Locatarii cartierelor rezidenţiale plătesc aceleaşi taxe ca piteştenii de la periferia oraşului

# Zonarea Piteştiului, depăşită de configuraţia actuală a oraşului. La sfârşitul lunii trecute, a fost supus aprobării Consiliului Local proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale aferente anului  2014 şi, deşi au existat mai  multe propuneri de schimbare a încadrării zonelor municipiului Piteşti, anul viitor se va merge pe aceeaşi zonare, potrivit căreia proprietarii vilelor din cartierele rezidenţiale vor plăti, pe metrul pătrat, impozite egale cu cele datorate de proprietarii de garsoniere de la periferia oraşului.

Consiliul Local Piteşti a ignorat, pentru a treia oară, propunerile de actualizare a zonării municipiului Piteşti şi a aprobat, pentru anul viitor niveluri de impozitare stabilite ba baza aceleiaşi zonări concepute la nivelul anului 2002. În prezent, impozitul pe proprietate se plăteşte în funcţie de zonă (A,B,C şi D), iar încadrarea terenului în zone se face de către Consiliul Local,  în funcţie de poziţia terenului faţă de centrul localităţii, de reţelele edilitare (apă-canal, căi de acces, alei, trotuare, gaze, curent electric etc. Numai că între tariful pe metrul pătrat plătit de proprietarul unei locuinţe dintr-un carier rezidenţial şi cel plătit (pe metrul pătrat) de proprietarul unei garsoniere din cartierul Războieni, de exemplu, nu este nicio diferenţă.
“Această zonare, veche de 10 ani, nu mai este de actualitate, pentru că la periferia oraşului au apărut, între timp, cartiere rezidenţiale, de lux: Tancodrom, Calea Câmplulung, Baloteşti, o parte din cartierele  Găvana şi Trivale.  În cartierele rezidenţiale s-au investit sume mari de bani de la bulgetul local pentru realizarea reţelelor de apă-canal şi electrice, drumuri, alei, trotuare, etc”, spune consilierul local Mariean Neacşu (PP-DD), explicând că dacă s-ar actualiza această zonare, ar creşte şi veniturile la bugetul local.
Marian Neacşu  (foto) dă exemplul oraşului Galaţi unde, după realizarea unei noi zonări a municipiului, veniturile bugetului local au crescut cu 12%.
“Eu, în calitatea mea de consilier local, am solicitat Primăriei Piteşti, atât în mai 2011, cât şi în ianuarie 2013, reactualizarea  acestor taxe şi impozite pentru cartierele rezidenţiale. De asemenea, în ultima şedinţă de consiliu local am solicitat, printr-un amendament, reactualizarea acestora. Nu înţeleg de ce consilierii USL se opun cu înverşunare acestei reactualizări a zonării municipiului Piteşti (…). În luna ianuarie 2013 am propus serviciilor de specialitate din cadrul Direcţiei Tehnice de Urbanism să întocmească un studiu de oportunitate  privind noua zonare. Nu s-a realizat nimic (…).“, mai spune consilierul local.
Reprezentanţii municipalităţii au argumentat că, deşi tarifele unitare sunt similare pentru locuinţele rezidenţiale şi nerezidenţiale încadrate în aceeaşi zonă, proprietarii de vile plătesc, în cele din urmă, mai mult, pentru că tariful se aplică unei suprafeţe mai mari. O explicaţie considerată  nemulţumitoare  de consilierul Mariean Neacşu care are propria sa teorie pentru reţinerea de care dau dovadă  autorităţile locale atunci când vine vorba de această actualizare.
“Referitor la zonare, acesta are un caracter electoral. Se apropie cu paşi repezi alegerile europarlamentare  şi prezidenţiale. Sunt interesaţi consilierii USL ca electoratul din zonele rezidenţiale să plătească impozite şi taxe mai mari pe vilele somptuoase şi terenurile pe care le deţin? Rămâne ca piteştenii să tragă concluziile de rigoare!”, mai spune Mariean Neacşu.    Cristina Stancu

 

Click AICI pentru anul 2012.

Click AICI pentru anul 2013

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea