Moşnenii Arefeni, împiedicaţi de autorităţi să-şi ia pădurile de la Vidraru

Un nou scandal public de proporţii este pe cale să izbucnească în Argeş, legat de retrocedarea unor importante suprafeţe de pădure, din zona lacului Vidraru. În 2006, Comisia Judeţeană Argeş pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere valida Obştea Moşnenilor Arefeni cu suprafaţa de 1466,82 ha, din care 867,82 ha teren vegetaţie forestieră şi 599 ha păşuni şi izlazuri. Ulterior, în acelaşi an, Ocolul Silvic Vidraru semna cu Obştea Moşnenilor Arefeni un protocol de predare- primire a suprafeţei de 718, 62 ha teren forestier reprezentând pădure şi terenuri destinate împăduririi, precum şi drumuri forestiere situate pe fostele amplasamente ale Obştii Moşnenilor Arefeni. De asemenea, prin respectivul protocol urma ca obştea să primească şi suprafaţa de 8,7 ha reprezentând terenuri forestiere ocupate cu construcţii – cantonul silvic, cabana de vânătoare şi drumurile forestiere din zonă – după ce va fi achitat contravaloarea acesteia, conform prevederilor legii 247/2005. Obştea Moşnenilor Arefeni şi-a achitat toate obligaţiile, dar nu şi-a intrat în drepturi nici până astăzi!

Dispar hectarele din pădurea Arefenilor!

În martie 2010, Obştea Moşnenilor Arefeni a somat Ocolul Silvic Vidraru să respecte legea, adică să predea suprafeţele de pădure care îi reveneau prin validarea operată de Comisia Judeţeană de Fond Funciar. Mai precis, Ocolul Silvic Vidraru trecuse pe „linie moartă” problema predării suprafeţei de 8,7 hectare reprezentând terenurile ocupate de canton, cabana de vânătoare şi drumurile forestiere. Adrian Bostan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Obştei Moşnenilor Arefeni, afirmă că aceasta nu este singura problemă: „Am făcut măsurătorile cadastrale pentru suprafaţa ce ne-a fost atribuită potrivit Anexei 39 şi am constatat o diferenţă în minus de 16,7 hectare. Ce înseamnă asta? E mai mult decât ciudat, pentru că această suprafaţă de 16,7 hectare de pădure, care există în acte, nu mai există fizic, în teren!” Din 10 martie a.c., de când Obştea Moşnenilor Arefeni a somat Ocolul Silvic Vidraru să procedeze la predarea suprafeţelor cu care a fost validată, autorităţile tac. Termenul constituţional, de 30 de zile,  în care Ocolul Silvic Vidraru era obligat să răspundă la somaţia Obştei s-a dus, a mai trecut o lună şi situaţia nu dă semne că s-ar schimba. Nici Direcţia Silvică Argeş nu dă semne că ar fi interesată de predarea celor aproape 750 de hectare de pădure de la Vidraru.

Proprietari de lux pe pădurile de la Vidraru, luaţi în vizorul DNA

Atitudinea de tergiversare a autorităţilor, de a preda sutele de hectare de pădure de la Vidraru, Obştei Moşnenilor Arefeni, ar putea fi cauzată de dosarele penale care s-au întocmit pentru celebrele schimburi de terenuri efectuate pe vremea prefectului Constantin Tămagă, dosare care nu au fost soluţionate nici până la această dată, de aproape cinci ani. Pe finalul mandatului său de prefect, în guvernarea Năstase, actualul senator pesedist a aprobat mai multe schimburi de terenuri de la şes, la munte. Astfel, familiile a numeroşi politicieni argeşeni sau vârfuri din administraţie aflate în clientela politică a guvernării PSD, care aveau terenuri neproductive  au primit zeci de hectare de pădure în zona Vidraru, obţinând avantaje injuste de milioane de euro. Dosarele penale au fost instrumentate, în primă fază de Serviciul de Investigare a Fraudelor, care şi-a declinat competenţa către DNA, iar de aici li s-a pierdut urma.
Vom reveni, după ce vom fi primit un răspuns din partea autorităţilor abilitate să ia măsuri în problema Obştei Moşnenilor Arefeni.
Viorel Zorilă

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea