Comuna Valea Iașului - raiul protecției sociale din România

Valea Iașului este o localitate care, la prima vedere, nu impresionează. Situată în partea de nord-vest a judeţului Argeş, la o distanță de numai câțiva kilometri de municipiul Curtea de Argeş, comuna se învecinează la est cu Muşăteşti, la nord cu comuna Albeştii de Argeş, la vest cu comuna Valea Danului și la sud cu municipiul Curtea de Argeş. Este, însă, suficient să privești cu atenție câteva secunde, ca să observi schimbări în bine, schimbări esențiale pentru nivelul de trai al oamenilor. Școli recent renovate, dispensare, grădinițe, asfalt, apă, iluminat stradal și canalizare – iată câteva puncte cheie pe care primarul localității, Nicolae Barbu, a reușit să le atingă cu succes și pe care încearcă, zi de zi, să le îmbunătățească. Totul s-a bazat și pe un management atent al fondurilor – nu puține, datorită încheierii cu succes, în primăvara acestui an, a unei tranzacții cu totul spectaculoase și, deasemenea, spectaculos de benefică pentru localitate. Prestigioasa fabrică Dr. Oetker, în nevoia de a se extinde, a cumpărat un teren al comunei. Pe bani grei, bani care se vor simți în gradul de civilizație și bunăstare al fiecărui localnic.
Pe 18 februarie a avut loc licitația pentru vânzarea  islazului respectiv, care are 14 hectare, în luna martie s-a semnat contractul de vânzare-cumpărare cu Dr. Oetker, ocazie cu care au fost virați în contul primăriei toți cei 83 de miliarde de lei vechi. Alături de sursele ”tradiționale”, constituite din încasările de la principalii contribuabili: Dr. Oetker, Internațional Lazăr și Spitalul TBC – adică peste 20 de miliarde de lei vechi, s-a ajuns la circa 100 miliarde lei vechi în bugetul local.
Primarul comunei Valea Iașului, Nicolae Barbu: După analize temeinice și atente am trecut, alături de Consiliul Local la împărțirea acestor sume, în funcție de urgențele apărute, de necesități. Vorbim acum, la drumuri, de circa 8 kilometri de asfalt, din care cinci vor fi realizați anul acesta, iar restul la anul – nu din lipsa banilor, ci datorită faptului că intenționăm să realizăm o infrastructură ”ca la carte”, adică să introducem inițial apa și canalul, apoi să turnăm asfalt. Am repartizat 10 miliarde lei vechi și pentru finalizarea alimentării cu apă la nivelul comunei, adică în satul Borovinești – proiectul tehnic și documentația de atribuire sunt gata. Am angajat serviciile unei firme de consultanță care să ne ajute să parcurgem toate etapele legale, să realizăm aceste licitații în condiții corespunzătoare.  
Alte proiecte în derulare:
• Canalizarea şi epurarea apelor uzate menajere în cinci sate - proiect început în data de 10 septembrie 2007
• Proiect de finanţare în valoare de 2.500.000 Euro pentru asfaltare DC258 Mustăţeşti - Cerbureni pe o lungime de 2 km, cu modernizarea podului Valea Lacului, asfaltarea DC 259 Ungureni - Borovineşti pe o lungime de 2 km cu sprijiniri de mal pe o porţiune de peste 200 m, asfaltare DC 257 Curtea de Argeș - Valea Uleului pe o lungime de 2 km, asfaltare DC 264 Valea Iașului - Bărbălătești pe o lungime de 1 km, alimentarea cu apă şi canalizarea menajeră în satele Bărbălăteşti și Borovineşti, extinderea și modernizarea reţelei de alimentare cu apă în satele Mustăţeşti, Valea Uleului, extinderea reţelei de apă din satele Valea Iaşului, Cerbureni și Ungureni.
• Construcţie pod în punctul "Peste Vale" - sat Ungureni
• Asfaltare drum local Valea Iașului - 1,5 km și drum local Bărbălătești - 2 km
• Construirea a patru grădinițe cu program prelungit în satele Valea Iașului, Mustătești, Borovinești, Valea Uleului
• Construirea a două dispensare umane
• Construcția unui drum de acces între satele Ungureni și Mustătești, prin zona Spitalului T.B.C., cu legătura spre satele Cerbureni și Valea Uleiului

Primarul Nicolae Barbu: ”Am reabilitat, recent, Școala de la Mustățești, izolând-o termic. Școala arată acum cu totul altfel; am ajuns într-o fază avansată cu Programul Localității 2014-2020. Avem în derulare, prin G.A.L. (Grupul de Acțiune Locală) un proiect de dotare a Căminului Cultural din localitate; deasemenea, tot pe fonduri europene, încercăm să construim un Centru de Informare Turistică – unde urmează să semnăm Contractul de Finanțare – aici deja au fost alocate primele sume financiare, de șase miliarde lei vechi. Am dori, tot prin G.A.L., să obținem o finanțare – desul de ambițioasă – pentru o biserică ce este monument istoric, Biserica din satul Bărbălătești, biserică din lemn, datând din anul 1801, biserică lângă care vrem să construim o capelă și o casă parohială. Avem un studiu de fezabilitate efectuat în această direcție șI muncim pentru restul documentelor. Ne menținem în top - și chiar am crescut nivelul – pentru ajutoarele de urgență și pentru protecția socială. În momentul de față putem spune că acoperim întregul spectru…”
Citiți, în numărul următor, un material uluitor cu privire la măsurile de protecție socială adoptate în comuna Valea Iașului, măsuri care fac din această mică localitate raiul protecției sociale din România.
A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea