Scandalul ecarisajului de la Curtea de Argeş a ajuns în atenţia Colegiului Medicilor Veterinari Argeş şi ar putea ajunge în instanţă

# Medicul veterinar Radu Niculae va da în judecată Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor. După ce Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor a arătat cu degetul, în mai multe rânduri, spre Primăria Curtea de Argeş şi S.C. Salubritate Publică Urbană (societate în cadrul căreia medicul veterinar Radu Niculae a efectuat servicii de sterilizare a câinilor fără stăpân) şi după ce primarul Nicolae Diaconu a catalogat drept aberaţii acuzaţiile federaţiei, scandalul a ajuns la Colegiul Medicilor Veterinari Arşeş şi ar putea fi tranşat în instanţă.

Preşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, Carmen Arsene, a atras atenţia, atât Primăriei Curtea de Argeş, cât şi  Direcţiei Sanitar Veterinare Argeş asupra unor abuzuri comise de medicul veterinar Radu Niculae,  angajat al S.C. Salubritate Publică Urbană, societate din subordinea primăriei.

Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor îşi oferă gratuit serviciile de efectuare a intervenţiilor chirurgicale

“Prin prezenta vă reinformăm faptul că majoritatea câinilor sterilizaţi în cadrul cabinetului veterinar dr. Radu Nicolae (în baza contractului de asistenţă medical-veterinară cu SC Salubritate Publica Urbană Curtea de Argeş SRL şi bugetat de către Primăria Curtea de Argeş) au decedat ca urmare a operării defectuoase. Câinii (referindu-ne in special la femele) supravieţuitori, din cauza acestei operări defectuoase, fie au grave probleme medicale, fie intră în călduri, fie dau naştere la pui”, se arată în adresa înaintată de FNPA direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş.
În acelaşi document, Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor îşi oferă gratuit serviciile de efectuare a intervenţiei chirurgicale  pentru câinii  care au suferit de urma acestor  operaţii, dar şi pentru maidanezii care încă n-au fost sterilizaţi, solicitând colaborarea cu cele două autorităţi privind punerea la dispoziţie a unui spaţiu de sterilizare şi cazare a câinilor pe timpul recuperării medicale (în cadrul adăpostului construit de către Primărie în acest scop),  prinderea şi transportul câinilor la adapost şi returnarea în locul de provenienţă, prezenţa unor îngrijitori care să asigure hrănirea animalelor în perioada recuperării etc.

Nereguli sesizate

Dacă primarul municipiului Curtea de Argeş neagă că ar fi primit un document cu propunerile de sterilizare gratuită şi solicitările FNPA, conducerea DSVSA spune că la direcţie a ajuns o astfel de înştiinţare, dar că, referitor la acuzaţiile formulate la adresa medicului veterinar, alta este instituţia care poate soluţiona cazul.
“Au fost sesizate unele nereguli vizavi de modul în care au fost efectuate operaţiile, dar pentru că  respectivele reclamaţii nu ţin de DSV, au fost declinate către Colegiul Medicilor Veterinari Argeş, iar cazul este, acum, în atenţia dumnealor. Vizavi de cifrele vehiculate, cred că s-a exagerat atunci când s-a vorbit despre 1000 de câini omorâţi. Dacă ar fi fost vorba de o cifră atât de mare, aceste animale ar fi fost găsite undeva. Vom face o evaluare a câinilor care au murit în acea perioadă şi vom comunica o cifră oficială”, spune Daniel Lupu (foto), directorul DSVSA Argeş.
Încă din iarnă, avocatul FNPA a solicitat Primăriei şi dr. Radu Nicolae să stopeze imediat colaborarea în privinţa serviciilor medicale, menţionând că “FNPA va apela la instanţele de judecată competente, cu valorificarea corelativă a daunelor financiare, daunelor de natură infracțională aduse animalelor şi daunelor morale aduse cetăţenilor municipiului prin săvârşirea şi proliferarea acestor acţiuni dăunătoare”.

Operații care au dus la moartea unor animale

Conducerea FNPA spune că deţine dovezi, inclusiv certificate medicale de la medici veterinari, care atestă operaţiile defectuoase care au condus la moartea animalelor ori la grave probleme medicale, fără să precizeze despre câte animale ar fi vorba.
“Dr. Radu Nicolae a încasat în aceasta perioadă  (n.r. din octombrie 2011, de când activitatea de ecarisaj a fost preluată de către S.C. Salubritate Urbană) 51.561 lei numai din serviciile medicale! Nu ar fi fost o sumă contestată dacă în ea nu ar fi fost incluşi şi câinii care erau deja sterilizaţi de către cetăţeni şi dacă animalele ar fi supravieţuit 
În conformitate cu multele sesizări primite de la cetăţeni, în urma acestor operaţii, majoritatea femelelor (dar şi masculi) au decedat după suferinţe inimaginabile, fie într-o săptămână, fie în două-trei  luni (…).” , se arăta într-un comunicat de presă emis de  FNPA la începutul acestui an.

Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor este de părere că miza acestui scandal o reprezintă continuarea derulării contractelor  oneroase pe care Primăria le-a încheiat cu  SC Salubritate Publică Urbană pentru sterilizarea câinilor fără stăpân, în ciuda faptului că FNPA s-a oferit să efectueze, gratuit, acest serviciu.
Edilul şef al municipiului Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu, declara, în urmă două  săptămâni, că ar fi de acord cu sterilizarea gratuită a câinilor de către FNPA, dar că nu a primit nicio astfel de propunere.

“Până acum n-am primit nimic oficial. Acuzaţiile FNPA sunt aberaţii, la fel cum sunt şi cele legate de activitatea medicului Radu Niculae, acuzat că ar fi omorât 1.000 de câini!”, spunea, în numărul din 20 mai al ziarului nostru, primarul Nicolae Diaconu.
FNPA a depus o plângere penală împotriva medicului în cauză , pe care l-a reclamat şi la  Colegiul Medicilor Veterinari (acolo unde a fost redirecţiontă şi plângerea înaintată DSVSA Argeş), solicitând suspendarea dreptului acestuia de a practica medicina veterinară până la momentul clarificării dreptului de a profesa. Totodată, FNPA a cerut ca, pâna la soluţionarea cazului, să fie suspendată activitatea S.C. Salubritate Publică Urbană Curtea de Arges S.R.L.,  care are contract de sterilizare cu dr. Radu Niculae.

***

Carmen Arsene spune că Federaţia Naţională pentru Protecţia  Animalelor va continua demersurile până la obţinerea ridicării definitive a dreptului medicului Radu Niculae de a mai practica medicina veterinară:

“În niciun comunicat de-al nostru nu am afirmat că au murit 1000 de câinini, ci că au fost sterilizaţi 1000 de câini din care majoritatea femelelor au murit după această operaţie. Cifra a fost probabil preluată de presa şi inclusă într-un alt context.
O evaluare a morţilor se putea face dacă ar fi existat o numărătoare a cadavrelor ridicate de pe domeniul public. Însă având in vedere că ridicarea cadavrelor se face de aceeaşi societate care se ocupă şi cu gestionarea câinilor şi care are contract cu veterinarul Radu Niculae, bineîneteles că nu ne putem aştepta să facă aşa ceva. Dacă SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, care se ocupă de câini, ar da o asemenea cifră, atunci ar trebui să justifice de ce cheltuie banii Primăriei pe o activitate ilegală şi crudă.
FNPA a făcut o evaluare prin întrebarea cetăţenilor care protejau câini la bloc şi care ne-au declarat că, în principiu, femele sterilizate de către Radu Niculae aproape că nu mai există, iar cele care au supravieţuit sunt cele care au fost reoperate la alte cabinete veterinare.
Apoi, este de neînţeles cum de adapostul din Curtea de Argeş are autorizaţie sanitar-veterinară, având în vedere că nu există cabinet veterinar – sala de chirurgie, cerinţă obligatorie, în primul rând prin OUG 155/2001, pentru desfăşurarea activităţii unui serviciu de gestionare care, mai mult, reaminitim, funcţionează pe sume mari plătite de către Primăria Curtea de Argeş din banul cetăţeanului!
Referitor la veterinarul Radu Niculae, pe lângă plangerea penală care îşi urmează cursul ei, ne-am adresat cu o plângere şi Colegiului Medicilor Veterinari Arges,  în a căror competenţă intră decizia privind suspendarea dreptului de a practica activităţi sanitare veterinare pâna la retragerea dreptului de a mai practica medicina veterinară. Pentru cercetarea acestui caz, Comisia de deontologie s-a intrunit luna aceasta şi probabil că o să se pronunţe cât de curând. Dosarul depus la Colegiul Medicilor Veterinari Argeş are probe indubitabile, materiale foto, certificate medicale emise de medici veterinari, inclusiv de către seful catedrei de Chirurgie din cadrul Facultatăţi de Medicină Veterinară Bucureşti, prin care se certifică sterilizările defectuoase. Dosarul conţine şi declaraţii ale cetăţenilor care au sesizat moartea căţelelor sterilizate de veterinarul Radu Niculae, dar sş declaraţii ale persoanelor care au fost cu animalele proprii la cabinetul privat al reclamatului, iar tratamentul aplicat a fost în defavoarea animalelor, acestea ori au murit ori au trebuit retratate de către alţi medici veterinari.
Desigur că, având în vedere situaţia crudă nemaîntâlnită în domeniul veterinar precum şi dovezile puse la dispoziţie, este cât se poate de logic să ne aşteptăm la suspendarea dreptului lui Radu Niculae de a mai practica medicina veterinară! Prin absurd, în situaţia contrară, o lipsă a unei penalizări drastice nu ne poate duce cu gândul decât la situaţii, atitudini ce sperăm să nu caracterizeze membrii comisiei din cadrul colegiului judeţean. Este cert însă că vom continua demersurile până la obţinerea ridicării definitive a dreptului de a mai practica medicina veterinară de către Radu Niculae.”
Contactat, săptămâna trecută, de ziarul nostru, medicul Radu Niculae a refuzat să comenteze declaraţiile preşedintelui FNPA, Carmen Arsene.
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea