Proiectul ,,Parcului Tehnologic Industrial Ştiinţific” din Mioveni, lansat cu mult optimism şi convingere de reuşită

# Constantin Stroe: ,,Acest proiect reprezintă efectiv un puternic levier de dezvoltare economică”. Săptămâna trecută, joi, la Casa de Cultură din Mioveni, a fost lansat proiectul parcului industrial, amplasat în zona Bemo, care se va întinde pe o suprafaţă de 32 de hectare. La eveniment au participat, pe lângă conducerea administrativă a judeţului, nume sonore din mediul de afaceri, reprezentanţi ai asociaţiilor din industrie şi economie, ai constructorilor de maşini, ambasadorii Sloveniei, statului Chile şi Bulgariei, reprezentanţi ai universităţilor partenere şi foştii miniştri Ecaterina Andronescu şi Dan Matei Agathon.
Inaugurarea proiectului a fost făcută de primarul Mioveniului, Ion Georgescu, părintele acestei iniţiative, care a prezentat principalele atuuri, dar şi avantaje ale acestui proiect.
„Faţă de alte parcuri, atuurile noastre sunt platforma constructoare Da-cia, care contribuie la PIB cu 4,5% şi oferă peste 200.000 de locuri de muncă, şi platforma de cercetare. Eu cred în acest proiect care se desfăşoară pe 32 de hectare şi sper ca cei interesaţi să vină alături de noi, iar din 2014 să înceapă să funcţioneze. Parcul va fi amplasat în zona Bemo, lângă calea ferată şi lângă drumul naţional şi va aduce 1.500 - 2.000 de locuri de muncă“, a precizat Ion Georgescu.
Prezent la acest eveniment, Constantin Stroe s-a arătat încrezător în proiect, datorită uzinei  Dacia, care se află în vecinătate, dar şi datorită infrastructurii rutiere de care beneficiază.
,,Acest proiect reprezintă efectiv un puternic levier de dezvoltare economică. Dar lucrurile nu se termină astăzi, acum demarează. În ţară, dintre cele 120 de parcuri industriale operaţionale, 55% nu şi-au atins ţinta. Din lipsă de clienţi, dar şi pentru că, după ce au fost declarate parcuri naţionale, lucrurile au fost lăsate aşa. Am convingerea că acţiunea care se naşte acum la Mioveni va reuşi. Dacă ne-am fi întâlnit acum un an, nu aş fi dat prea multe speranţe, pentru că Mioveniul avea atunci o problemă: conectarea la căile de transport naţionale.
Primăria trebuie să pună la dispoziţie facilităţile necesare. Cred că vecinătatea cu Uzina Dacia sporeşte atractivitatea acestui parc. Atât cât voi putea, sper să mai pot pune o cărămidă la tot ce am făcut până acum”, a spus Constantin Stroe.
Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltarea, implementarea şi diseminarea strategiilor concrete şi a planurilor operaţionale pentru întărirea şi diversificarea economiilor regionale şi urbane prin crearea de structuri productive. Pe lângă obiectivul general se mai pot enumera şi obiectivele specifice cum ar fi: dezvoltarea urbanistică durabilă a zonei de sud-vest a oraşului Mioveni prin crearea unei platforme industriale în zona Bemo, dezvoltarea mediului de afaceri şi creşterea competitivităţii generale a economiei în zona Mioveni prin realizarea infrastructurii antreprenoriale, atragerea de investitori străini în zonă şi amplificarea relaţiilor economice între companiile locale şi cele străine, creşterea calităţii vieţii comunităţilor din zona Mioveni.  Obiectivul general şi obiectivele specifice contribuie în mod direct la realizarea obiectivelor specifice ale Strategiei de dezvoltare a judeţului Argeş şi implicit a oraşului Mioveni. Stimularea mediului antreprenorial şi susţinerea economiei teritoriale reprezintă un motor pentru creşterea economică în zonă, având în vedere potenţialul existent, insuficient valorificat.

Impactul economic asupra regiunii

Proiectul va avea un puternic impact socio-economic, prin locurile de muncă directe şi indirecte nou create şi ca urmare a creşterii competitivităţii economiei locale şi atragerii pe plan local a unui volum de investiţii directe. Mai mult, proiectul are impact nesemnificativ asupra mediului, contribuind, în acelaşi timp, la îmbunătăţirea peisagistică a zonei. Crearea Parcului Industrial  va avea numeroase efecte pozitive asupra economiei, atât la nivel local, judeţean cât şi naţional. Iniţiatorii proiectului estimează următoarele beneficii economice cuantificabile ale proiectului: creşterea suprafeţelor de producere industrială cu cca 65.000 mp (81 de loturi cu suprafeţe cuprinse între 2.000 şi 3.000 mp);  creşterea ratei de supravieţuire a întreprinderilor (IMM), vor fi incubate cel putin 81 de întreprinderi;  creşterea nivelului şi diversificarea serviciilor de consultanţă în regiune;  Creştere suplimentară a investiţiilor atât din fonduri private, cât şi din fonduri nerambursabile;  crearea locurilor de muncă. 
Sectoarele de activitate vizate de acest proiect sunt: industria componentelor şi pieselor de schimb din sectorul auto;  sectorul IT: software, hardware, reţele, asamblare de componente, fabricare de com-ponente etc; sectorul bunurilor de uz casnic;  industria textilă;  industria alimentară;  sectorul de comunicaţii ; prestări servicii către agenţii economici şi populaţie;  Cercetare stiinţifică şi/sau dezvoltare tehnologică, inclusiv valorificarea acesteia.
Lucian GHERGUŞ

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea