Afacerile cu vaci, porci și vin merg de minune în Argeș

Tratată ca o cenușăreasă, mulți ani după Revoluție, de către guvernanți, agricultura românească a reînceput să devină atrăgătoare ca destinație pentru fondurile europene. Potrivit informațiilor primite de la directorul Direcției Agricole Argeș, Corneliu Vasilescu, fermierii și oamenii de afaceri din domneiul agricol care rezistă sunt aceia care sunt calificați pentru domeniul respectiv. Dăm aici exemplul inginerilor agronomi Mihai Ion, de la Miroși, și Popa Sever, de la Costești. Se pare că agricultorii noștri au fost foarte inspirați să-și pună la bătaie toate resursele  financiare, ba chiar s-au folosit și de credite, ca să cumpere utilaje performante. În paralel, au cumpărat/arendat terenuri pe care le-au comasat și pe care au aplicat tehnologii agricole de ultimă generație, aşa cum spune directorul Vasilescu.

Institutul de vinificație de la Ștefănești are concurență serioasă de la particulari

Astfel, se poate vorbi despre o afacere înfloritoare pe 24 ha, la Buzoiești, cu viță de vie care are și profit, obținut în urma reconversiei culturii. E vorba despre firma SC Bolero din Costești, ale cărei plantații se află la Buzoiești. Ar mai fi firma silvicultorului Dorin Mărășoiu, M.Gh. Vitis Product SRL Topoloveni, cu o plantație de viță de vie întinsă pe 18 ha și Casa de Vinuri Ștefănești SRL, obținută prin reconversie, pe o suprafață de 19 ha; afacere care îi aparține lui Cosmin Smădu din Ștefănești.  De asemenea, Ștefan Ghicaru este un alt cultivator de viță de vie, care a obținut producții foarte bune de pe cele 8 ha pe care le are în comuna Buzoiești.  Proprietarul este mai cunoscut pentru o altă firmă pe care o deține, SC Zorba. În pomicultură, avem producători care au realizat livezi compacte, nu cu foarte multe hectare, dar care au schimbat un pic tehnologia. Ne referim aici la Constantin Samoilă și Gheorghe Voica din Mărăcineni, ambii ingineri de profesie. De asemenea, în Nord, directorul de la Radic Star, Mihai Ungurenuș, se poate lăuda cu o plantație de excepție, întinsă pe 20 ha, de pomi fructiferi. Aceasta se găsește în comuna Domnești, satul Stănești.

Bobi Marinescu, un inginer constructor cu succes în zootehnie

În zootehnie, avem un inginer constructor căruia îi merge foarte bine. E vorba despre Bobi Marinescu, proprietarul unei ferme foarte bine puse la punct, de oi și vaci, pe care o are la Stolnici. Exemplele pot continua  la Domnești, cu  Ion Hiru, crescător de oi și vaci, și cu veterinarul care a înființat prima școală de oieri din țară, Ion Săvescu, la Corbi. Veron Bădescu este un alt crescător de animale căruia îi merge foarte bine, obiectul lui de activitate fiind creșterea porcilor, în comuna Lunca Corbului.  În același domeniu trebuie amintit şi Ionel Chiriac, la Slobozia.
Directorul de la Agricultură spune că toți acești fermieri beneficiază de o subvenție foarte mare pe suprafață care, în prezent, a ajuns la 150 euro/ha. 
Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea