Scandalul cailor sechestraţi la Topoloveni: Localnicii ale căror culturi au fost distruse sar în sprijinul primarului Boţârcă

# Caii sechestraţi vor ajunge hrană pentru animalele de la zoo # Primarul Gheorghiță Boţârcă: “Perioada în care puteau fi revendicaţi a expirat. Deja am luat legătura cu un abator!”. După ce un cotidian local a relatat, săptămâna trecută, cazul  celor şapte cai sechestraţi de Primăria Topoloveni  pentru că au păşunat pe domeniul public şi au distrus culturile mai multor gospodari, scandal în care primarul Gheorghiţă Boţârcă a fost acuzat de abuz, proprietarii suprafeţelor afectate vin în sprijinul edilului şef, amintind de zecile de sesizări, făcute în ultimul an, la adresa lui Silviu Floroiu, cel care se pretinde proprietarul animalelor. Mai mult, pentru că animalelele sechestrate nu aveau microcipuri, primarul şi o parte dintre localnici îl suspectează pe Silviu Floroiu de furt şi trafic de animale.
Scandalul a început în urmă cu două săptămâni, când, după o serie de reclamaţii ale localnicilor păgubiţi de animalele lăsate slobode la păscut, autorităţile locale de la Topoloveni au  sechestrat  cei 7 cai. Silviu Floroiu, cel care îşi vrea caii înapoi, a avut termen până joi, 11 iulie, să revendice animalele  şi să plătească taxa de gloabă pentru recuperarea lor, taxă care, cumulat, pentru  cei 7 cai, ajungea la aproape 7000 de lei. Cum bărbatul n-a avut bani pentru microciparea animalelor şi plata taxei, caii au intrat, de joi seara, în proprietatea Primăriei.
“În primul rând, cu excepţia unui cal care avea un microcip cu un cod nespecific pentru cabaline, animalele nu erau identificate. Asta înseamnă, cel mai probabil, că ele provin din hoţie. Avem bănuiala că bărbatul rula cai, se ocupa de negustorie, dar asta rămâne de stabilit. Cert este că, dacă îi voia înapoi, avea obligaţia să declare că sunt animalele lui, să le facă analize, documente, tot ce trebuie şi să plătească taxa de gloabă. N-a făcut asta, iar acum, după ce termenul a expirat, nu-i mai poate revendica. Pentru că nu avem posibilitatea să-i valorificăm, am luat legătura cu mai multe centre care sacrifică astfel de animale, abatoare şi urmează să primim o programare. Cel mai probabil, vor ajunge hrană pentru animalele de la zoo“, explică primarul oraşului Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă.
Edilul spune că pe numele lui Silviu Floroiu există mai multe reclamaţii din partea localnicilor care s-au trezit cu grădinile devastate şi culturile distruse.
“Caii erau lăsaţi slobozi în cursul serii, după orele 20.00 -21.00 şi intrau pe terenurile oamenilor. Inginerul Cicerone Cotigă, de exemplu, a sunat la 112,  după ce animalele i-au distrus cultura. D-l Dorin Mărăşoiu  ne-a sesizat că i-a fost distrusă via, d-l Marin Georgescu s-a trezit şi dumnealui cu pagube, iar lista poate continua.  Avem şi o plângere colectivă semnată de 8 sau 9 persoane în care se arată toate pagubele provocate de aceste animale. Iar situaţia nu e de ieri, de azi, e de mai mulţi ani. Anul acesta, răbdarea oamenilor a ajuns la limită, aşa că trebuia să facem ceva!”, mai spune primarul.

Ce este taxa pe gloabă?

Cei care încalcă regulile privind păşunatul,  stabilite de consiliile locale, trebuie să plătească, potrivit actelor normative în vigoare,  o „taxă de gloabă” care variază în funcţie de animalul lăsat slobod pe proprietatea publică, sumă reprezentând contravaloarea întreţinerii animalului. La Topoloveni, pentru cabaline, taxa de gloabă este de 200 de lei/zi.

Legal, animalele aparţin CL Topoloveni

Silviu Floroiu, cel care se pretinde proprietarul animalelor, a făcut o plângere penală împotriva edilului şef al Tololoveniului, pe care îl acuză de abuz. Din punct de vedere legal însă, animalele, care nu erau identificate, aparţin acum, după expirarea termenului de revendicare, Consiliului Local Topoloveni, la solicitarea căruia s-a făcut şi microci-parea lor, iar Primăria este singura care poate decide ce va face cu ele.

Dorin Mărăşoiu: “Salut mobilizarea Primăriei Topoloveni!”

Dorin Mărăşoiu, proprietarul unui importante suprafeţe cultivate cu viţă de vie, este unul dintre cei care au sesizat, în mai multe rânduri, atât Primăria Topoloveni, cât şi Poliţia, în legătură cu pagubele produse de caii lăsaţi liberi.
“În ultima lună şi jumătate, caii au părtruns de  câteva ori la mine în vie. Pagubele sunt de ordinul miilor de lei. Şi nu doar mie mi s-a întâmplat treaba aceasta. Salut mobilizarea Primăriei pentru că trebuiau luate măsuri. Nu se poate aşa ceva! Dacă ai animale, trebuie să ai şi teren unde să păşuneze, nu să le dai drumul prin gospodăriile vecinilor! Pe mine m-a îngrozit omul ăsta. Până acum doi ani, ţinea câte doi-trei cai. Anul ăsta, de când cu scandalul cărnii de cal, n-a mai putut să-i ducă la abatoare şi a ajuns să ţină câte zece! Întrebarea firească este de unde erau hrăniţi aceşti cai, dacă nu de pe culturile noastre?” spune Dorin Mărăşoiu.
Cultivatorul atrage atenţia asociaţiilor pentru protecţia animalelor că trebuie să se implice în astfel de cazuri. “Până ajung să le pună pe picioare, animalele astea arată îngrozitor: slabe, bolnave şi pline de răni. Cei care le deţin nu au cu ce să le hrănească, iar acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă!” mai spune Dorin Mărăşoiu.

Ing. Cicerone Cotigă: “Mi-au distrus lucerniera!”

În total, la Topoloveni, mii de metri pătraţi de culturi au fost întoarse pe dos de animalele lăsate libere.
“Şi anul trecut m-am trezit cu animalele acestui om pe terenul meu. Atunci a venit la poartă şi ne-am înţeles amiabil.  Acum mi-au distrus lucerniera! Am 8000 de metri pătraţi cultivaţi cu lucernă şi nu ştiu ce mai aleg de ei. Mie, pagubele ăstea nu mi le mai decontează nimeni şi nici celorlaţi vecini aflaţi în aceeaşi situaţie. Singura soluţie e, poate, să se adunăm mai mulţi şi să-l dăm în judecată pe  propritarul cailor, dar ce să-i luăm?! Bine că, în sfârşit, Primăria a luat măsuri!”, spune ing. Cicerone Cotigă.

Amenzi şi restanţe de 11.300 lei

Pe lângă cei 7000 de lei pe care îi datora ca taxă pe gloabă, Silviu Floroiu are de plătit către bugetul local al oraşului Topoloveni 11.300 lei, reprezentând amenzi, impozite şi taxe restante.  Bărbatul are în gospodărie şi un cal cu microcip, înregistrat la DSV Argeş.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea