Record mondial la o şcoală din Lereşti

# La lucrările de reparaţie ale unui grup sanitar, manopera a fost de două ori mai mare decât costul materialelor #l Cererea directorului şcolii a fost înregistrată la o săptămână după semnarea contractului de reparaţii l Contractul – un fals prost făcut.

 

„Aici este America, în România!” – se spune că ar fi exclamat mulţi concetăţeni după Revoluţia din 1989, văzând în ce junglă întunecoasă circulăm. Ei bine, se pare că jungla are aceeaşi desime şi acum, la 20 de ani după evenimentele acelui decembrie de neuitat. În cele ce urmează dorim să vă prezentăm un astfel de caz întunecos.

 

Contract de lucrări semnat de primarul Gheorghe Tonghioiu, un fals prost făcut!

Se întâmpla în ajunul Sărbătorilor de Iarnă ale anului 2008, mai exact în data de 02.12.2008. Contractul comercial de „furnizare sau vânzare de produse şi prestări de servicii”, aşa cum a fost, pompos, denumit, a fost înregistrat la Primăria Comunei Lereşti cu numărul 4665/03.12.2008. Un contract interesant din toate punctele de vedere, dacă observăm…ceva chiar uluitor: „Prin prezentul contract, Furnizorul se obligă să execute pentru Beneficiar…lucrări de amenajări interioare, în valoare de 43.901,40 ron (incl. TVA), conform – ATENŢIE!!! – facturii fiscale emise nr. 5527/17.12.2008”
Deci un contract semnat în interesul comunităţii de domnul primar (am început frumos, nu?) în data de 02.12.2008, conţine şi  date despre factura emisă de furnizor în data de 17.12.2008. Interesantă  este şi ştampila pusă de Primăria Lereşti de cu număr de înregistrare din data de 03.12.2008. Fals şi uz de fals. Ca să nu mai vorbim de inexistenţa prevederii bugetare, despre inexistenţa aprobării forului numit Consiliul Local al Comunei Lereşti.
Colac peste pupăză, la o săptămână după semnarea mânăritului contract despre care facem vorbire, apare şi cererea directorului Şcolii Generale, prin care acesta îl „roagă” pe domnul primar să refacă grupurile sanitare ale şcolii. Cererea este semnată în data de 08.12.2008 şi înregistrată la primărie în data de 16.12.2008. Dacă ar mai fi întârziat numai 24 de ore (da’ ce atâta grabă domne’?) cererea directorului ar fi ajuns în urma facturii deja emise de firma executantă a lucrărilor – S.C. Beta Interlines S.R.L. din Câmpulung.

Deviz de lucrări interioare crescut până spre exterior. De fapt până la cer…

„The sky is the limit” aşa sună un citat din Cervantes. Citat pe care probabil l-au studiat cu atenţie şi cei de la S.C. Beta Interlines S.R.L. din Câmpulung Muscel. Cu alte cuvinte, mai pe româneşte, văzând că balta are peşte, sereliştii noştri au considerat că este necesară inclusiv aruncarea năvodului. Nu, nu s-a întâmplat aşa. De fapt oamenii au curentat balta şi au scos tot peştele. Nu am personal să le reproşez nimic celor de la firmă, visul oricărui particular este să încaseze cât de mult pentru cât mai puţin. Problema, absolut penală, este în întregime în curtea primăriei. De fapt, a primarului. Pentru că devizul de lucrări cu a fost ataşat făcăturii de contract despre care numai ce am vorbit este un fel de cascadorii râsului presărat cu termeni de specialitate. Ştiţi, oameni buni, cât a costat montarea unui vas de wc (fără rezervor) sau a unei chiuvete? Un fleac! 300 de lei fără TVA! Şi fără transport, şi fără cheltuieli indirecte, şi fără…. PROFIT!
Totul, dar totul este făcut cât să iasă bine totalul. Inadvertenţele dintre o pagină şi alta nu au avut nicio importanţă, pentru faptul că criteriul a fost unul clar: „umflarea” reperelor până la victorie! Iată câteva mostre: la capitolul manoperă este cuprinsă operaţiunea de „lavabilizare” pentru o suprafaţă de 69 m.p. Ei bine, a fost nevoie de  7 găleţi mari de lavabilă (preţ 189 lei fără TVA/buc) pentru a …lavabiliza toată suprafaţa. Problema este că o găleată acoperă cam toată suprafaţa în condiţii normale, aşa încât două găleţi ar fi suficiente. Elevii de la şcoala din Lereşti probabil că acum beneficiază de un strat de lavabilă gros de câţiva centimetri… Pentru acoperirea unei suprafeţe de 103 m.p. cu rigips au fost cumpărate nu mai puţin de 64 de plăci, fiecare având o suprafaţă de 3 m.p., rezultând aproape 200 m.p. achiziţionaţi.  Manopera pentru montarea unui metru pătrat de gresie sau faianţă a fost de 45 lei/m.p. fără cheltuieli de transport, cheltuieli indirecte şi profit! Fără cuvinte…

Cum devine treaba cu cheltuielile

Indiferent cât de mult s-a pompat în rigips, manopere, lavabile, robineţi şi diverse, ţara cerea „chestiuni” suplimentare. Aşa încât tabloul principal a fost întregit cu nişte rânduri de mai mare frumuseţea. Asta ca să nu mai vorbim de sume. Care sume, că tot veni vorba, iată cum arată:
Total materiale:     9.183,92 lei
Total manoperă:        19.885 lei
Cheltuieli transport:    1.700 lei
Cheltuieli indirecte:     3.076,89 lei
Profit net:     3.046,12 lei
T.V.A.    7.009,46 lei
TOTAL     43.901,40 lei

În final, dar nu în cele din urmă…

Ca să nu mai lungim… textul, tot ce pot să vă spun este că, după ce am parcurs documentele pe care vi le-am prezentat şi dumneavoastră, stimaţi cititori, am rămas mut. După un timp a trebuit să îmi revin…pentru a rămâne mut din nou. Pentru că ceea ce se întâmplă în comuna Lereşti ţine mai degrabă de un iad al actelor contrafăcute. Vă vom prezenta, în numerele următoare, cum a fost spartă licitaţia unui drum pentru a-i…dubla preţul, cum a fost …neconstruit stadionul din comună şi câte şi mai câte. Iar dacă America este aici, în România, probabil urmează să apară puştile şi pistoalele din vestul sălbatic. Pentru că, în mod cert am preluat numai acea parte rea şi întunecată a Americii…
Spiridon VOINESCU

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea