,,Sunt organe abilitate care, la un moment dat, fac exces de zel şi dau zeci şi zeci de amenzi”

# De vorbă cu omul, profesorul şi primarul Dorin Bărbuceanu. # Aproape 100 de societăţi comerciale de pe raza Ştefăneştiului au intrat în insolvenţă în anul 2012. Săptămâna trecută am avut o discuţie cu prim-gospodarul oraşului Ştefăneşti, Dorin Bărbuceanu, iar principalele teme au fost reprezentate de problemele actuale ale societăţii româneşti, problemele actuale ale administraţiei din Ştefăneşti, dar şi de realizările şi proiectele din cadrul Primăriei Ştefăneşti.
O primă problemă pe care a ridicat-o Dorin Bărbuceanu a fost diminuarea, de la an la an, a banilor publici de la bugetul local al administraţiei din Ştefăneşti.
,,Aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani, ne uităm cu nostalgie la anul care a trecut, ne uităm cu speranţe, dar și cu sufletul îndoit la anul care va veni. Adică, de fiecare  dată, anul anterior a fost mai bun decât cel care vine. Nu ştiu unde ne vom duce cu societatea dacă mergem în ritmul acesta. Pentru mine anul 2012 a fost un an mai slab în ceea ce privesc investiţiile în Ştefăneşti faţă de anul anterior 2011 şi totuşi a fost un an în care am putut lucrez. Un an în care 95% din problematica lucrărilor pe care am dorit să le executăm am reuşit să le ducem la bun sfârşit. Au mai rămas doar două lucrări de drumuri care, din cauza timpului, nu au putut fi terminate. 2012 a însemnat un an în care s-au demarat lucrări pe fonduri europene, 2012 a însemnat un an în care, la fiecare capitol, am făcut ceva. Am continuat lucrările de asfaltare şi aici deja am început să avem o altă viziune intrând în programul pe fonduri europene. Am schimbat complet strategia de abordare a drumurilor pe care urmează să aşezăm covor asfaltic. În sensul că va trebui să asfaltăm doar acele tronsoane pe care există întreaga infrastructură realizată, unde am abordat acelaşi stil şi pe capitolul extindere trotuar”, ne-a spus Dorin Bărbuceanu.
În acelaşi timp, domnul primar a vorbit şi de cea mai importantă lucrare pe fonduri europene ce se desfăşoară la ora actuală în Ştefăneşti ,şi anume extinderea reţelelor de apă şi canalizare ce a început în anul 2011, iar ca termen de finalizare se preconizează că ar fi în vara anului 2014. La ora actuală se lucrează în zona Valea Mare, unde se extind reţelele de apă şi canalizare pe o distanţă de 8 km. Totodată se lucrează la cea mai mare staţie de pompare şi re-pompare de la Valea Mare, urmând să înceapă lucrările şi la staţia de hidrofor. O altă problemă ce se află în prag de finalizare este cea a realizării locurilor de parcare din zona blocuri, unde anul trecut s-a lucrat intensiv pentru realizarea acestora.
În urmă cu trei ani, administraţia locală din Ştefăneşti a luat hotărârea începerii unei investiţii mai mult decât necesare, ce va aduce un plus valoare localităţii, şi anume realizarea PUG-ului. În urma acestei investiţii s-a mărit intravilanul localităţii cu aproape 500 hectare, mai ales pentru zona industrială, Goleşti, Ştefăneşti – Izvorani, unde cei care doresc să-şi facă investiţii au mai multe beneficii atât din punct de vedere al amplasamentului ce are două ieşiri, către DN7 şi către Piteşti, cât şi din punct de vedere al infrastructurii, reţelele de utilităţi fiind foarte aproape de aceste zone.

,,Ne-am jucat puţin cu administraţia locală şi cu nervii cetăţenilor”

O altă problemă adusă în discuţie de către domnul primar a fost ordonanţa dată de Guvernul României cu privire la impozitele şi taxele locale.
Acesta s-a arătat nemulţumit de incoerenţa autorităţilor centrale, fiind nevoit să mărească impozitele, iar apoi după ce s-a revenit cu o altă ordonanţă au fost readuse la nivelul anului trecut.
,,Ne-am jucat puţin cu administraţia locală şi cu nervii cetăţenilor. Au dat o ordonanţă ce ne obliga să mărim impozitele, au revenit cu o altă ordonanţă ce lăsa la dispoziţia administraţiei locale decizia de majorare sau nu, iar acum au revenit cu o altă ordonanţă ce priveşte adminstraţile locale care au datorii şi nu au făcut mărirea de taxe şi impozite. Adică, dacă ai datorii să nu te aştepţi că te va ajuta cineva pentru că nu ai făcut modificarea taxelor. Primăria Ştefăneşti, la ora actuală, a redus taxele la nivelul anului 2012 şi acolo le va lăsa. Nu avem nici o datorie, iar niciodată nu am folosit banii publici decât pe direcţii care să se vadă. Nu am folosit banii publici pentru deplasări sau alte lucruri ale şefului instituţiei sau ale salariaţilor. Aceşti bani publici pentru 2013 au devenit din ce în ce mai puţini”, a mai spus Dorin Bărbuceanu.

Aproape 100 de societăţi comerciale de pe raza Ştefăneştiului au intrat în insolvenţă în anul 2012

O problemă destul de îngrijorătoare, atât pentru cetăţeni cât şi pentru administraţia locală din Ştefăneşti şi nu numai, a apărut anul acesta în urma unei analize în care s-a constatat că un număr destul de mare de societăţi comerciale din oraș au intrat în insolvenţă anul trecut. Lucru deloc îmbucurător atât pentru administraţia locală cât şi pentru angajaţii firmelor acestea care nu mai sunt siguri de locul lor de muncă.
,,Faci o analiză, punând pe hârtie ce este necesar supravieţuirii instituţiei publice: salarii, cheltuieli cu utilităţile etc, iar după aceea tragi o linie şi vezi care e suma de bani care ţi-a rămas pentru investiţii. Din această sumă de bani pentru investiţii, pe anul 2013, dau deoparte cei 2% şi 6,5%, adică suma necesară cu care bugetul local trebuie să intre în programul de accesare a fondurilor europene, iar anul acesta, suma necesară pentru acest program se ridică la 16 miliarde lei vechi. Constat că sursa de finanţare pe anul acesta este foarte mică, aproape că s-a diminuat cu 50% - 60%    faţă de bugetul pe anul trecut. Constat că, uşor uşor, o să ajungem aproape la limita de existenţă, iar motivaţiile se regăsesc, în primul rând, în ceea ce văd în fiecare zi. Pe parcursul anului 2012 aproape că s-a depăşit suta de societăţi comerciale din Ştefăneşti care au intrat în insolvenţă. Intrând în insolvenţă, tot ceea ce înseamnă datorii ale bugetului local le treci într-o listă în care foarte greu mai reuşeşti să mai recuperezi ceva”, a mai adăugat edilul din Ştefăneşti.

Amenzi de ordinul miliardelor, neîncasate

Totodată, Dorin Bărbuceanu a adus în discuţie o altă problemă ce împovărează bugetul local, cerând sprijin parlamentarilor pentru a reglementa această problemă cu care se confruntă toate administraţiile locale, criticând foarte dur unele organe de control care, de multe ori, fac exces de zel. Este vorba de amenzile date de către poliţişti cetăţenilor, după care administraţia locală e obligată să găsească soluţii pentru a le încasa, iar în caz contrar bugetul local se diminuează.
,,În momentul de faţă avem o problemă foarte mare cu amenzile, şi anume problema ”cine le dă” şi ”cine le încasează”. Sunt instituţii care nu fac altceva decât, spun ei, să-şi facă datoria, să-şi facă planul pe care îl au la principalul obiect de activitate, acela de a sancţiona. Dumnealui face hârtia, sancţionează, şi documentul respectiv se îndreaptă către instituţia publică locală, iar eu trebuie să găsesc modalităţi. Sunt organe abilitate care, la un moment dat, fac exces de zel şi dau zeci şi zeci de amenzi, iar noi ne încărcăm la bugetul local cu câte 2-3 miliarde la o persoană. Ce facem cu aceste amenzi? E o problemă care mi-a împovărat bugetul local şi la care nu găsim soluţie să o gestionăm”, ne-a spus primarul Dorin Bărbuceanu.
Lucian Gherguș

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea