Primarul din Răteşti, cercetat penal pentru abuz în serviciu

# Gheorghe Matei a mai fost cercetat, în acelaşi dosar, şi pentru infracţiunea de luare de mită! Despre Gheorghe Matei, primarul comunei Răteşti, s-a scris destul de mult. Prea puţine rânduri însă, din păcate, au făcut referire la realizările din mandatele acestuia. Cele mai multe au fost - şi sunt - legate de diverse scandaluri. Referitoare în special la încurcături – sau mai bine să mergem în continuare pe sintagma scandaluri – legate de probleme de fond funciar. Averea primarului  în cauză este subiect de dezbateri aproape publice, fiind greu de estimat o cifra exactă. Motivul?  Zeci de hectare de teren achiziţionate de acesta prin metode mai mult sau mai puţin ortodoxe, terenuri care ulterior au fost vândute în interiorul familiei. Pentru a li se pierde urma-probabil că a gândit primarul.
Un nou scandal vine să îngroaşe teancul şi aşa destul de gros al dosarelor de urmărire formulate pe numele lui Gheorghe Matei. Astfel, la începutul anului trecut, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a început urmărirea penală împotriva primarului din Răteşti şi împotriva unei alte persoane fizice pentru săvârşirea infracţiunilor de dare şi luare de mită (articolele 254 şi 255 Cod Penal). În data de 16.02.2009, instanţa menţionată a emis rezoluţia numărul 43 prin care cele două persoane sunt scoase de sub urmărirea penală pentru săvârşirea infracţinuilor de dare şi luare de mită. Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti. Instanţa urmează să-i cerceteze pe cei doi pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de articolul 246 Cod Penal, respectiv articolul 26 Cod Penal raportat la articolul 246 Cod Penal (abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi complicitate).

NUME DIN VÂRFUL PSD ŞOPTITE PE LA COLŢUL INSTANŢELOR

Interesant este faptul că, de la începutul anului 2009, problema trenează în justiţie, fără a da semne de rezolvare. Nu este normal ca în aproape 2 ani instanţa să nu emită nicio hotărâre în acest sens. Voci mai mult sau mai puţin avizate invocă prietenia de o viaţă a primarului Matei cu persoanele din conducerea PSD şi în special cu preşedintele C.J. Constantin Nicolescu. De asemenea, se discută faptul că majoritatea fruntaşilor PSD au fost împropietăriţi pe teritoriul comunei Răteşti cu zeci  de hectare de teren, procurate cu acte mai mult sau mai puţin solide.
Problemele primarului Gheorghe Matei cu legea sunt departe de a se fi sfârşit. Acesta este cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni şi pentru infracţiunea de fals în declaraţii prevăzute de articlul 292 Cod Penal. Sesizarea a fost făcută de Agenţia Naţională de Integritate.
„În baza unei sesizări, Agenția a efectuat verificări, în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, și a constatat faptul că domnul Matei Gheorghe a completat, semnat și depus declarații de avere ce conțin date incomplete și inexacte.
În declarația de avere înregistrată la data de 20.08.2008, acesta menționează faptul că deține în cadrul S.C. MATCOMBUST S.R.L. 1 (una) parte socială sau acțiune în valoare de 200.000 Euro. În urma analizării informațiilor solicitate instituțiilor competente, a rezultat că domnul Matei Gheorghe este asociat unic în cadrul S.C. MATCOMBUST S.R.L., societate al cărei capital social subscris este 400 RON, cu un număr de 40 de părți sociale, cu o valoare de 10 RON pentru fiecare parte socială.
Aceste aspecte constituie indicii temeinice privind săvârșirea de către domnul Matei Gheorghe a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni, Județul Argeș.“
Alex SILVESTRU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea