Constantin Polexe-PNL: “Ce înseamnă 5 lei sau 10 lei ?!”

# Contestată de partidele actualei USL, în timpul guvernării Boc, coplata în sănătate este numai bună de aplicat de Guvernul Ponta. # Dănuţ Bulf, PC: ”Indiferent că ne convine sau nu, ceva trebuie făcut!” # Florin Tecău, PSD: ”Este o propunere care poate aduce mari beneficii în asistenţa medicală”. Coplata în sănătate nu este o idee nouă. A încercat s-o introducă şi Guvernul Boc, dar s-a împotmolit în proceduri şi presiuni. Multe din atacurile la adresa coplăţii în sănătate au venit chiar din partea celor care acum vor s-o experimenteze în sistemul sanitar. Dacă, din opoziţie, partidele care acum coabitează sub umbrela USL strigau sus şi tare că  măsura propusă de PDL e una aberantă, acum, aceleaşi voci  încearcă să ne convingă cât de bună pentru sistemul sanitar este coplata, cât de uşor va fi  ea suportată de pacient şi, mai ales, cum această coplată nu poate fi evitată dintr-un motiv foarte simplu, acela că finanţarea sistemului sanitar în condiţiile actuale este în dificultate.
Deşi pare aceeaşi Mărie, dar sub altă pălărie, reprezentanţii USL Argeş  încearcă să ne convingă, fără argumente la obiect, c-ar fi cu totul altă coplată decât cea democrat-liberală. Constantin Polexe-PNL  nici n-ar numi-o coplată. Dănuţ Bulf, da. Ca şi Florin Tecău-PSD, amândoi ştiu una şi bună, că e necesară! De ce acum da, iar pe vremea guvernării Boc ba? Nimeni nu poate spune! “Nici n-ar trebui considerată coplată. Ce înseamnă 5 lei sau 10 lei? Ce putem face de banii ăştia, ce act medical? Probabil o injecţie. Din punctul meu de vedere, va ajuta un pic la o discipină în spitale. Pacienţii, chiar cu taxa asta mică, se vor implica şi vor încerca să aducă în atenţie alte lucruri care se întâmplă. O analiză care s-a făcut la Ministerul Sănătăţii arată că măsura va conduce la o mai bună gestionare a fondurilor în spitale. Sunt multe internări de altă natură şi probabil că aceste costuri ar trebui reduse. Vom vedea cum vor evolua lucrurile şi cum vor ieşi la final, dar nu cred că este coplata despre care discutau colegii din PDL,  la data respectivă!”, crede Constantin Polexe - PNL.

„Sistemul sanitar are nevoie de noi toţi”

Conservatorul Dănuţ Bulf spune, la rândul său,  că n-avem de ce să ne temem şi că, acum, toţi trebuie să contribuim un pic la creşterea standardelor  serviciilor  madicale, un mic amănunt omis în campaniile electorale.
“Una peste alta, Ministerul Sănătăţii are nevoie de bani. Indiferent că ne convine sau nu, ceva trebuie făcut. Faptul că este numită coplată, şi până la urmă este o coplată, nu trebuie să ne sperie. Plafonul care s-a stabilit este o chestiune simbolică, dar puţin de la mulţi însemnă bani la Ministerul Sănătăţii. Nimeni nu-i ia, nimeni nu face altceva cu ei! Să mă ierte Dumnezeu, dar de ani de zile se fac tot felul de coplăţi prin şcoli sub formă de fonduri sau de altceva, care până la urmă se regăsesc în sistemul educaţional, mai cumperi ceva în şcoală .... Una peste alta, că e bine, că e rau, sănătatea are nevoie de bani, sănătatea are nevoie să-şi ridice standardele, cu puţinul ăsta de la noi. Sigur că nu sună bine, sigur că nu ne convine, dar se încearcă ceva. Faptul că se apelează în felul acesta la noi, mie mi se pare în regulă. Sistemul sanitar are nevoie de noi toţi. Nu putem să stăm aşa, doar aşteptând de la stat!”, explică şi Dănuţ Bulf – PC.
Deocamdată, aşa cum a a anunţat Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, Guvernul a stabilit cu repezentanții FMI ca la sfârșitul anului în curs să aibă loc o evaluare a efectelor produse de aceaste  sume “modice” pe care pacienţii vor  fi obligaţi să le plătească începând cu 1 martie, urmând ca după această evaluare să se decidă dacă va mai fi menținută coplata în forma experimentată sau dacă ea se va modifica.
“Măsura este este o propunere care, din punctul meu de vedere,  poate aduce mari beneficii în asistenţa medicală. Propunerea domnului ministru este ca suma pentru coplată să fie foarte mică, modică şi achitată de pacientul ce iese din spital. Cred că, tocmai aici, introducerea măsurii poate fi analizată. Se doreşte micşorarea internărilor, o creştere a responsabilităţii medicilor în spitale şi, de ce să ne ascundem, şi o cointeresare a medicilor. Cred că încă în sistemul de sănătate este nevoie de măsuri care să-l revigoreze.”, spune  Florin Tecău - PSD

Despre coplată…

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014  urmează să intre in vigoare la 1 martie 2013.
Conform proiectului, coplata se va încasa pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile/compartimentele cu paturi din unităţile sanitare cu paturi aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Pentru aceste servicii, nivelul minim al coplăţii este 5 lei, iar cel maxim este 10 lei, valoarea fiind stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe baza de criterii proprii, cu avizul consiliului de administraţie al unităţii sanitare.
Aşa cum a punctat Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în cadrul unei videoconferinţe cu managerii spitalelor (contrazicând pe ici, pe colo, declaraţiile reprezentanţilor FMI),  coplata nu va fi achitată pe zi de spitalizare, ci o singura dată, la ieşirea din spital. Conform aceloraşi declaraţii,  introducerea coplăţii “modice” este o condiţie a Fondului Monetar Internaţional pentru a scădea numărul internărilor fictive, măsura aplicându-se doar pentru cazurile spitalizate, la externare.
În categoria cazurilor în care nu se va încasa coplata intră serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile/compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihici prevăzuti la art. 105, 113 şi 114 din Codul penal şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, serviciile acordate pacienţilor care necesită asistentă medicală spitalicească de lungă durată (ani) şi serviciile acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţă.  
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea