fața acestui teren se află o constucţie care blochează orice cale de acces la cei 198 de metri pătraţi. Cine a câștigat contractul de concesiune? Proprietarul clădirii din faţa terenului,  cel care deţine SRL-ul participant la negocierea directă! Se pune întrebarea:  când s-a eliberat autorizaţia de constucţie pentru imobilul din faţa terenului, nu s-a observat că se blochează căile de acces către acest teren? A fost o acţiune premeditată din partea administratiei publice locale care a eliberat autorizaţia de construcţie?” , întreabă consilierul PPDD, care  atrage atenţia că povestea e cusută cu aţă albă.
“Sper ca organele de cercetare să se sesizeze din oficiu şi să stabilească de ce anumiţi consilieri locali nu au fost de acord ca la bugetul local să vină mai mulţi bani din concesionarea sau închirierea terenului în suprafaţă de 198mp! Nu este prima dată când se concesionează sau închiriază anumite terenuri care aparţin domeniului public la prețuri derizorii!”, încheie Mariean Neacşu.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea