Tudor Pendiuc: “Programul meu şi al Consiliului Local va fi afectat la partea de investiţii”

Autorităţile locale au făcut o analiză pe linie de investiţii şi au ajuns la concluzia că acest capitol va fi vitregit, din lipsă  de bani! În şedinţa de consiliu local de săptămâna aceasta va fi supusă votului propunerea de apelare la fondul de rezervă pentru o serie de cheltuieli care au depăşit estimările.
Neajunsurile autorităţilor locale sunt legate de bani, iar una dintre cauze ar fi scumpirea energiei electrice.
“Problema cea mai importantă pe care o avem în această perioadă este problema banilor. Nu numai noi, Primăria Piteşti, ci toate localităţile din România sunt într-o dificultate enormă generată de scumpirea cu 40% a energiei electrice”, explică Tudor Pendiuc. Creşterea, cauzată de eliminarea  tarifului reglementat  prin trecerea parţială la tariful CPC (componenta piaţă concurenţială) şi de creşterea  înregistrată ca urmare a introducerii certificatelor verzi (9%), a taxelor de cogenerare (5%) şi a altor taxe, au  condus la  creşterea cheltuielilor municipalităţii cu iluminatul public. Dacă în 2012, factura la energia electrică pentru iluminatul public în perioada ianuarie - iunie a fost de 2.893.164 lei, anul acesta în  aceeaşi perioadă, cheltuilelile au ajuns  la 4.000.073 lei!

Memoriu către Guvernul României

Pentru a face faţă acestei creşteri, autorităţile locale se văd nevoite  să apeleze la fondul de rezervă, însă, până atunci, încearcă şi un demers la Guvern. “Am să realizez un memorandum către Guvernul României pentru a vedea ce facem, fiindcă suntem puşi în situaţia de a nu mai putea asigura iluminat public la nivelul pe care îl ştim cu toţii. Rămâne ca în şedinţa consiliului local să scoatem din fondul de rezervă 17 miliarde pentru iluminatul public”, mai spune primarul.

Beznă, de la Bascov, la Curtea de Argeş

Edilul şef al Piteştiului dă exemplul localităţilor aflate între Bascov şi Curtea de Argeş,  băgate în beznă de aceeaşi scumpire: “cum ieşi de la Primăria Bascov, nu mai vezi o lumină până la Curtea de Argeş,  întrucât comunele nu mai au bani. Nu că nu vor, nu că nu sunt bine gospodărite, ci pentru că fac economii. S-ar putea să luăm şi noi măsuri, să avem un bec aprins, un bec stins. Neavând bani, ce să facem? Să intrăm în incapacitate de plată?”

“Probabil că vom reduce investiţiile”

Toate aceste cheltuieli suplimentare vor avea  consecinţe asupra altor capitole ale bugetului local, averizează primarul.  “Am  realizat o analiză pe investiţii, voi mai realiza una şi probabil că vom reduce investiţiile. Programul meu şi al Consiliului Local, pe patru ani, va fi afectat la partea de investiţii. Şi nu o fac din plăcere sau din proprie iniţiativă, o fac pentru că n-avem bani!”, mai spune Tudor Pendiuc, explicând că posibilitatea contractării unor împrumuturi pe această linie este exclusă, întrucât plafonul la nivel naţional a fost deja consumat.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea