Istorii sângeroase pe care s-a clădit Argeșul

Istoria românilor este de departe una dintre cele mai sângeroase. Începând cu legenda de căpătâi a Argeșului, „Legenda Meșterului Manole” și continuând cu “Miorița”, legendele lui Vlad Țepeș, ba chiar și construcția Barajului Vidraru, mai recentă, abundă în scenarii presărate cu morți   Cetatea Poienari de la Arefu  sau “cuibul vulturilor”rezistă de atâtea secole învăluită și ea într-o astfel de poveste sângeroasă; poate cea mai teribilă dintre ele. Este vorba despre legenda domnitorului Vlad Dracul; voievodul însetat de sânge care trăgea în țeapă pe orice dușman al țării. Americanii, însă, au dus și mai departe setea de sânge a acestui voievod, foarte viteaz de altfel, numindu-l vampir.

Povești spuse la foc de tabără, cu furca în brâu, la Arefu

Profesorul Cezar Bădescu este acela care ne-a dezvăluit alte câteva legende, poate chiar mai sângeroase, care străjuiesc zidurile de la Poienari; pe cât de terifiante, pe atât de adevărate. Poveștile acestea, majoritatea, sunt spuse cu voce gravă și melodioasă de către Maria Jugăraru, o localnică de 95 ani. La foc de tabără, femeia își ia furca și toarce din fus și din poveste turiștilor străini care vin în zonă. Ea spune povestea  fiilor Hareșoaiei care l-au ajutat pe Vlad Țepeș să fugă de turci la castelul Corvinilor. L-au sfătuit să întoarcă potcoavele cailor pentru ca atunci când vor călca, să dea impresia dușmanilor că vin, nu se duc. Drept mulțumire, domnitorul le-a dat în dar cei 16 munți  din zonă și alte 10 înțărcături, în baza cărora s-au format obștile moșnenilor de azi.
Profesorul Bădescu spune că însăși legenda care stă la baza ridicării cetății este scăldată în sânge. Boierii îi omorâseră lui Vlad țepeș pe fratele Mircea; lucru care l-a supărat teribil. Prin urmare, la târgul de Paște, i-a luat pe toți de la biserică, fie că erau bărbați, fie că erau femei, și i-a dus în Cheile Argeșului, lângă cetate.  Acolo, pe ruinele unei vechi cetăți de secol al XIII lea, ridicată de Basarab I ca să se apere de Cavalerii Teutoni, voievodul Țepeș le-a spus boierilor să-i ridice în doar o săptămână o cetate. Mulți s-au prăvălit de pe stânci, dar au fost și câțiva care au scăpat. Și dacă tot s-a îndurat Domnul și i-a lăsat în viață, atunci și domnitorul le-a spus că și-au ispășit păcatele și că pot pleca, dar cu condiția să nu mai uneltească împotriva lui.

Spiritele morților protejează zidurile

O altă istorie a locului, la fel de sângeroasă este aceea care spune că soția domnitorului Vlad Țepeș s-ar fi aruncat de pe zidurile cetății la aflarea veștii că locul urma să fie luat cu asalt de către turci. Un soldat din armata turcă, de origine român, a trimis mesajul cu ajutorul unei săgeți, pe care l-a scris pe coaja unui mesteacăn, ajungând astfel  în cetate. Decât să fie luată roabă, soția domnitorului a preferat să fie pradă peștilor.
Oamenii locului spun că multe dintre spritele acestor morți ar înconjura încă cetatea Poienari, situată la capătul celor 1500 de trepte pe care orice turist le are de urcat dacă vrea să ajungă la ea.

Vlad Dracul, cel mai prolific brand al nostru

Că o fi adevărat, că n-o fi adevărat mitul domnitorului băutor de sânge, Vlad Țepeș Dracula, cert este că de pe urma acestei legende județul poate să facă bani serioși. Zilele acestea, o altă echipă din partea Discovery va sosi la Poienari-Arefu va filma o oră la cetate. În urma discuțiilor avute cu directorul Muzeului Județean Argeș, Spiridon Cristocea, aceasta va avea de achitat pentru o oră de filmare suma de 1000 lei.

Potrivit Mediapro, starul din Avatar filmează la Poienari

Studiourile Mediapro l-au adus în România-Argeș și pe actorul australian Sam Worthington, starul din Avatar şi Clash of the Titans, filmează în România pentru The Keeping Room. Este vorba despre o dramă americană plasată în timpul Războiului Civil. În satul Poienari (Argeş) filmează şi tânăra actriţă nominalizată la Oscar pentru performanţa din True Grit, al fraţilor Coen – Hailee Steinfeld. Lor li se alătură Brit Marling, remarcată de curând în Another Earth, Sound of My Voice, şi The East. Marling o înlocuieşte pe Olivia Wilde, cea confirmată iniţial în rol – actriţa a preferat să apară în comedia Relanxious, al cărei turnaj s-a suprapus.Marling şi Steinfeld vor interpreta două surori care, împreună cu sclava lor, vor încerca să-şi apere mica fermă de soldaţii unionişti care intră din ce în ce mai adânc în teritoriul sudist. Sam Worthington are rolul unui soldat care dezertează din armata unionistă şi le întâlneşte pe cele două surori.Regizor este Daniel Barber, care a realizat Harry Brown (2009), cu Michael Caine şi Emily Mortimer, şi are în CV o nominalizare la Oscar, în 2008, pentru scurtmetrajul The Tonto Woman.Director de imagine va fi Martin Ruhe, care a colaborat cu Barber la Harry Brown şi a filmat, printre altele, Control al lui Anton Corbijn.Studiourile MediaPro furnizează, potrivit imdb.com, echipamentul de filmare, mare parte din echipă fiind formată din artişti şi tehnicieni români. Scenografia şi decorurile sunt semnate de Adrian Curelea şi, respectiv, Adrian Popa, iar de costume se ocupă Luminiţa Lungu.Câteva dintre rolurile secundare vor fi preluate de actori români: Ştefan Velniciuc, Bogdan Farkas, Alexandra Cojoacă, Delia Riciu. Filmările au început în luna iunie.
Material realizat de Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea