PD-L Argeş, organizaţie de vânzare?!...

Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că plecarea deputatului Cristian Boureanu de la şefia filialei PDL Argeş a lăsat aici un vid de putere. „Vânătorii” au mirosit rapid că „victima” sângerează, încolţind-o din toate părţile. Lucrurile par însă a lua o întorsătură destul de nefavorabilă în filiala Argeş, în primul rând pentru că Dâmboviţa încearcă să impună pe milionarul Mircea Andrei pe postul lăsat vacant de Boureanu. Şi asta nu ar fi o problemă pentru organizaţie, însă nimeni nu a întrebat încă această organizaţie dacă doreşte un şef  străin de problemele judeţului.
Totul a început cu numirea de la centru a „diriginţilor” pentru Argeş. Aceştia sunt Sulfina Barbu, preşedinte Organizaţia de Femei a PDL; Florin Popescu, vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal, Preşedinte PDL Dâmboviţa şi Cristache Rădulescu, preşedinte PDL Ilfov. Şi de aici, o adevărată autostradă de influenţe şi combinaţii, care au culminat cu aducerea „de mână” a senatorului Mircea Andrei de către preşedintele CJ Dâmboviţa. Imediat, baie de mulţime, declaraţii furtunoase şi tot tacâmul. „Vom lua preşedinţia Consiliului Judeţean Argeş” a strigat domnul senator în faţa bliţurilor şi a camerelor de luat vederi. Numai că unii dintre colegii de partid erau (probabil că sunt şi acum) nelămuriţi. Pentru că domnul senator se aruncă într-o luptă – locală, desigur – ca şef al unei oştiri care nu îl cunoaşte. Şi pe care nici măcar nu a întrebat-o dacă îl vrea de comandant.

Care sunt mizele

1.    Banii. C.J. Dâmboviţa a obţinut de la Guvern fonduri mai mari cu 25% decât Argeşul, şi asta în condiţiile în care primul judeţ este cu o treime mai mic. Motiv pentru care Dâmboviţa nu mai poate absorbi fonduri nici de la buget, nici de la U.E., unde a atins plafonul maxim. Argeşul poate constitui un debuşeu extraordinar pentru aceşti bani, pe axa economică Florin Popescu-Constantin Nicolescu, întărită de relaţiile de prietenie comune cu asfaltatori din zonă.
2.    Alegerile naţionale din PD-L. O altă miză o reprezintă controlul voturilor delegaţiilor judeţene la alegerile pentru conducerea partidului. Nominalizarea lui Florin Popescu ca şi coordonator pentru judeţele Argeş, Ialomiţa şi Teleorman alături de Dâmboviţa îi conferă acestuia un statut special, dându-i posibilitatea de a câştiga o funcţie de vicepreşedinte (şi nu numai).
3.    Influenţa politică regională. În contextul reorganizării statului în euroregiuni, există interesul politic major al liderului dâmboviţean de a se impune în întreaga regiune a Munteniei, reuşind probabil prin aceasta să atragă numirea municipiului Târgovişte ca centru administrativ regional. În defavoarea Piteştiului, care este de departe cel mai important oraş din zonă.

Soldaţi români, vă ordon: treceţi Dâmboviţa…

Pentru realizarea mizelor în Argeş, vârful de lance al combatanţilor a fost ales senatorul milionar Mircea Andrei. Acesta a început deja campania de imagine pregătitoare preluării filialei, prin declaraţii belicoase în presa locală. În acest moment lupta este una de guerilă, nefiind dusă prin intermediul pârghiilor statutare ale partidului, ci prin întâlniri de taină în diferite localuri din zonă. Semn că alegerile pe faţă se pot aranja şi ceva mai prin… spate. De asemenea, nu mică (de fapt nu…mare) ne-a fost surpriza să îl vedem la sărbătoarea comunei Bogaţi, alături de mentorul Florin Popescu, fără ca organizaţia judeţeană să fie măcar informată.

Senatorul de  dreapta Mircea Andrei a călcat cu stângul în Argeş

Nu cred că PDL-iştii argeşeni ar fi împotriva unei persoane de mare notorietate şi încredere desemnată de „centru”.  Neîncadrându-se în această categorie, senatorul de Moreni Mircea Andrei nu are şanse reale de a ridica filiala Argeş. Demnitarul este necunoscut chiar şi majorităţii liderilor locali ai partidului, ca să nu mai vorbim de marea masă a alegătorilor, pentru care numele acestuia nu reprezintă nimic. Motiv pentru care îl sfătuim să bată măcar un an-doi judeţul înainte de a pretinde şefia organizaţiei. Coroborat cu alegerile locale care numai ce se apropie, ar fi chiar ridicol ca organizaţia PDL să colinde judeţul „de mână” cu viitorul lider, pentru a-l prezenta. Deşi lui Boureanu i se pot imputa destule greşeli strategice săvârşite în calitatea de şef al organizaţiei, el a reuşit să creeze o structură de partid bine închegată. Şi asta fără a face nici un fel de înţelegeri şi compromisuri cu PSD-ul. Încercările milionarului senator de a „achiziţiona” la bucată persoanele cu notorietate şi influenţă în teritoriu cel mai probabil vor fi sortite eşecului. Nu poţi cuceri organizaţia promiţând funcţii de partid bazat pe conceptul „divide et impera (dezbină şi stăpâneşte), în  scopul fragmentării unei echipe deja formate pentru a o putea supune. Surse din partid afirmă că senatorul doreşte schimbarea din funcţie a tuturor directorilor de deconcentrate. Schema este foarte simplă: cei care vin cu capul plecat vor fi păstraţi; restul vor fi decapitaţi, în locul lor urmând a fi instalaţi „yes-man”-ii senatorului. Această operaţiune este necesară pentru atingerea mizelor enunţate mai sus.

Concluzii…

Părerea mea sinceră este că filiala Argeş a PDL ar trebui să încerce, în sfârşit, o variantă autohtonă. Există  câteva posibilităţi viabile, şi anume:  Sorin Pandele, Cătălin Teodorescu, Ştefan Ciocănel, Gabriel Bratu şi, de ce nu, actualul prefect Gheorghe Davidescu. Oricare dintre aceştia reprezintă o variantă mai bună pentru electorat (şi nu numai) decât senatorul de Moreni Mircea Andrei, o persoană care nu are nicio tangenţă cu judeţul Argeş. Vom reveni.
Spiridon VOINESCU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea